Koffie over MacBook Pro Retina ZIEK VAN!!!!!

Woensdag gooi ik bijna volle bak koffie over mijn trots heen. Leek alleen plakken de toetsen, maar bleek allemaal wat heftiger. Na onderzoek bij Microfix, blijkt dat moederbord en topcase vervangen moeten worden. Kosten bijna 1000 euro ex BTW. Wat ben ik hier ongelofelijk ziek van zeg.

Nu de grote vraag, repareren of niet… hij kostte 2300 euro en is bijna een jaar oud…

Iemand nog een leuk idee wat te doen?

Even je inboedelverzekeringsmaatschappij bellen. Het zal je verbazen hoe vaak dit soort dingen gewoon gedekt worden.

Ligt eraan wat, inderdaad, de verzekering biedt en wat je er zelf voor overhebt. Een nieuwe kopen lijkt mij duurder en daarom minder aantrekkelijk dan deze te laten repareren… Of je moet tweedehands gaan kijken.

Mijn vaders MacBook Pro (15" 2010) heeft wat Ice Tea gedronken en die wordt nu gebruikt als computer “voor iedereen, op de bank”. Hij is namelijk niet meer betrouwbaar genoeg om zakelijk te gebruiken, maar hij doet het vooralsnog prima en van de verzekering kreeg hij wat geld om zich een tweedehands 2011 versie te kunnen veroorloven. Het blijft natuurlijk zonde…

Ik zou een nieuwe nemen, klein gelukje
Bij aankoop van een Mac voor je studie krijg je een App Store-cadeaubon ter waarde van € 80

ik neem aan dat je wel een nieuwe kop koffie genomen hebt.

Goeie tip!!! idd even gebeld en valt onder de dekking! :-))))))))))))))

Dan nog vraag ik mij af of reparatie dan nog wel zinvol is…

Als de koffie helemaal binnenin is gekomen zodat je niet meer met zekerheid kan zeggen dat hij weer helemaal OK wordt na een vervanging van alleen de topcase en moederboord, dan zou ik liever een nieuwe hebben. Of het zinvol is zullen dus de reparatie-exeperts moeten bepalen die hem uit elkaar hebben gehaald…

Vervelend…

Mocht je besluiten dat hij helemaal afgeschreven is, kan je natuurlijk ook aan een beetje zelfredzaamheid doen…

Ooit een keer met de laptop van mijn moeder gedaan… je moet wel een beetje handig zijn!

Koffie en zeker met suiker en/of melk is natuurlijk funest. Zolang er geen interne kortsluitingen zijn geweest kan je het volgend doen.

  • koop een aantal liter (veel) demiwater
  • zoek bij ifixit je versie van je Macbook en ga hem (met fototoestel om mogelijke stappen voor jezelf vast te leggen), ontdoen van toetsenbord en moederboard.
  • leg alles flink te week in een plastic teiltje met demiwater (te overwegen is het water even flink op te warmen -niet kokend- om het weken te versnellen)
  • bij het toetsenbord flink op alle toetsen drukken (onder water, je ziet de koffie er uitlopen).
  • dit een aantal keer herhalen.

flink uitkloppen op schone stofvrije doeken om overtollig water te verwijderen en dan lang laten drogen, met de zon van nu gaat het lekker snel, maar toch een paar dagen!

Gebruik echt demiwater omdat dat geen corrosie / kalkaanslag oplevert bij snel drogen!

Weer in elkaar zetten en hopen op het beste!

Bij mij was het gelukt.

ze hebben hem opengehaald. Ze dachten eerst alleen topcase vervangen, toen ze echter gingen meten bleken de tunderbolt poorten niet meer te werken, vermoedelijk is koffie via die poorten naar binnengelopen. Voor de rest geen vocht schade te zien, vertrouw microfix wel dat ze dit goed bekeken hebben. Daarnaast behoud ik mijn garantie.

Maar beetje geld erbij en ik kan 13" retina kopen met snellere processor… pppffff

Zou het beestje nog iets opbrengen nu?

De nieuwe 13" is niet per se voor alle taken sneller dan je oude 15" (ik neem aan dat je nu een 15" hebt), ook al is de kloksnelheid hoger. De 15" heeft een quad-core CPU, terwijl de 13" een dual-core heeft. Maar als je toch liever een kleinere compactere laptop wil dan is het het overwegen waard.

goed punt Buzz, ff niet naar gekeken.

Je kunt elektronica gewoon wassen hoor. Oude computers doen ze zelfs gewoon in de vaatwasser. Enige ding dat niet lekker waterproof zal zijn is het scherm, maar dat zal wel los te maken zijn.
Bij de verkoop kanalen zijn het gewoon luie honden: nieuwe onderdeel inpluggen is wat ze daar tegenwoordig reparatie noemen.

