Linux op een Mac, kan dat?

Of ik dit in het juiste forum post weet ik niet, maar vooruit. Is het mogelijk om op een mac ook linux te draaien naast OSX? Vroeger draaide ik op mijn windhoos met 98se ook linux redhat. Met dual boot via lilo. Kan zoiets ook op een Mac.. lijkt mij eigenlijk wel. Heeft iemand hier ervaring mee, en zo ja welke distributie van linux is dan aan te bevelen? Ik vind het gewoon leuk om zoiets te proberen en aan de praat te krijgen.

Ja hoor er zijn PPC/ Mac distro's van Yellow Dog, Slackware (Slackintosh), Mandrake, SuSe. you name it! Maar waarom zou je het doen je hebt al een Unix systeem ter beschikking.

Bedankt colpolyp. Ik ga daar eens naar kijken. En zoals ik al zei, gewoon leuk om het te proberen. Ik moet dan waarschijnlijk een aparte partitie aanmaken waar ik linux op installeer?

Op PC's is er zoiets als knoppix. Dat is linux geboot vanaf een CD compleet met grafische interface (X11/kde) met daarnaast erg veel utilleties.

Nu weet ik dat ze ook voor de mac bestaan, maar die heb ik nooit werkend gekregen. Leek me wel leuk, linux proberen zonder installeren. Weet iemand hier hoe? Of welke image wel werkt?

Kijk eens bij [url=http://diederen.demon.nl/index.html]Linux op je Mac[/url] :wink:

Er zijn diverse Linuxen voor de Mac, zoals anderen hebben aangegeven. Vraag is wat je er mee wilt, buiten Linux eens 'proeven' of proberen. Darwin is natuurlijk ook een volledige Unix-versie. Bovendien staat er al veel op de machine dat je zo kunt gebruiken, waar veel mensen nu Linux voor gebruiken. De zogenaamde 'LAMP'-architectuur zit allemaal in Panther.

LAMP is een Open-source (web)architectuur met:

  • Linux (Unix-OS, kan ook Darwin zijn)
  • Apache (webserver)
  • MySQL (database, kan ook PostGreSQL zijn)
  • Perl/PHP (server-side talen). Bij Panther zitten ook Python en Ruby erin, als ik het goed heb. In ieder geval bij MacOS X server

Onderschat de kracht van MacOS X in die zin niet. Het is een waardige concurrent voor Linux-omgevingen. Enige ‘minpunt’ wat je eventueel kunt zien is dat MacOS X nog met Apache 1.3 komt, waar de nieuwste RedHat-Linuxdistributies Apache 2.0 hebben. Maar 1.3 is nog steeds veelgebruikt en wordt ook nog goed ondersteund.

Een vergelijking tussen Linux en Darwin is natuurlijk wel interessant. Leuker is het om meer mensen die een LAMP-omgeving op x86 willen maken, te laten kiezen voor OpenDarwin. :wink: 8)

er is een suse 9.0 die je met een iso op cd kan zetten, bij mij werk hij goed, duurt alleen f met laden

[url=http://www.yellowdoglinux.com/]Yellow Dog Linux[/url] is volgens mij de enigste die officieel erkend is door Apple.

[quote:b142d6a467="LoveBug356"][url=http://www.yellowdoglinux.com/]Yellow Dog Linux[/url] is volgens mij de enigste die officieel erkend is door Apple.[/quote:b142d6a467]

Is dat een voorwaarde om een goede Linuxport te zijn voor Mac-hardware? 8) :? 8)

[quote:cf85e252a4="Aglaea"][quote:cf85e252a4="LoveBug356"][url=http://www.yellowdoglinux.com/]Yellow Dog Linux[/url] is volgens mij de enigste die officieel erkend is door Apple.[/quote:cf85e252a4]

Is dat een voorwaarde om een goede Linuxport te zijn voor Mac-hardware? 8) :? 8)[/quote:cf85e252a4]

Nee, dat is geen voorwaarde maar wil wel zeggen dat hij te vertrouwen is. Linux kan letterlijk je hardware opblazen. En ik geloof nooit dat Apple dat in de garantie zal nemen.

Het lijkt mij dat Apple nooit Linux in de garantie zal opnemen... Ligt misschien ook een beetje aan je dealer? Of heb je AppleCare?

Mijn site ligt al een tijd plat, sorry. Als alles goed is draait hij na dit weekend weer (ben momenteel in buitenland, vandaar).

[quote:c170c8e613="LoveBug356"]Nee, dat is geen voorwaarde maar wil wel zeggen dat hij te vertrouwen is. Linux kan letterlijk je hardware opblazen.[/quote:c170c8e613]

Ehmmm… lijkt me stug, waar komt dit verhaal vandaan?

Ik ben hier net Mandrake 9.1 PPC aan 't installeren op m'n iMac 400Mhz. Dit gaat nog wel ff duren zie ik.

Ik had nog wel een raar opstart probleem, tijdens het booten van de gui (installatie),
schakelt het scherm over naar een vreemde resolutie, waardoor er niets meer te lezen is.

‘RTFM’ werkt in dit geval;
Onderaan het documentatie bestand vindt je ‘Misc Notes’, met daarin:
install-gui gui-old video=atyfb128

Als je de installer zo opstart, heb je de grafische interface correct op je scherm, en loopt de install (tot nu toe) als een zonnetje!

Ben benieuwd naar de rest!

[bewerking at midnight]
Installatie was klaar, maar de configuratie van de video kaart lukte niet!?
Hij geeft een hoop gezeur over het ontbreken van een bootstrap partitie.
Hele boeltje weer opnieuw gedaan, maar nu wel gecontroleerd of die bootstrap partitie er is (niet automatisch dus, en dus handmatig toegevoegd)
[/bewerking]

Erik

[url]http://www.gentoo.org/[/url]