Linux installaties en security issues

Er is een artikel in computerworld ([url]http://www.computerworld.com/securitytopics/security/story/0,10801,83406,00.html[/url]) dat gaat over de opkomst van Linux op de corporate desktop. Het artikel zegt dat er (1) steeds meer Linux installaties te vinden zijn in bedrijven als de primaire OS, en (2) dat er een groeiend aantal "security issues" is dat daarbij komt kijken. Dat laatste komt met name door de open-source toepassingen die "het niet zo nauw nemen met de veiligheid". Het komt niet door Linux zelf.

Dit is dus iets wat ik al jaren roep. Het feit dat veel toepassingen in Linux open-source zijn dat ongecontroleerd geschreven wordt, en bovendien erg slecht (“if at all”) gedocumenteerd wordt, betekent dat Linux niet goed bruikbaar is voor non-geeks. Bekijk voor de aardigheid eens een keer een installatie van een willekeurige linux (bvMandrake ofzo), en kijk dan naar het grote aantal waardeloze troep dat mee-geinstalleerd wordt. Echt om van te schrikken.

Het wil niet zeggen dat alle Open-source slecht is (zie de linux-kernel, of het programma TeX en vrienden, dat uitstekend gedocumenteerd is en prima onderhouden wordt).