@computerspace inderdaad. Lijken wel de (BMW) dealers. Liever nieuwe onderdelen dan de oude repareren. Indien er geen kortsluiting is geweest dan neem ik hem graag over voor de restwaarde;). Hij is namelijk binnen een dag weer gemaakt.

En wat is dan de restwaarde eugy? En hij werkte nog gewoon, dus neem aan geen kortsluiting. Misschien alleen in de tunderbolt poorten.

Ik zou eerst een schade rapport naar de verzekering sturen en claimen. Dan krijg je uiteindelijk gewoon geld, en als je dat samen met de restwaarde die eugy je wil betalen ( :wink: ) en wat extra geld gewoon een compleet nieuwe kopen.

Het probleem met dit soort schade is dat je niet gegarandeerd weet of alle schade bekend is en of na een reparatie eventuele nieuwe problemen door de oude schade komen of door iets anders. Je machine is dan dus gewoon niet meer betrouwbaar. Net als met GPU fixes met de oude A1260, of poort fixes, allemaal leuk en aardig, maar als je een machine wil die net zo gegarandeerd goed werkt als een nieuwe is dat gewoon niet te doen. Heeft niks met maken met een ‘dealer’ mind setting, maar gewoon met zekerheid.

Er zijn in elk geval zat opties, en ik denk dat je er wel uit komt :slight_smile:

Ik geef je er €800 voor. Dit is wat mij betreft de restwaarde (± 2300 nieuw minus schade en afschrijving). Pm mij maar.

Ik zou wachten met het kopen van een retina MacBook Pro, de nieuwe Haswell-processors zitten hoogstwaarschijnlijk in het model dat in september of oktober aangekondigd (en uitgebracht?) gaat worden.

Dat lijkt me geen realistische prijs, van schade kan je niet spreken als die vakkundig is gerepareerd en dus is opgeheven. En meer dan €1000,- per jaar afschrijven?? Bij de belastingdienst mag je een computer in drie jaar afschrijven. Op een machine van €2300,- is dat dus €766,- per jaar. Kom je dus uit op een prijs die ergens tussen de €1300,- en de €1500,- zal liggen.

Niet laten repareren, dit is gewoon een total los. Als je het laat repareren dan heb je ten eerste maar 3 maand reparatie garantie en erna houd het op.
Je weet nooit verdere gevolgen na schade door vocht. Mits je verzekerd hebt zou ik voor total los verklaring gaan en anders een nieuwe kopen.

[quote=computer space url=http://www.onemorething.nl/community/topic/koffie-over-macbook-pro-retina-ziek-van/#post-2576817 time=1374227776]
Je kunt elektronica gewoon wassen hoor. Oude computers doen ze zelfs gewoon in de vaatwasser.[/quote]
Dat is vaak een laatste redmiddel om iets dusdanig werkend te krijgen dat er weer data afgehaald kan worden. Als het echt is om iets schoon te maken wordt daar ook speciaal spul voor gebruikt. Gewoon kraanwater bevat teveel niet-water zaken zoals mineralen. Dat zorgt ervoor dat metalen zoals koper gaan reageren. Bij hedendaags spul is het koperlaagje zo verrekte dun dat het heel snel weg geërodeerd is. Bij ouwe meuk uit de jaren 80 zat er nog een dikke laag koper op en was het effect ook veel minder schadelijk. Toen had je ook maar 1 laag: het lag er bovenop. Tegenwoordig bestaan pcb’s uit meerdere lagen. Erodeert het dwars door de lagen aan dan is dat niet meer te repareren. Dit is goed te zien wanneer je het onder een inspectiemicroscoop legt (goh waar zouden ze die nou voor hebben uitgevonden?).

[quote]
Bij de verkoop kanalen zijn het gewoon luie honden: nieuwe onderdeel inpluggen is wat ze daar tegenwoordig reparatie noemen.[/quote]
Dat heeft daar helemaal niets mee te maken. Spullen zijn tegenwoordig nou eenmaal modulair opgebouwd omdat het de enige manier is om iets nog te kunnen repareren/upgraden. De componenten zijn simpelweg veel te klein geworden. Kijk maar eens naar de Haswell processoren. Veel zaken die daar nu in zitten zaten tot voort kort los op het moederbord. Daarnaast is de consument inmiddels ook behoorlijk verwend. Een reparatie die een dag of 2 in beslag neemt wordt al niet meer geaccepteerd. Het moet allemaal ter plekke, terwijl men wacht. De enige manier waarop je dat kunt bewerkstelligen is door een modulaire opbouw en componenten om te wisselen. Eventjes wat SMD solderen duurt veel te lang en vereist specialistische apparatuur (iets met ESD…).

Hallo Machiavelli,

Hoe is het eigenlijk met jouw macbook pro afgelopen? Werk je er nog steeds mee? of had je een nieuwe gekocht?