Mac OS Big Sur Mac mini (Late 2012)

Heb net gelezen dat mijn Mac mini Big Sur niet meer gaat ondersteunen. Er staat momenteel Catalina op (16gb ram, 256gb ssd, i5 2,5 ggz dual orde processor).

Op zich draait hij vlot, alleen als we spellen op Facebook spelen of websites met veel animaties gaat hij soms wel erg traag. Wat ik het lastigste vind is dat wanneer er films op YouTube bekeken worden, en ik doe een ander programma open waardoor YouTube in de achtergrond blijft spelen, beginnen de filmpjes telkens na een 10-tal seconden serieus te haperen.

Komt dit door beperkingen in de hardware?Heb enkele maanden geleden een nieuwe installatie van het os gedaan.

Ben eigenlijk aan het twijfelen om geen nieuwe mac-mini aan te kopen.

Grts,

Bert

 

Ja, komt door de hardware. Ik had tot een paar maanden terug de 2.3 4-core mini 2012 en die is gewoon te zwak voor zware spellen. Dat komt met name door de videokaart. 4K kan er ook niet op en HD ging in FCP al niet meer vloeiend.

Mooie gelegenheid om over te stappen op een M1…

Zet je systeem terug naar Mojave en ga lekker verder met wat je deed op je mac mini. Heb de mijne ook teruggezet op de mac mini 2012 (i7 16 ram) met een usb stick waar de installer nog opstond. Dan hoef je voorlopig geen nieuwe te kopen. God weet wat je tegen komt met die M1 chip. Toen Apple overstapte van de PowerPc naar Intel zat Steve Jobs er bovenop en vielen de problemen wel mee. Maar nu zit er een soort van een rariteitenkabinet aan de top.

De interne videochip (Intel HD 4000) is inderdaad een beetje de zwakste schakel van deze machine. Games en/ of andere zware grafische taken kun je hier over het algemeen niet (meer) op draaien.
Wat spelletjes in Facebook en het afspelen van Youtube in de achtergrond betreft zou je misschien nog een andere webbrowser kunnen proberen, tenzij dit 4K video is kan ik me niet voorstellen dat dit een probleem zou moeten zijn.

 

Wat de OS-updates betreft mag je van Apple niet meer verder updaten, maar het is nog niet helemaal zeker of het daadwerkelijk ook niet meer kan.
Voor Sierra t/m Catalina zijn onofficiële patches waarmee je de nieuwere OS-versies toch nog op oudere hardware kunt draaien.
Voor Big Sur schijnt het moeilijker te zijn voor de oudere modellen, maar voor de 2012- en 13 modellen die qua hardware features nagenoeg gelijk zijn aan die van 2014 die nog wél worden ondersteund, schijnt het vrij makkelijk te zijn. Dit is dus enkel nog een kwestie van tijd :slight_smile:

 

Zie hier voor meer info: https://forums.macrumors.com/threads/macos-11-big-sur-on-unsupported-macs-thread.2242172/

Macs officially compatible with macOS Catalina but have been dropped from official support in macOS Big Sur: - These Macs so far are capable of running Big Sur properly, but WiFi is not yet fully stable (except on iMac14,x, i.e. Late 2013 iMacs), and (at least on iMac14,x) Fusion Drive performance is significantly slower than on previous macOS releases. See FAQ for more information.

2012 and Early 2013 MacBook ProMacBookPro9,x
MacBookPro10,x
2012 MacBook AirMacBookAir5,x
2012 and 2013 iMaciMac13,x
iMac14,x
2012 Mac mini Macmini6,x

Raar, ik heb er welliswaar 2x SSD in raid 0 inzitten, maar onder El Capitan draait ie 4K video met 2 vingers in de neus, ook op de achtergrond. Denk dat je iets met software fout doet. Monteren van 4K in FCP gaat ook als een dolle, en het uiteindelijke renderen 4K video op ongeveer 1,5x afspeelsnelheid zonder dat ik proxyfiles op de achtergrond laat renderen (10min video rendert in 15 minturen).

Mijn 2012 draaide onder Mojave, omdat ik nog 32 bit programma’s had.

 

4K stotterde en sowieso heeft een 2012 geen 4K output.

Een ‘beest’ is onze i5 instap mac mini 8GB niet te noemen, maar 4K kan wel degelijk met de juiste ‘actieve mini display-port naar 4K hdmi’ aansluiting. Wel maar op 30fps maar dat is heus niet in alle gevallen een probleem. Hij draait hier met 2TB SSD in raid0 als thuisserver, hangt aan 4K tv en apple arcade spelletjes lopen er goed genoeg op (natuurlijk niet in 4K full res, high detail) dus dat stotteren lijkt mij toch wat overdreven. Ik ga hem binnenkort upgraden naar Big sur (als test natuurlijk en dan zie ik wel weer).

<p class="cite">adb1973 op 14 januari 2021 om 23:47</p> Een ‘beest’ is onze i5 instap mac mini 8GB niet te noemen, maar 4K kan wel degelijk met de juiste ‘actieve mini display-port naar 4K hdmi’ aansluiting. Wel maar op 30fps maar dat is heus niet in alle gevallen een probleem. Hij draait hier met 2TB SSD in raid0 als thuisserver, hangt aan 4K tv en apple arcade spelletjes lopen er goed genoeg op (natuurlijk niet in 4K full res, high detail) dus dat stotteren lijkt mij toch wat overdreven. Ik ga hem binnenkort upgraden naar Big sur (als test natuurlijk en dan zie ik wel weer).
Bij mijn weten was de maximale resolutie 2560 x 1600 en geen 4K. Waarschijnlijk zet je monitor of tv 2560 x 1440 om naar 4K, maar dat is niet native. De HMDI uitgang komt zelfs niet verder dan 1920x1200 (kantoorbeeldformaat). Als je 4K bronmateriaal bekijkt, wordt het teruggebracht naar de resolutie die de videokaart bij die beeldverhouding maximaal kan uitsturen.

FCP kan inderdaad op een Mac mini 2012 prima met 4K overweg, maar wat je voor je ziet is Full HD. Dat doet FCP om de processor en videokaart te sparen, zodat je er nog mee kan werken. Steeds hangende of verspringende beelden is niet werkbaar. Als je native 4K gaat bewerken op de snelste mini van 2012 kun je geen vloeiende beelden hebben. Zelfs met HD comprimeert FCP al. Het uiteindelijke resultaat is uiteraard wel goed, maar dan is alles gerenderd e.d.

Of heb je de 2014 versie?? Die kan wel 4K uitsturen… overigens alleen bij 30Hz. Van stotterende muis tot geen vloeiende movies. Voor 60Hz heb je echt iets nieuwers nodig. De 2014 kan ook Big Sur aan. De 2012 wordt officieel door Apple ondersteund tot en met Catalina.