lijst Mac OS X versies en RAM gebruik

2 jaar geleden heb ik mijn MacBook Pro 9.2 gekocht

Na ruim een jaar is de computer een stuk langzamer geworden na het updaten van het besturingssysteem.

Nou heb ik de indruk dat de nieuwere versies meer RAM geheugen gebruiken

en daarmee meer geheugendruk veroorzaken en de MacBook daarmee flink trager maken.

Om bevestiging bij dit inzicht te krijgen ben ik op zoek naar een versie-historie lijst (inmiddels al Max OS X 14.2 met hier telkens bij vermeld het RAM geheugen die de versie in gebruik neemt.

In de activiteiten weergave wordt Mac OS X niet als zodanig benoemd en is daar dus helaas geen RAM informatie in te vinden.

Wie kan mij helpen.

De geheugendruk is overigens gewoon groen in de activiteiten weergave maar de Macbook is daarentegen wel trager als voorheen

Heb je er nog een met 5400 toeren HD, dan is dat de boosdoener. Omwisselen voor SSD. En anders probeer nog eens je meegeleverd OS, ik heb het idee dat op een enkel programma na el capitan en later allemaal nog bruikbaar zijn.

MacBookPro9,2 Mid 2012

 

Wat zegt EtreCheck?

https://etrecheck.com

 

 

Nou zou het interessant zijn om de precieze specificaties van je Mac te weten (CPU, RAM, wel of geen SSD zoals computer space aangeeft)

Bedenk je ook dat OS X van oudsher altijd al een hoop geheugen ‘in gebruik’ heeft vanwege het cachen van geopende programma’s (om snel weer erbij te kunnen nadat je zo’n programma hebt gesloten). Dit is vanuit het idee dat ongebruikt geheugen, nutteloos geheugen is.

Ter vergelijk; ik heb eveneens een 2012 model, maar dan de 15" versie met 2,6 GHz i7 en 8 GB geheugen en een SSD. Dit draait allemaal nog hartstikke goed, ook met Mojave.

Bij mij is ongeveer de helft standaard in gebruik:

<p class="cite">computer space op 27 december 2018 om 07:01</p> En anders probeer nog eens je meegeleverd OS, ik heb het idee dat op een enkel programma na el capitan en later allemaal nog bruikbaar zijn.
De 2012 modellen zijn geleverd met Lion, daar draait vrijwel niks lekker meer op ?

https://everymac.com/systems/apple/macbook_pro/specs/macbook-pro-core-i7-2.9-13-mid-2012-unibody-usb3-specs.html

Deze Mac draait nog het laatste systeem, maar je moet inderdaad wel een SSD in monteren.

https://www.bol.com/nl/p/samsung-860-evo-500gb-2-5-inch-ssd/9200000087796736/?suggestionType=typedsearch&bltgh=gOD5-tEp3XU1q7KYj5hBUQ.1.2.ProductTitle 89 EUR is geen geld meer. Ik betaalde vorig jaar nog bijna het dubbele.

Voor snel opstarten is HFS+ wel beter dan APFS in High Sierra. Helaas vereist Mojave APFS. Dus zal het opstarten wellicht iets trager zijn, maar eens het bureaublad verschijnt zal alles supersnel zijn. Je zult het je niet beklagen.

Installeren is eenvoudig (zie link hieronder). Je kunt het gerust zelf doen.

https://eshop.macsales.com/installvideos/macbookpro_13_unibody_mid12_hd/

8 GB RAM is genoeg voor gewoon niet-professioneel gebruik. De geïntegreerde video is wel niet van de snelste en heeft ook weinig VRAM. Niettemin zal een SSD upgrade een wereld van verschil maken. Ik zou niet twijfelen en spreek uit ervaring.

OMT op 27 december 2018 om 00:11 In de activiteiten weergave wordt Mac OS X niet als zodanig benoemd en is daar dus helaas geen RAM informatie in te vinden.
Hoezo niet? Zeker wel!

 

Beter te snelle en verkeerde conclusies achterwege laten, en proberen je probleem opgelost te krijgen.

