Kloksnelheden Macbook Air.

Hoe kan het dat de nieuwe Macbook Air maar een snelheid heeft van 1,3 gHz, terwijl de ouwe Air al 1,7 had.

De kracht van een processor hangt niet enkel af van de snelheid, maar van een verschillend aantal factoren, 1.3Ghz is energiezuiniger maar trager, maar de processor in het algemeen is sneller

Klik.

Hier worden de oude en de nieuwe MBA met elkaar vergeleken (ook wat betreft ‘snelheid’).
http://www.macworld.com/article/2042347/lab-tested-ultimate-macbook-air-2013-holds-its-own-against-the-macbook-pro.html

Kijk eens wat de turbo-boost snelheden zijn. Die zijn volgens mij bij de nieuwe juist hoger. Dus in de basis draait ie op zijn dooie akkertje, maar bij piekvraag gaat ie flink omhoog.

@ Computer Space,
Ik denk dat je je nog een beetje moet inlezen over Turbo Boost, want uiteindelijk zegt het niet zo heel veel, tenzij je een programma gebruikt wat niet van meerdere cores gebruikt maakt. Dan pas wordt van 1 core de turboboost ingeschakeld en zal deze op een hogere snelheid werken terwijl de andere juist op minimale snelheid gaat.

Al heeft dat het bijkomende effect dat ontwikkelaars er dan express voor kiezen een programma maar 1 core te laten gebruiken wanneer het programma er voordeel van heeft wanneer een hogere kloksnelheid beschikbaar is, i.p.v. 2 cores op een lagere snelheid.

Verder is het nog op te merken dat er ook Hyper-Treading in de processors zit. Hierdoor ziet Mac OS X een quadcoreprocessor en stuurt dus ook vrolijk net zoveel opdrachten er naar uit en spreekt dus 4 cores op 1,3 GHz aan. Dit trekt de klassieke performance per Watt enorm omhoog wat dus betekent dat de processor heel krachtig en tegelijk heel zuinig is. Niet voor niets haalt de MacBook Air astronomische batterijtijden.

(voor de technische mensen: in alle varianten zit standaard de Core i5-4250U en sommige varianten kun je upgraden naar de Core i7-4650U die natuurlijk ook TurboBoost heeft (tot 3,3 GHz) en Hyper-Treading)

En waarom geen Core i3-processor? Omdat die simpelweg de PCIe-SSD niet bij kan houden. Een i5 kan dat veel beter. (en bevat ook Turbo Boost, de i3 namelijk niet)

Ook Rickje moet zich wat verder inlezen, want de beperking van één core gold voor Turbo Boost 1.0. Intel is inmiddels bij versie 2.0 aanbeland.
http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/turbo-boost/turbo-boost-technology.html

Vandaag de dag draait de processor op z’n minimum snelheid. Wanneer het nodig is schakelt hij in stapjes omhoog: meer GHz, meer cores. Dat meer GHz kan hij inmiddels per core en voor de gehele cpu doen. Dat maakt hedendaagse processoren heel krachtig en toch heel zuinig. Daarnaast doen ze ook gewoon meer per Hz waardoor je op 1.3GHz hetzelfde kunt doen als de vorige generatie cpu op 1.8GHz.

Van het hyperthreading verhaal van Sunkeeper klopt niets. Hyperthreading is een stukje technologie waardoor Intel de cpu nog slimmer kan benutten. Niet alles van een core wordt altijd gebruikt. Hyperthreading is een technisch trucje om dat wel te kunnen. Daardoor zie je wel wat performancewinst maar is dat geen bijster grote (max 20% of zo). Je dual core cpu wordt dus beslist geen quad core. Het OS geeft het alleen zo weer, waarschijnlijk omdat dit de meest handige weergave is.

Daarnaast is het ook flauwekul dat een cpu de ssd niet bij kan houden. De ssd kan de cpu juist niet bijhouden. Kijk maar eens goed naar de bandbreedte die er is tussen cpu en het geheugen. Dat is meer dan wat een PCIe ssd tot zijn beschikking heeft. Een i3, i5 of een i7 veranderd daarin niets. De i3 is gewoon overall minder snel en biedt minder opties dan een i5/i7 (denk aan uitgebreide ondersteuning voor virtualisatie, hardwarematige encryptie, etc.; de kleine extraatjes). Het verschil tussen de i5 en i7 bij de Air is bijna nihil, dat zit hem eigenlijk alleen in de hoeveelheid GHz. Heb je een goede cpu nodig neem dan geen Air, daar is dit model niet voor gemaakt. Wil je een Air, hou het dan gewoon bij de i5 tenzij je geld teveel hebt.

[quote=TheBigZ url=http://www.onemorething.nl/community/topic/kloksnelheden-macbook-air/#post-2603736 time=1380734697]Ook Rickje moet zich wat verder inlezen, want de beperking van één core gold voor Turbo Boost 1.0. Intel is inmiddels bij versie 2.0 aanbeland.
http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/turbo-boost/turbo-boost-technology.html[/quote]

Oh, dank!