Leer een leek fotograferen.

Weet iemand een goed boek waarmee deze leek kan leren fotograferen, of een leuke prive les is natuurlijk ook welkom.

Ik heb sinds enige tijd een sony v1 met extra lenzen enzo… ik ben er erg trots op. Maar euhm, ik kan er niet echt mee overweg nog.

Op http://www.belgiumdigital.com/ weten ze je veel te vertellen over (digitale) fotografie.

[quote:4d5bc43542="Ganymedus"]Weet iemand een goed boek waarmee deze leek kan leren fotograferen, of een leuke prive les is natuurlijk ook welkom.

Ik heb sinds enige tijd een sony v1 met extra lenzen enzo… ik ben er erg trots op. Maar euhm, ik kan er niet echt mee overweg nog.[/quote:4d5bc43542]
Hee, die camera heb ik inmiddels ook al een tijdje, bevalt ie een beetje? ik heb de 1,7 teleconverter erbij… zeer goede resultaten.

Als je vragen hebt, ik ben altijd berijkbaar [misschien verstandiger om dat via e-mail of iets dergelijks te doen.]

Ik heb hier diverse boeken en tijdschriften, mijn vader is professioneel fotograaf, en ik toch wel “gevorderd amateur” dus boeken en informatie genoeg!

Hee Ganymedus!

Ik zelf werk in een fotozaak, en verkoop dan ook digitale camera’s(en werk er dan ook dagelijks mee…). Met de V1 zelf heb ik niet zo heel veel ervaring(ik denk dat unsound over de camera zelf meer kan vertellen…), maar je kan altijd hier een vraag posten, (of mij even een PB’tje / e-mail sturen).

[size=9:29908d7660] Eindelijk een echte fotografie topic… :stuck_out_tongue: en een klein beetje reclame, ik weet niet waar je woont maar bij ons in de winkel wordt er ook een cursus digitale fotografie geven… [/size:29908d7660]

– The Photographer –

Lijkt mij een mooie deal,

Ikzelf voor de praktijk met de V1,

Photographer voor de theorie…

:wink:

[alweer zo’n heerlijk voorbeeld van de Mac-community, gewoon elkaar helpen… :apple: ]

doen we.... :apple:

(andere vragen, en toestelen mag ook hoor!! dus voel je vrij…:mrgreen:)

haha dank u heren. Ik heb een groot hoek lens erbij, zeg ik dat goed? (als ik hiermee fotografeer, lijkt mijn lens wel in de weg te zitten voor de lens, hierdoor heb je van die mooie ronde schaduwen rechts in de foto.)

als ik een sephia foto maak, wordt deze geheel blurrig. Weet iemand hoe dit komt?

en is er een mogelijkheid dat ik foto’s terug kan halen terwijl ze reeds zijn verwijderd. Mijn schoonvader moest eventjes uitproberen hoe de camera werkte :’(

[quote:aaadfd2139="Ganymedus"]haha dank u heren. En is er een mogelijkheid dat ik foto's terug kan halen terwijl ze reeds zijn verwijderd. Mijn schoonvader moest eventjes uitproberen hoe de camera werkte :'([/quote:aaadfd2139]

Dat kan volgens mij alleen als je eerst je schoonvader delete… :mrgreen:

haha die kans is idd groot, maar heb volgens mij ooit ergens gelezen dat het mogelijk was de data terug te halen. Er zijn wel 3 nieuwe foto's geschoten op de sim. :cry: Probleem is dat er foto's op staan welke ik echt onder geen enkel beding kwijt wil zijn. :|

Hee ganymedus,

  1. de fotoos kunnen in principe gered worden (ik geef [u:266df7d681]geen[/u:266df7d681] volledige 100 procent garantie dat het daadwerkelijk lukt) als je bij een goede fotozaak even informeert. Tegenwoordig is er namelijk [i:266df7d681]recovery[/i:266df7d681] software voor op de markt. [b:266df7d681][color=red:266df7d681]Stop[/color:266df7d681][/b:266df7d681] dan wel met fotograferen en wis vooral [u:266df7d681]niet[/u:266df7d681] nog een keer het kaartje!!! en ga eerst langs bij een fotozaak… en kijk wat ze kunnen doen.

  2. heb je idd een groothoek lens dan heb je kans dat je, als je niet inzoomt en die extra lens erop zit, last hebt van vignentatie (geen idee hoe je het spelt…) oftewel je ziet je opzetlens erop zitten. je zou het in photoshop weg kunnen werken, meer kunnen inzoomen, of misschien heeft unsound nog een trucje. (Dit zelfde gebeurt namelijk ook als je filters op een gewone lens plaats…[size=9:266df7d681](niet elk filter))[/size:266df7d681]

  3. heb je een voorbeeld van die sepia foto, en wat was o.a je sluitertijd (en de rest van de instellingen van de camera.) en Unsound is dat bij jou ook??

– The Photographer –

[quote:b8e989e94d="The Photographer"](knipperdeknip) vignentatie (geen idee hoe je het spelt..) -- The Photographer --[/quote:b8e989e94d] Vignettering heet dat. Groothoekvoorzetjes zijn dan ook uit optisch oogpunt uit den boze, maar ik wou dat ik er soms een had. Het bereik van de meeste camera's is aan de groothoek-kant erg beperkt.