Je hebt zeer waarschijnlijk geen RAM tekort voor wat het OS betreft. Als je er zelf niets bijgeplaatst had hebben we het over 4GB RAM terwijl alle nieuwere versies van het OS (dus ook Mojave) minimaal 2 GB vragen. Natuurlijk is 4GB dan aan de krappe kant maar als je geen ‘zware’ programma’s gebruikt met veel bestanden dan moet het kunnen. Nu zeg je zelf al dat de geheugendruk ‘groen’ is, dus dit lijkt geen RAM kwestie.

Het zal inderdaad eerder met de HDD te maken kunnen hebben. Die is misschien nog wel goed maar de SMART status is vermoedelijk niet meer 100% gezien de leeftijd. (Kun je controleren met SMART utility) Een SSD er in is dan de oplossing.

Klopt, hier is een screenshot van het geheugengebruik van m’n MacBook Air met 4 GB geheugen:

Over mijn Activiteiten weergave (OMT)

Over mijn activiteitenweergave (OMT)

De HD-schijf is de volgende

SATA 5400 RPM 5V 1A

En je hebt verder geen overbodige rotzooi geinstalleerd?

 

https://etrecheck.com

Mac Hammer Fan,

Even een controle vraag is de door jouw genoemde SSD schijf geschikt voor de MacbookPro. Ik vind daar namelijk geen informaties over op de website van BOL.com

 

Je geheugengebruik is volkomen normaal met ± 2 GB in gebruik.

 

De HDD is echter een gigantische bottleneck. Vervang 'm door een SSD zoals computer space bovenaan aanraadt en je zal een enorme snelheidswinst zien. De latere macOS versies zijn geoptimaliseerd voor een SSD, dus daar kan wellicht wat traagheid vandaan komen, maar verder is het gewoon de HDD zelf.

 

Elke 2,5 inch SATA SSD is geschikt voor in je MacBook Pro. De Samsung 860 is een heel goede.

Ik weet niet of ik overbodige programma s heb geinstalleerd

\

Misschien kunnen CCcleaner, Cleanmymac3 of cleanmymacX, Malwarebites, Drcleaner, Gemeni 2 die ik heb gebruikt om op te schonen eraf. Of de in mijn beleving verouderde VLC. Zeg het maar.

Is de Mac over het algemeen traag of zie je ook vaak de strandbal? Controleer in dat geval het CPU verbruik van alle processen in het programma activiteitenweergave. En een HDD die op zijn einde loopt heeft vrij veel ‘bad sectors’ (kun je zien met het eerder genoemde “SMART utility”) want de kop moet dan vaker bewegen wat voor vertraging zorgt.

OMT op 27 december 2018 om 22:27

Ik weet niet of ik overbodige programma s heb geinstalleerd.

Misschien kunnen CCcleaner, Cleanmymac3 of cleanmymacX, Malwarebites, Drcleaner, Gemeni 2 die ik heb gebruikt om op te schonen eraf. Zeg het maar.


Zou ik inderdaad eens mee beginnen.

Ik meen dat in een ander topic DrCleaner ook ter sprake kwam in combinatie met een trage Mac. Na verwijdering was dit een verbetering. Al dit soort ‘tools’ zijn niet nodig en doen bij verkeerd gebruik meer kwaad dan goed.

 

Malwarebites zou je zo nu en dan kunnen gebruiken als er verdachte dingen gebeuren zoals een gehackte browser.

De SSD schijf ga ik kopen en nog het een en ander verwijderen

De resultaten van etrecheck. Het vervangen van HD=>SSD en extra RAM lijkt me helder

de overige details vergen nadere studie

Op mijn 21,5" iMac (model mid 2017) duurde het EtreCheck report ook zo’n 5 a 6 minuten en dat gaf een performance van “below average”. Inmiddels werk ik vanaf een externe Samsung T5 SSD via de Thunderbolt port (mijn iMac kan immers niet zomaar open gemaakt worden) en nu duurde de test nog geen 2 minuten en was de performance “excellent”.

Een andere benchmark liet zien dat afhankelijk van de lees en schrijf opdrachten de SSD 2,5 tot 4 maal sneller was dan de 5400 rpm HDD.

CCcleaner, Cleanmymac3, Dr cleaner en Gemeni 2 heb ik inmiddels verwijderd.