LaserWriter Select 310 op OS X Powerbook G4 aansluiten

Ik print hooguit een paar A4tjes per maand. De goedkope Epson inkjets die ik hiervoor gekocht heb de laatste jaren, mankeren snel iets en maken veel herrie en verbruiken veel inkt, telkens als je de printer of je Mac aan of uitzet. De inkt is belachelijk duur en omdat ik zo weinig print, gaat er meer inkt verloren met aan/uit zetten dan aan printen.

Nou, ik heb dus nog een Apple LaserWriter Select 310 die ik op mijn Powerbook G4 aan wil sluiten omdat die het nog steeds prima doet, na al die jaren. Met CUPS moet dat geen probleem zijn, qua software, onder 10.2.3, alhoewel er nog geen driver specifiek voor de 310 is.

Groter probleem op dit moment is achter de hardwarematige aansluiting: De 310 heeft [zo te zien] een paralelle en een serieele port [weet niet zeker, heb er geen kaas van gegeten], de PB G4 heeft USB, FireWire, WiFi en ‘gewoon’ ethernet.

Het schijnt te kunnen via een Asanté ethernet/localtalk oplossing [118 euro, dus best duur] maar dat is onder OS 9 en niemand weet er het fijne van.

Heeft iemand hier een oplossing voor?

Er bestaat een USB-naar-parallel-kabel. Met Gimpprint of iProof-X kun je aan de slag.

links:
http://gimp-print.sourceforge.net/MacOSX.php3
http://www.iproofsystems.com/iProofX/iProofXhomepage.htm

Dit soort kabels bevat [zonder dat veel mensen dat blijken te weten] een converter voor USB<->parallel. Dit werkt soms prima [zoals bij Epson printers], maar niet altijd.

Zo kan ik geen rapportje vinden op sourceforce over een succesvolle combinatie Powerbook G4 / LaserWriter Select 310…

in de laatste macFan staat een artikel over oude printers op OSX. Zij beweren dat je zelfs een Star LC24 naaldprinter (serieel) met gimpprint aan de praat krijgt. Gimp is freeware, zeker het proberen waard.