Lion installeren op andere MAC

Hallo,

Ik heb even advies nodig. Een vriend van mij heeft een nieuwe iMac binnen en wil daar graag Lion opzetten. Ik heb Lion officieel gekocht. Met mijn Apple ID wil ik inloggen om Lion te downloaden. Ik weet dat dit kan maar kom ik dan later in de problemen met updates dat hij mijn Apple ID moet invoeren etc? Alvast bedankt.

Waarom download hij niet zijn eigen gratis Lion?

Nee, het maakt alsnog niet uit. Apple ID is niet gekoppeld aan een Lion-versie na installatie. Het kost jou wel 1 licentie van de 5 die je hebt na het eenmalig betalen van de € 23,99 voor 5 licenties.

Zie meer info hier: http://www.onemorething.nl/community/topic/clean-install-daarna-updates

Jij hebt Lion officieel gekocht maar daarmee mag je niet zomaar Lion op die andere Mac installeren!
Het gaat alleen om Macs die in jouw eigen huishouding worden gebruikt.
Dus doe niet zo moeilijk over die 24 euro en laat die vriend dat gewoon zelf kopen.

[update] Overigens kun je Lion helemaal niet kopen zoals ik hierboven schrijf. Je koopt een licentie om Lion te mogen gebruiken. [/update]

Waarom zou het niet mogen?

Je hebt er toch keurig voor betaald hoor. Apple vindt het dan niet erg dat je € 5,- cadeau doet aan iemand anders.

De licentie staat het niet toe. Die geeft duidelijk aan dat het alleen mag voor Macs in jouw huishouden. Dus Apple vind het wel erg.

Is m'n iMac op de zaak en die van thuis ook één huishouden?

OK, OK, klopt.

Laat ik het anders zeggen: Apple controleert niet of die Mac op je naam staat. [url=http://www.onemorething.nl/community/topic/het-grote-macosx-lion-talk-topic-wwdc-2011/page/57#post-2262148]Je krijgt zelfs een notificatiemail erover.[/url]

Je kunt helemaal zelf bepalen aan welke computers je je gekochte Lion wilt geven. Alleen als het dus iemand is buiten je eigen huis, dan deel je wel hetzelfde account en kan die ander dus van alles kopen op jouw account.
Overigens snap ik de beginvraag niet: als die vriend een nieuwe iMac heeft gekocht staat er toch al Lion op? OF hij heeft recht om hem gratis te downloaden.

Wat ik al zei :wink:

[url=http://osxdaily.com/2011/06/08/create-burn-bootable-mac-os-x-lion-install-disc/]Hier[/url] staat een methode om op meerdere systemen software te installeren. Het is natuurlijk aan je zelf om te oordelen of je met deze methode binnen de grenzen van de licentie handelt....

[quote=MacAanZee url=http://www.onemorething.nl/community/topic/lion-installeren-op-andere-mac#post-2262947 time=1311700345]Alleen als het dus iemand is buiten je eigen huis, dan deel je wel hetzelfde account en kan die ander dus van alles kopen op jouw account.[/quote]Nee, in dit geval niet.

Naast dat je voor iedere volgende aankoop het wachtwoord opnieuw moet ingeven, kun je na de installatie van Lion uitloggen in de Mac App Store, en vervolgens is je loginnaam en wachtwoord nergens meer te vinden voor de eigenaar van de Mac.

[quote=MacAanZee url=http://www.onemorething.nl/community/topic/lion-installeren-op-andere-mac#post-2262947 time=1311700345]Overigens snap ik de beginvraag niet: als die vriend een nieuwe iMac heeft gekocht staat er toch al Lion op? [/quote]
Niet als het uit een oude voorraad was he?

[quote=Betinker url=http://www.onemorething.nl/community/topic/lion-installeren-op-andere-mac#post-2262938 time=1311699961]Is m\'n iMac op de zaak en die van thuis ook één huishouden?[/quote]
Alleen als jij de eigenaar van die Mac op de zaak bent, anders niet natuurlijk.

[quote=hendrik ijzerbroot url=http://www.onemorething.nl/community/topic/lion-installeren-op-andere-mac#post-2263043 time=1311705941][quote=MacAanZee url=http://www.onemorething.nl/community/topic/lion-installeren-op-andere-mac#post-2262947 time=1311700345]Overigens snap ik de beginvraag niet: als die vriend een nieuwe iMac heeft gekocht staat er toch al Lion op? [/quote]Niet als het uit een oude voorraad was he?[/quote]Dan krijgt hij Lion binnenkort gratis, als hij dit aanvraagt bij Apple.

Bedankt voor de informatie. Inmiddels staat er al Lion op de iMac dus is het probleem opgelost. Ik heb een Lion installatie disc gemaakt en daarmee was alles opgelost :)

En [i]dat[/i] mag ook officieel niet van Apple...:crazy:

En mag zoveel niet van Apple :innocent:

Het is ook geen ramp hoor, maar dat vinden anderen kennelijk wel.

Als die Mac na 6 juni 2011 gekocht is, heeft die kennis gewoon recht op een gratis Lion-versie.

Jij mag ook beslissen hem een licentie cadeau te doen. Dat het niet je 'huishouden' is, tja. Zoiets lijkt me een ruim begrip.

Als je die DVD verder niet meer gebruikt is er vrijwel geen vuiltje aan de lucht.

Kennelijk heeft iedereen zo'n haast met installeren van Lion dat niemand de licentievoorwaarden doorleest:

B. Licentie van de Mac App Store. Als u een licentie voor de Apple software hebt aangeschaft in de Mac App Store, wordt u hierbij krachtens de voorwaarden van deze licentie en voor zover als toegestaan volgens de gebruiksregels in de voorwaarden die van toepassing zijn op de Mac App Store (de "gebruiksregels"), een beperkte, niet-overdraagbare, niet-exclusieve licentie verleend om:
(i) één (1) kopie van de Apple software rechtstreeks te downloaden, te installeren, te gebruiken en uit te voeren voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik op elke Apple computer met Mac OS X Snow Leopard of Mac OS X Snow Leopard Server ('Mac-computer') die u in eigendom dan wel in beheer hebt;

Oh, en als je in een later stadium je computer verkoopt:

B. Als u uw licentie voor de Apple software hebt verworven via de Mac App Store, is deze niet overdraagbaar. Indien u uw Apple hardware aan een derde verkoopt, moet u de Apple software voorafgaand aan de verkoop van de Apple hardware verwijderen. Vervolgens mag u de oorspronkelijke, samen met de Apple hardware geleverde versie van het Apple besturingssysteem (het "Oorspronkelijke Apple besturingssysteem") op de Apple hardware herstellen en samen met de Apple hardware permanent overdragen, mits: (i) de overdracht betrekking heeft op het gehele Oorspronkelijke Apple besturingssysteem, inclusief alle onderdelen, documentatie en deze licentie; (ii) u noch volledige noch gedeeltelijke kopieën van het Oorspronkelijke Apple besturingssysteem behoudt, inclusief kopieën die zijn opgeslagen op een computer of opslagapparaat, en (iii) de derde die het Oorspronkelijke Apple besturingssysteem ontvangt, de voorwaarden van de licentie van het Oorspronkelijke Apple besturingssysteem leest en zich ermee akkoord verklaart.