linux en internet ???

ik heb geen zin om een ander forum te bezoeken en ik weet zeker dat er mensen zijn die het wel weten :)

Ik durfde Linux niet te installeren op mijn Powermac G5, dus heb ik nog ene oud P3 laptop genomen en heb daarop Mandrake Linux 9.2 geinstalleerd. de DVD zat bij een boekje ‘linux starter 2004’

Het probleem is dat ik niet weet hoe je Internet moet instellen.
op mijn mac voer ik mijn paswoord WEP paswoord in en hij vind automatisch de verbinding.

hoe doe ik dit in linux ?
ik heb enkel deze gegevens: de SSID, Channeln WEP passphrase , WEP key en Acces Point Password.
Meer gegevens staan er niet op het kaartje dat ik heb gekregen van Telenet dat ik moet ingeven in de computer voor internet.

ik heb de volgende kaart:
Linksys Wireless - G notebook Adapter

Alvast bedankt :slight_smile:

loopt mandrake dan op PPC processoren?

zijn we vandaag een beetje in een luie bui? :)

http://mandrivausers.org/

lol, nee ik hoor het liever van jullie in het nederlands :P

[quote:9163df6882="vikking"]loopt mandrake dan op PPC processoren?[/quote:9163df6882]

jah er is een PPC editie :slight_smile:

[quote:4967087687="Neo_Piko"][quote:4967087687="vikking"]loopt mandrake dan op PPC processoren?[/quote:4967087687]

jah er is een PPC editie :)[/quote:4967087687]

ah dat wist ik niet
tjah ik leer weer iets bij :slight_smile:
want ze zijden mij altijd dat er alleen maar ubunt en YDL voor PPC bestonden

ik wil al een tijd linux op een of andere apple-commputer zetten maar we hebben er maar 1 (de iMac) en ja dan nog een mac classic (dat hoort thuis in een museum) dus ik vind het spijtig want ik heb een paar jaar geleden een tijd met linux gewerkt en daardoor ben ik op een oude computer (X86) suse 9.1 aan het zetten

ik wil niet arrogant zijn maar...

:sotp:

Probleem van 802.11 g kaartjes is dat er vaak geen drivers voor worden gemaakt door de fabrikant (voor linux) dus je moet maar hopen dat de kaart goede linux support heeft (linksys heeft dat soms iig)

Ik zou je eerst aangeraden te kijken of de kaart uberhaupt out-of-the-box werkt door te kijken met ifconfig of de kaart erbij staat, mocht dat het geval zijn dan kun je het beste even zoeken wat voor een wlan scripts mandrake gebruikt en uitzoeken hoe je daarmee je wepkey en ssid kan instellen

Net als op osx en windows zal het natuurlijk net zomin gaan werken op linux als er geen ondersteuning van de fabrikant voor is (dus bij linksys kijken kan geen kwaad)

Als je gezocht had op internet, via bijvoorbeeld Google, dan had je al heel snel kunnen lezen dat er stapels info te vinden is over Linux op PPC.

Wat je dan ook heel snel had kunnen vinden is dat de Airport kaarten niet worden ondersteund. Je bent dus aangewezen op de standaard netwerkpoort, met kabel. Deze word door distro’s zoals Mandrake voor PPC standaard gedetecteerd.

Ik vind het leuk voor je dat je het liever in het Nederlands leest, maar ik vind ook dat je echt wel die 5 minuten zoekwerk voor je eigen rekening had kunnen nemen. Als je dan nog vragen hebt, help ik je graag…

edit:
Ik zoek 1 minuut:
http://penguinppc.org/
http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=linux+on+ppc&ie=UTF-8&oe=UTF-8
http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=linux+on+ppc+mandrake&ie=UTF-8&oe=UTF-8

zei het in mn vorige post in je topic over Mandrake op Mac ook al: neem Ubuntu. Perfecte netwerkconfiguratie zonder dat je er naar om hoeft te kijken (ook wireless!). Om Ubuntu met KDE (wat Mandrake -> Mandriva volgens mij ook gebruikt) te krijgen -> neem Kubuntu. Voor zulke vragen kan je denk ik beter bij Tweakers terecht... meer Linux gebruikers (en ook nederlands :P)

[quote:25ab3f6f4a="Neo_Piko"]lol, nee ik hoor het liever van jullie in het nederlands :P[/quote:25ab3f6f4a]

Dus toch lui :evil:

[quote:94cd74c282="vikking"]loopt mandrake dan op PPC processoren?[/quote:94cd74c282] [quote:94cd74c282="Zaphod_B"]Als je gezocht had op internet, via bijvoorbeeld Google, dan had je al heel snel kunnen lezen dat er stapels info te vinden is over Linux op PPC.[/quote:94cd74c282] Mén, wat hebben jullie in hemelsnaam in jullie ogen zeg.

[quote:d70bbddf1a] Wat je dan ook heel snel had kunnen vinden is dat de Airport kaarten niet worden ondersteund. Je bent dus aangewezen op de standaard netwerkpoort, met kabel. Deze word door distro's zoals Mandrake voor PPC standaard gedetecteerd. [/quote:d70bbddf1a] Volgens mij geeft de TS aan dat hij een linksys 802.11g kaartje heeft en [b:d70bbddf1a]geen[/b:d70bbddf1a] airport extreme kaartje

Een andere distro zal overigens weinig helpen als de wlan kaart geen ondersteuning voor linux bied…

gewoon je SSID van je base station ingeven met de wep pasphrase WPA is prob nog niet ondersteund in mandrake.

Allereerst moet je idd maar ff checken of je kaart niet toevallig al gewoon geladen wordt (zeer onwaarschijnlijk maar je weet maar nooit). Doe dit door ifconfig en/of iwconfig en zoek naar iets als een wlan0 device.

Mocht deze er niet bij staan dan moet je een manier vinden om drivers voor je kaart te laden. Het kan zijn dat er linux drivers voor je kaart zijn (onwaarschijnlijk), zo niet dan kun je kijken of je kaart wordt ondersteund door Ndiswrapper. Hiermee kun je je windows driver wrappen in de ndis module. Zie http://ndiswrapper.sourceforge.net.
Ook kun je kijken naar wlan for linux, zie http://www.linux-wlan.org/
Nadat het je gelukt is je dirver te laden kun je met iwconfig de meeste instellingen doen zoals ssid en volgens mij ook wep

Als je nog niet veel met linux gedaan hebt dan wordt dit alles misschien lastig maar ja als je het niet probeerd dat lukt het nooit.

Suc6