Mac OS X Server - Moeite waard?

Ik ben vanplan een mac mini neer te zetten bij Macminicolo.nl en deze te gebruiken als server om mijn eigen website en eventueel ook andere mensen te hosten. Is Mac OS X Server hiervoor geschikt? Is het bijv. mogelijk om vanaf mijn eigen computer gebruikers toe te voegen / programma's te installeren of moet dan ook Apple Remote desktop gekocht worden? en is het het geld waard om de server versie te kopen inplaats van de standaard mac os x te gebruiken?

Alvast bedankt,
Vleer

Voor het hosten van websites op een MacMini kun je prima de serversoftware gebruiken. Maar hiervoor betaal je ongeveer meer dan de Mac zelf. Dus echt logisch lijkt het niet. Met OSX standaard (client) is heel goed ook op afstand de Apache en eventueel andere software te beheren. Je moet dan alleen wel de terminal induiken.

Ook kun je er Webmin op zetten, een beheertool voor servers die ook op OSX draait. Er zijn dus alternatieven voor jouw doel die meer passen in de ‘budget aanpak’ met een mini als server.

Heel erg bedankt, Deze MacMini is meer als eerste test om later mischien uit te breiden naar een 'echte' server. Dit is mijn eerste bericht en ik moet zeggen: wat een snelle reactie :D

Vleer

Daarbij komt... Volgens mij is het geen sinecure om meerdere websites (mocht je dat ooit willen) te hosten middels Mac OS X Server... Maar dat heb ik ook maar van horen zeggen.

Als je op afstand bij je Mac kan komen (middels bijvoorbeeld SSL of VPN) dan kan je in ieder geval met de terminal van alles en nog wat doen. Mocht je wel van Server gebruik maken, dan kan je middels Server Admin en Workgroup Manager ook een hoop regelen. Ik heb echter geen idee hoe de toegang tot je Mac geregeld is met Maccoloco.

Zoals gezegd lijkt me Mac OS X Server redelijk overkill. Met WebMin en de Terminal moet je toch een heel eind komen!

Is Mac OSX server meer gericht op het hosten van 1 website met 1 users zonder online control panel ?

volgens mij kan je ook niet zomaar macosx server op een minin installeren. Wordt geweigerd. Workaround is geloof ik het eerst op een andere mac te installeren op een firewire disk en dan vervolgens de image van die fw op de mini harddisk te copieren.

Zoiets heb ik ergens gelezen. Dacht op macosxhints.com

Ik heb OS X Server op een iMac Rev B 233 draaien met 128Mb RAM... :D

Voor enkele websites hosten prima geschikt. Configureren kan je vanaf andere Mac met Server Admin doen. Scherm overnemen doe ik met VNC.

volgens mij zijn hier genoeg mensen die op hun mini os x server hebben gezet. Ik zou eigenlijk ook geen rede kunnen bedenken om dat niet te kunnen.

Websites hosten is relatief makkelijk, daar heb je de gelikte tools van MacOS Server niet voor nodig als je een beetje moeite wilt doen om over Apache en eventueel BIND te leren.

Ik kan me niet voorstellen dat Server maar 1 site aankan. Met 5 regels configuratie in Apache voeg je zelf virtuele servers toe.

Email en dergelijke is een stuk lastiger. Als je dit zelf wilt gaan installeren (in plaats van Server te gebruiken) moet je toch wel redelijk thuis zijn / worden in Unix.

De 10-client versie, betekend dat dan dat je daarop maar 10 users kan aanmaken?

[quote:72e453c73f="Vleer"]De 10-client versie, betekend dat dan dat je daarop maar 10 users kan aanmaken?[/quote:72e453c73f] Nee dat betekend dat je het op 10 computers kan instaleren Net zoals bij het OS met Mac OS X versie 10.4 (één gebruiker) € 129 Daar kan je toch ook verschillende users op aanmaken?

Nee, gek, je mag het maar op één Mac installeren. 10 users is voor een kleine werkgroep; een kantoor bijvoorbeeld. Maar daarvoor zijn alle andere servertools geschikt. Automatische softwareupdates, netboot, filserving, mailhosting de hele rataplan. Voor webhosting heb je dat hele circus niet nodig. Koop dan een mini en zet daar een van de vele altenatieven op. Kijk bij www.serverlogistics.com en bij www.webmin.com voor uitstekende beheerstools die gewooon onde de standaard OSX configuratie draaien of een enkel OpenSource programma installeren.

Als je nu een mini en servesoftware koopt ben je 1000 euro kwijt, als je een xserver koopt zit daar de unlimited server bij inbegrepen… Dus nog steeds geen handige manier van uitvogelen of dit je beste configuratie is.

ik ben ook wel benieuwd naar software webserver oplossingen voor de mac.

Apache, FTP, PostFix, PHP, SSH, LDAP zitten allemaal al standaard in OSX. MySQL kun je daar nog vrij eenvoudig aan toevoegen. Dat is alles wat je voor een webserver nodig hebt.

Het lijkt misschien alsof Xserver software daarvoor veel meer te bieden heeft, maar dat is eigenlijk niet echt zo, behalve de remote tools is de XServer omgeving niet speciaal gebouwd voor webhosting.

Leesvoer:
http://www.macdevcenter.com/pub/ct/49
http://www.entropy.ch/software/macosx/welcome.html
http://www.iboi.nl/webdav/
http://maxo.captainnet.net/installs/
http://www.afp548.com/
http://www.osxgnu.org/