Als je kaartje gewist is door het te formatteren is de kans dat je de plaatjes terug kunt krijgen niet zo groot. Overigens kun je het ook proberen met Norton, met datarescueof undelete. Ik heb het bij een (inmiddels hoogbejaarde) Kodak reflex met een scsi harddiskje er in wel eens voor elkaar gekregen.

als ik mijn groothoek lens erop heb, kan ik niet zoomen meer???

Hee deskman,

tnx voor de juiste spelling.

Met een windhoos machine, heb je een grotere keuze aan recoverysoftware(en soms ook een daar apart bij horende cardreader). Veel foto [u:8f50b824a2]speciaal[/u:8f50b824a2]zaken werken helaas met windhoosmachines en hebben dan ook een recoverypakket. De kans dat ze een geformateerd kaartje kunnen redden is vrij groot. (Mits je bij een echte fotospeciaalzaak informeert…)

Bij ons in de zaak kunnen we namelijk alleen nog maar compact flash kaarten recoveren. Dit omdat we uitsluitend mac gebruiken, en een aparte cardreader daar voor hebben. :lol: We zijn wel bezig om te kijken of er andere mogelijkheden zijn.
[size=9:8f50b824a2]Volgens mij kun je namelijk niet met de door jouw beschreven software een kaartje recoveren. (maar ik moet zeggen dat ik dat nooit geprobeerd heb…maar ga dat zeker doen)[/size:8f50b824a2]

@Ganymedus : hoe bedoel je niet meer zoomen?

Met undelete kan het zeker, dat heb ik net geprobeerd. Een kaartje dat ik gebruikt heb om Word bestandjes op te transporteren staan nog de oude plaatjes op, terwijl ik 'm gewist heb. Maar dit prog. gebruikt een raar systeem van quota via internet om plaatjes te undeleten. je betaalt dus voor de hoeveelheid data die je wilt recoveren. Photorescue werkt ook, maar daarbij betaal je gewoon $ 29,- voor het programma.

Voor jullie (als winkel) lijkt me dat een goede optie…

Over picture rescue heb ik inderdaad net van het weekeinde zoveel mogelijk info verzamelt om aan de "baas" te geven. Volgens mij is dat inderdaad wel een nuttig programma.

het programma werkt perfect en lekker snel, al heb je wel een registration code nodig. Dus dat betekent wel betalen. Maar goed, dat moet ik nog ff doen, want ik kan ze nu alleen maar bekijken, en zodoende kopieren via screenshots. :innocent:

als ik de groothoek lens erop zet, mag/kan ik niet meer met de zoom knop werken. Deze geeft dan de melding dat er een groothoek lens op staat, en dan houdt het op.

weet iemand hoe je de camera zo kunt gebruiken dat als hij bijv. filmt hij alles opslaat op de pc. Dus dat je hem min of meer kunt gebruiken als webcam oid?

Dat ie de zoomknop blokkeert wist ik niet, dan wordt het gewoon maar een beetje pielen met photoshop. En de camera als webcam dat kan moeilijk worden want niet elke fabricant levert hier software voor. (Volgens mij loopt hier al een draadje over.)

Mooi dat je de fotoos op deze wijze kan redden, maar bedenk wel dat een screenshot een stuk lager in kwaliteit(resolutie) is dan een 5 megapixel foto!!

Hmm tja de kwaliteit die je behaalt met photoshop vind ik altijd minder dan welke je met de camera zelf kunt behalen.

Thnx ik zal het draadje eens opzoeken.

De kwaliteit is idd minder, maar goed genoeg om eventjes snel over te sturen via de email. Voor de werkelijke resultaten wacht ik ff af tot ik een registration key heb. Deze heb ik reeds aangevraagd, kost enkel wel wat tijd.

[quote:45361ef62f="Ganymedus"]als ik de groothoek lens erop zet, mag/kan ik niet meer met de zoom knop werken. Deze geeft dan de melding dat er een groothoek lens op staat, en dan houdt het op.[/quote:45361ef62f] Dit is alleen bij de groothoek-converter het geval, bij de tele-converter is het wel mogenlijk, maar tot 3x zoom zie je dan de opzet lens in de hoeken zitten, dus kun je alleen vanaf 3 tot 5,2 x zoom gebruiken.

De lens zit inderdaad vergrendeld in de groothoek stand, omdat de lens van de camera de converter anders raakt, en kan beschadigen, overigens is de groothoek-converter bedoeld voor macro-opnamen, en is zoomen eigenlijk niet nodig, als je dan dichterbij wilt kun je beter de converter er even af halen…

Dat sepia foto’s blurrig worden is waarschijnlijk aande jpeg compressie te wijten. aangezien meerdere kleuren in sepia op elkaar gaan lijken, worden die door jpeg samengeperst tot 1 kleur, waardoor je soort vlekken krijgt. het is altijd beter om de foto’s ‘gewoon’ te nemen in kleur, en om te zetten in sepia of zwart-wit via photoshop.

euhm okay, je moet dan toch ook op een andere manier je foto's moeten kunnen opslaan, denk aan raw of tiff?