kleurverschil RGB en CMYK in Photoshop

hoi, Als ik een bestand dat gemaakt is in RGB, omzet naar CMYK krijg ik kleurverschil. De kleuren worden donkerder. Liggen de kleuren van het uiteindelijke drukwerk dichter bij de RGB-versie of juist bij de CMYK-versie? De klant heeft een RGB-bestand aangeleverd, maar de drukker wil een CMYK-bestand. Ik heb kleurbeheer uitgeschakeld in Photoshop, dus daar heefthet niks mee te maken... Ik gebruik Mac OS9, Photoshop versie 6.01.

elke reactie is welkom!
groetjes Inge :sealed:

RGB kan meer kleuren weergeven dan CMYK. Het spectrum is veel groter zeg maar. Je zal er van uit kunnen gaan dat de kleuren er zo uit gaan zien als in je CMYK document. RGB is mooier maar zo helder zal je de kleuren nooit krijgen bij de drukker. Probeer het met de Niveau, curves en contrast functies en je andere kleur "regel" tools goed te krijgen. Maar laat hem a.u.b. op CMYK staan! Anders gaat alles de mist in qua kleur!

Succes!

Ten eerste is de kleuromvang van RGB groter dan die van CMYK. Ten Tweede is het afhankelijk van met welk icc profiel je de conversie doet. Informeer hievoor bij de drukker!!!

[quote:a4cea14567="ingepinge"]De klant heeft een RGB-bestand aangeleverd, maar de drukker wil een CMYK-bestand. Ik heb kleurbeheer uitgeschakeld in Photoshop, dus daar heefthet niks mee te maken...[/quote:a4cea14567][b:a4cea14567]Oei...[/b:a4cea14567]

[quote:a4cea14567=“dreamlab”]Probeer het met de Niveau, curves en contrast functies en je andere kleur “regel” tools goed te krijgen. Maar laat hem a.u.b. op CMYK staan! Anders gaat alles de mist in qua kleur![/quote:a4cea14567][b:a4cea14567]Auw…![/b:a4cea14567]

De vraag is eigenlijk te groot om zomaar even te beantwoorden. Ik raad ingepinge aan om even in het forum van MacOSX.nl te zoeken naar kleurmanagement, colormanagement, beeldschermen, profielen en aanverwante termen. Er staat al een aardig wat zinnigs over dit onderwerp op de site. Voorbeeldje: kleurcontrole voor druk?? -pagina 4
Ook een bezoekje aan Colormanagemant.nl is een aanrader.

Jij (en bijna iedereen) hebt een RGB monitor. Als de drukker CMYK hebben wil kan hij dat zelf erg goed en wellicht beter dan jij (en ik) die daar dagelijks niet mee van doen hebben. Waarom het wiel opnieuw uitvinden. Het kan alleen maar een slechter wiel worden.

Frits de Beer heeft gelijk. Laat de drukker het omzetten. Een goede drukker kan dat op de juiste manier, dus met zo min mogelijk kleurverlies. CMYK kan nu eenmaal minder (heldere) kleuren maken dan RGB.

Zelf doen kan wel, maar dan is het echt van belang dat je Colormanagement WEL gebruikt. En daar moet je je dan eerst even in verdiepen.

[quote:01bb35e054="GoingStrong"]Laat de drukker het omzetten. Een goede drukker kan dat op de juiste manier ... knip .... Zelf doen kan wel, maar dan is het echt van belang dat je Colormanagement WEL gebruikt. En daar moet je je dan eerst even in verdiepen.[/quote:01bb35e054] Even goed is het dan voor die goede drukker prettig om te weten wat voor beeld hij onder ogen krijgt. Dus het liefst lever je dat RGB beeld aan met ingesloten kleurprofiel en heb je je RGB beeld beoordeeld op een gecalibreerde monitor. De kans op een voorspelbare verdere verwerking zal dan veel groter zijn. Je zult je hoe dan ook met kleurmanagement bezig moeten houden als je op deze manier met beeldverwerking bezig bent.

Mag ik hieruit opmaken dat als je dingen voor print maakt je eigenlijk beter met CMYK documenten kunt werken. Ik maak nu RGB docs en print deze uit op een "normale" HP printer. Nu zie ik wel enig kleurverschil tussen scherm en print. Is het verstandiger om CMYK docs te gaan maken ipv RGB of maakt dat in dit geval niet zoveel uit?

In principe kun je beeld en foto's het beste (zo lang mogelijk) in RGB houden. CMYK is voor drukwerk en kan eigenlijk het best worden omgezet door degene die exact weet wat er hoe en waarop gedrukt wordt en over persspecifieke profielen beschikt. Voor deze specialist moet het een 'koud kunstje' zijn om de [i:dcaac7f929]gekende[/i:dcaac7f929] (want van profiel voorzien!) RGB-kleuren voor drukwerk te separeren naar een [i:dcaac7f929]gekende[/i:dcaac7f929] CMYK-kleurruimte die is afgestemd op het betreffende drukproces. Zie het RGB-beeld als een 4baans snelweg en het CMYK-beeld als een wegversmalling naar 2baans. Je mikt kleurinfo weg. Op zichzelf geen probleem als je maar weet welk deel je moet behouden voor optimaal gebruik van de ruimte die er is om op een bepaalde pers op een bepaald papier met bepaalde inkten te drukken.