Kleurprobleem met CMYK in illustrator!

Hallo. Wij hebben hier in de huisstijl de kleur 1e1e1e zitten. Die komt veelvuldig voor en vormt er een belangrijk deel van. Nu moet ik in illustrator een boekje ontwerpen dat naar de drukker gaat. Ik heb dat boekje gewoon in CMYK opgemaakt maar als ik nu de kleur 1e1e1e wil gebruiken dan zet ie die automatisch om naar 1d1d1d! Weet iemand waarom? Zou 1e1e1e misschien buiten t kleurbereik van CMYK liggen en binnen t kleurbereik van RGB? het is tenslotte een RGB kleurwaarde.... Ik zou t niet weten maar t is wel irritant want nu kan ik niet verder.....! ( en t moet om half 12 af zijn! :cry: )

Alvast bedankt voor de hulp (zoals gewoonlijk he! :wink: )

Ik heb totaal geen idee welk kleurmengsysteem je nu gebruikt.... 1e1e1e daar heb ik nog nooit van gehoord. Zou je dit kunnen verduidelijken?

Als je de kleur in Photoshop zou kunnen invoeren dan zou je ruwweg in één oogopslag kunnen zien of de kleur in het CMYK-spectrum voorkomt.

Is de huisstijl nooit in CMYK drukwerk gedrukt? het is allemaal erg vaag.

1e1e1e is een 'hexa'-kleur, voor gebruik op internet, en dus inderdaad RGB. De juiste CMYK-waardes zouden c80/m62/y61/k70 moeten zijn, maar dit is wel een erg verzadigde kleur om te drukken, je komt bijna bij de 280% inktdekking! Zou 'k niet doen, wordt erg vies vet zwart!

1e1e1e is de HEX waarde van de kleur, m.a.w. R:30, G:30, B:30 . In photoshop pakt ie m wel maar als ik in illustrator iets maak en dat de kleur 1e1e1e geef (de hex waarde dus) dan maakt ie daar 1d1d1d van. En ja onze huisstijl is al vele malen in cmyk gedrukt maar toen werkte ik hier nog niet.... Vandaar al dat gedoe....

[quote:2bbfe91b12="hgpijp"]1e1e1e is een 'hexa'-kleur, voor gebruik op internet, en dus inderdaad RGB. De juiste CMYK-waardes zouden c80/m62/y61/k70 moeten zijn, maar dit is wel een erg verzadigde kleur om te drukken, je komt bijna bij de 280% inktdekking! Zou 'k niet doen, wordt erg vies vet zwart![/quote:2bbfe91b12]

Hij is zo wel al meerdere malen geprint, bij een “drukkerij” die digitaal print en dus niet echt drukt. Zij doen ook alles in RGB en dan ziet die kleur en wel mooi uit hoor, maar met CMYK dus niet volgens jou? dan moet ik daar natuurlijk wel ff rekening mee houden!

Een printer print ook gewoon in CMYK hoor! Ookal werken ze helemaal in RBG, de printer spuugt gewoon vier kleuren op een vel. Met printen is dit allemaal veel minder een probleem (we hebben het nu niet over inkjet toch?) omdat de toner niet zoals inkt in het papier dringt. Beetje voor de hand liggend: oude bestanden (van je collega's) opzoeken en kijken hoe zij het deden?

Ik zou een nieuwe kleur aanmaken met de juiste CMYK-waarden. Vervolgens jou HEX-kleur hierdoor vervangen, desnoods handmatig. Dit kan heel snel en makkelijk:

 1. maak je nieuwe kleur aan
 2. zet op de x/y as 0/0 een vreikant je met linksboven de waarden 0/0
 3. degroepeer alles (meerdere malen)
 4. selecteer de HEX kleur
 5. kies de optie ‘selecteer zelfde vulkleur’
 6. selecteer tevens het vierkantje
 7. groepeer de gehele selectie
 8. dupliceer de selectie en verplaats deze 300 mm (zorg ervoor dat hij buiten je tekengebied valt)
 9. geef deze hele selectie de nieuwe kleur
 10. verwijder de selectie met de HEX kleur
 11. zet de nieuwe selectie terug op 0/0 enverwijder het vierkantje

Nu moet je kleur weg zijn. Je kan dit controleren door alles te kopiëren en te plakken in een nieuw document.

He !!! ik heb een ontdekking gedaan! In zowel photoshop als illustrator zijn de CMYK waarden hetzelfde, ook al is het in photoshop 1e1e1e en in illustrator 1d1d1d..... Zou t dan iets te maken hebben met m'n kleurprofielen ofzo?? Overigens zie je t verschil ook bijna niet tussen die 2 kleuren in illustrator maar ik weet natuurlijk niet hoe dat is als ie eenmaal gedrukt is.

wow 3 posts om precies 10 uur! 8)

Maare als ik dezelfde cmyk waarde gebruik moet t dan toch goed zijn? ook al is er blijkbaar wat aan de hand met die rgb waardes? Ik pak wel gewoon de cmyk en let bij de proefdruk extra goed op dat alles klopt! dan zou t goed moeten zijn toch??

