Liggende PDF naar een Ebook formaat, hoe?

Ik heb een liggende PDF die door de klant als Ebook gepublished wil worden. Zelf heb ik dit nog nooit gedaan, het originele document is een Indesign CS doc, en ik heb er ook een PDF van.

- Wat kan ik het beste voor stappenplan hanteren om de conversie goed te laten gaan?

- Kan een liggende PDF wel als E-book werken op de Ipad? (ik zie altijd staande boeken).

- Welke software/plugins heb ik nodig voor conversie?

Hoor ervaringsdeskundigen graag.

Ik heb een test gedaan. Ik dacht dat liggend epub-formaat mogelijk was.

Maar bij export vanuit InDesign is het toch gewoon een staand boekje geworden.

Totdat je je iPad draait..... en dan is het ineens liggend? Of toch niet? Het "leuke" van ePub is nl de vrije structuur. Formaat zegt niets (maar ook weer alles). Overigens zitten er meer haken en ogen aan zomaar even een export doen. Hoe groot is je bestand? Zitten er afbeeldingen in? Zijn dat geankerde objecten? Zijn je stijlen schoon? Al dat soort grote en kleine dingen zorgen voor een wel- of niet geslaagde ePub. Of moet het "gewoon" een (interactieve) PDF worden voor op je tablet/iPad? Kortom wat is de toegevoegde waarde van een ePub t.o.v. PDF?

[quote=MouseMighty url=http://www.onemorething.nl/community/topic/liggende-pdf-naar-een-ebook-formaat-hoe#post-2393659 time=1334749060]A: Totdat je je iPad draait..... en dan is het ineens liggend? Of toch niet?

B: Kortom wat is de toegevoegde waarde van een ePub t.o.v. PDF?[/quote]A: Nee, dan worden het gewoon twee staande pagina's naast elkaar.
Zoals bij een 'echt' boek dus.

B: Een pdf is statisch. Wat je maakt krijg je te zien.
Bij een ePub kun je letterformaat e.d. aanpassen.
Je pagina's veranderen dus bij verschillende instellingen.

Hehehe KW, al die uitleg weet ik toch allaaang. Ging mij even om de TS. M.a.w. meer basisinfo is gewenst om een goed advies te geven. Daarom vraag ik, hoe is het bestand nu? Is het alleen maar tekst of verrijkt her en der met afbeeldingen etc want dan zal je het toch anders moeten aanpakken.

Zoal MouseMighty al zegt, zou je de klant eens moeten vragen wat hij nou precies wil, als het uiteindelijk een magazine-achtig iets moet worden wat je op een ipad moet kunnen lezen, kom je al snel bij de Adobe Digital Publishing Suite en Folio-bestanden terecht. Adobe heeft een hoop info op hun de site staan:
http://help.adobe.com/nl_NL/indesign/cs/using/WS032BF3B3-6DF2-4544-9017-3AD3160F6C65a.html

Over epubs staat hier een hoop informatie:
http://zelf.publiceren.info/epub.htm

en anders kun je bij Studea wel het één en ander vinden:
http://www.studea.nl/pages/adps_links.html

Het duurde even door wat werkdrukte, maar hier mijn antwoorden:

Met betrekking tot de toekomst:
- Filmpjes en interactieve mogelijkheden benutten voor Ebook of PDF.
Heeft iemand suggesties voor tutorials?

Voor nu:
Document omzetten naar Ebook formaat voor publishing.

Het originele document is opgemaakt in CS3. De output is nu een PDF met klikbare weblinks. De klant wilt een soort leerboek uitgeven, waarin een uitleg staat over een bepaald onderwerp. Gezien ik er geen ervaring mee heb is alles nieuw... Het moet een verkopend boek worden.

- Moet ik het document opnieuw opmaken of is het nu een kwestie van converteren?

Tips, suggesties welkom. Bedankt.

Filmpjes en interactief zijn (tot nu toe) een no-go voor een ePub (ja sommige readers/tablets kunnen er wel mee overweg maar het is nog in soort beta fase). Kortom, voorlopig zit je "vast" aan een PDF. Sommige vormen van interactiviteit die je via InDesign kan toevoegen zullen echter op de iPad niet werken (Flash).

Kijk eens op het forum van de Netherlands InDesign User Group en de gratis nIDug magazines die je daar kan vinden. Daar staat al een hoop info in over de dingen die je wel en niet kan.

( www.nidug.nl )