Linux - kunnen we die proggies gebruiken

Kunnen we straffeloos Linux proggies gebruiken? hoe werkt dat eigenlijk..

van binnen is de mac [grofweg gezegd] unix, hoe werkt dat dan als we ergens een Unix proggie vinden…

mk

Over het algemeen is alle linux software gratis en vrij uit te wisselen met unix. Echter of het allemaal werkt met mac osx, dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Apple heeft toch wat essentiele veranderingen gemaakt in de unix code. Tevens weet ik niet of je install conflicten krijgt. Linux heeft een eigen data indeling en moet vaak helemaal met de hand geinstalleerd worden, niet automatisch zoals je nu gewend bent. Of die data indeling bij OSX gelijk is, dat weet ik niet. Je kunt het natuurlijk altijd proberen

en maakt het uit of het pure Unix is of Linux?

mk

Linux valt te compileren naar unix (over het algemeen niet nodig), maar is makkelijker als je unix gebruikt.

Er zit niet standaard compile software voor de Darwin meegeleverd, maar dat zit wel in de "Development Tools" van Apple die gratis is.

Adriaan

Het magische woord wat je zoekt is fink

http://finkcommander.sourceforge.net

Hiermee kun je zonder veel verstand van unix of linux en de manier hoe die programma’s installeren of compileren het toch doen.

Momenteel telt hun lijst ± 1200 packages zowel source als binairie is mogelijk.

Alle Unix, Linux en BSD software kun je in princiepe compileren zodat 't op MacOsX draait. De meeste software voor Linux kun je de source van krijgen dus de kans dat je het draaiend krijgt is erg groot. Hou er rekening mee dat het wel heel lastig kan zijn om te installeren, ook nog met Fink.

[quote:ec2d60e8ef="kenmasters"]Alle Unix, Linux en BSD software kun je in princiepe compileren zodat 't op MacOsX draait.[/quote:ec2d60e8ef] Hoewel dit best vaak het geval is, zal dit soms (lees: vaak) niet opgaan. Er zitten een aantal essentiële verschillen tussen Linux, BSD etc. Ook tussen verschillende distributies van hetzelfde OS (RedHat, SuSe) zitten verschillen. Een groot verschil tussen bijvoorbeeld RedHat (voor Intel) en Darwin is dat RedHat Little Endian als byte order gebruikt en Darwin Big Endian (als ik ze niet weer eens omdraai). Dit ligt aan de processor die onder de kap ligt. Ook zijn er verschillen in het filesysteem. Een ervaren programmeur met de juiste kennis in zn hoofd, kan vaak wel redelijk snel een programma van de ene unix smaak naar de andere omzetten (porten). Dit zal niet in alle gevallen gelden (stel dat er een stukje compilercode in het proggie zit die specifiek voor één soort processor is geschreven). Voor unix programma's op OSX kun je beste kijken bij of [url=fink.sourceforge.net]Fink[/url], [url=http://www.opendarwin.org/projects/darwinports/]darwinports[/url] of op de pagina van [url=http://www.entropy.ch/software/macosx/]Marc Liyanage[/url]. Een aantal grotere unix softwarehuizen hebben hun eigen app gewoon zelf al geport, bijvoorbeeld mySQL en Tomcat van SUN