EDIT: inmiddels heeft photoshop die 1e1e1e ook omgezet naar 1d1d1d. Waarom weet ik niet maar t zal wel goed zijn… de photoshop én illustrator CMYK waarden zijn t zelfde dus…

Die drukker die 'digitaal print' zet print gewoon het RGB-bestand. Niet goed dus, maar ja....

Je moet denk ik gewoon de dichtsbijzijnde kleur kiezen, want RGB
waarrden zijn niet altijd even goed om te zetten naar CMYK, omdat
het kleurbereik van RGB gewoon groter is.

Met de conversie van RGB naar CMYK kom je in illustrator en photoshop
inderdaad wel eens verschillen tegen. Soms komt dat door verschillende
kleurprofielen, maar soms is het gewoon moeilijke te verklaren :slight_smile:

Als je op je werk een erg goede printer heb, dan kun je die 2 kleuren
eens naast elkaar leggen om te kijken hoe groot de verschillen zijn (1e1e1e en 1d1d1d).
Dan heb je op z’n minst een benadering van het verschil. Maar je kan
natuurlijk niet op de kleuren van de printer afgaan :wink:

[quote:32812bb4cc="joram"]Die drukker die 'digitaal print' zet print gewoon het RGB-bestand. Niet goed dus, maar ja....

Je moet denk ik gewoon de dichtsbijzijnde kleur kiezen, want RGB
waarrden zijn niet altijd even goed om te zetten naar CMYK, omdat
het kleurbereik van RGB gewoon groter is.

Met de conversie van RGB naar CMYK kom je in illustrator en photoshop
inderdaad wel eens verschillen tegen. Soms komt dat door verschillende
kleurprofielen, maar soms is het gewoon moeilijke te verklaren :slight_smile:

Als je op je werk een erg goede printer heb, dan kun je die 2 kleuren
eens naast elkaar leggen om te kijken hoe groot de verschillen zijn (1e1e1e en 1d1d1d).
Dan heb je op z’n minst een benadering van het verschil. Maar je kan
natuurlijk niet op de kleuren van de printer afgaan ;)[/quote:32812bb4cc]

dat is ook een walg drukker… vandaar dat we er nu niet meer heen gaan…

Als ik die kleuren in breng zowel in Photoshop als Illustrator krijg alleen maar zwart te zien. Lijkt me geen goed idee om deze kleurcombinatie in CMYK te gebruiken.

Als je op die digitale pers goed resultaat krijgt hoor dan eens hoe zij de kleur omzetten naar CMYK want daar ligt de sleutel denk ik.

Het is toch gewoon grijs? Ik zou zeggen, trek in Illustrator aan je CMYK sliders tot het er net zo uitziet en sla deze kleur op als drukkleur... ik bedoel, grijs lijkt me niet héél moeilijk. Ik heb het even geprobeerd, en volgens mij komt 90% zwart en 10% geel een heel eind in de richting.

is dat niet goed dan, alleen maar zwart als CMYK? gaat dat niet goed met t drukken ofzo??

Beste SIC-ONE,

Koop een CMYK kleuren-waaier en je probleem is opgelost. Waardes nooit beoordelen op het scherm, maar als druk. Vaak ligt het ook aan het raster dat de drukker gebruikt om te drukken. 70 / 80 / 90, misschiendat het je wat zegt. Als die 70 drukt en je hebt een gestreken MC soort als papier kan je die waarde best laten drukken. En zover ik het uit je verhaal kan opmaken ga je digitaal printen… maak er dan gewoon een PDF van en je probleem is opgelost.

nee ik ga deze keer juist niet digitaal printen, dat is t probleem.... Ik ga zo ff bij de drukker langs denk ik en dan zullen we t allemaal wel zien... In ieder geval allemaal heel erg bedankt voor de snelle reacties en nu heb ik weer wat bijgeleerd!

EDIT: koop een CMYK waaier??? zie ik eruit alsof ik dat kan betalen :frowning: hahahaha

Inderdaad het handigst om zo'n Pantonewaaier te lenen...

Het verschil tussen 1e1e1e en 1d1d1d is niks, en komt waarschijnlijk door afrondingen bij het heen en weer rekeken van de kleursystemen.

Let op: Zo’n kleur wil je absoluut NIET in CMYK gaan drukken.
Neem een PMS kleur (als vijfde kleur) of gebruik gewoon 100% zwart (ik denk niet dat je een rasterpercentage van Zwart wilt in je huisstijl).

Ik heb zelf ook een donkere kleur in m’n huisstijl zitten (PMS 5185), deze kleur wordt óf als steunkleur gedrukt, óf als 100% Zwart, ondanks het kleurverschil.

Erik,

Wat dacht je van 100 zwart + 60 cyaan, geeft altijd een mooi resultaat.

:wink:

[quote:15cfe32945="SmallMoney"]Wat dacht je van 100 zwart + 60 cyaan, geeft altijd een mooi resultaat. ;-)[/quote:15cfe32945] Op zich wel, maar toch niet als je praat over huisstijl items. Ik neem tenminste aan dat er ook teksten etc. zijn in de huisstijlkleur? Die wil je niet in full-color opgebouwd hebben ivm. de bekende sluitproblemen. :sealed: