Macbook air 2012 werkt alleen met cmd + R ingedrukt HELP!!!

Mijn vraag

Huidige status:

1.de Magsafe geeft geen enkel licht op deze laptop (wel op een andere, compatible laptop). Ook een nieuwe Magsafe geeft geen licht op deze laptop

  1. opstarten met de powerknop geeft 5 seconden opstartscherm, daarna zwart scherm.

  2. Echter!!! Opstarten met powerknop en tegelijkertijd cmd + R maakt dat hij (langzaam) start en ik zelfs bij het scherm met de hulpopties uitkom. Alleen moet ik wel deze toetsencombi ingedrukt houden… Zodra ik deze loslaat krijg ik weer een zwart scherm.

Overigens, de ventilator gaat niet aan tijdens dit proces (dus met cmd + R ingedrukt).

Wat is hier aan de hand en wat kan ik doen om het te herstellen?

Huidige software: Mac OS Mojave

Wat ik al gevonden of geprobeerd heb:

  • ik heb alle mogelijke toetsencombinaties geprobeerd op Internet. Geen succes.
  • ik heb een nieuwe batterij aangeschaft. Geen effect.
  • ik heb een nieuw i/o board er ingezet. Geen resultaat

Ik denk aan een kapotte kabel van batterij naar moederbord of defecte disk. Maar ik vermoed dat je inmiddels zoveel aan je MBA hebt gesleuteld, dat het van alles kan zijn.

 

Kan je opstarten met de D toets ingedrukt (Apple Hardware Test)?
Een andere optie is ⌥ D, dan wordt de AHT opgestart via het internet.

Of gebruik de (indien meegeleverde) MacBook Air Software Reinstall thumb drive

Hallo Night,

Allereerst waanzinnig bedankt dat je met mij mee wilt denken. Helemaal super!!

Opstarten met D-toets ingedrukt werkte niet. Kreeg 'unable to run diagnostics DEC 500. Ook: Setting shutdown/restart after 5 seconds failed. Status: 800000000084.

Opstarten met ⌥ D lukte wel! Ik heb de AHT helemaal kunnen voltooien. Resultaat: geen probleem aangetroffen.

Het frappante vind ik dat de MBA wel stroom lijkt te krijgen, maar op de Magsafe is dit niet te zien. Geen licht.

Misschien heb je hier iets aan?

Hallo Hendrik IJzerbroot,

Ook jij bedankt voor het meedenken. In antwoord daarop zie ook mijn intro bij mijn vraag. Kort:

 

  • ik heb een Magsafe die het op een andere MacBook Air deed bij wijze van test op mijn MBA gedaan. Ook die gaf geen licht. Het ligt dus volgens mij niet aan de Magsafe.

  • ik heb een nieuwe accu gekocht, maar het probleem bleef zich voordoen.

Ik ben dus geneigd te denken dat het aan iets ligt dat tussen de accy en de Magsafe in ligt, maar weet niet wat. De Hardwaretest die ik op suggestie van Night heb kunnen doen geeft daarin ook geen uitsluitsel.

Heb je een (TimeMachine) backup? Dan zou ik er allereerst voor kiezen om vanuit Recovery Mode (ik begreep dat je daarmee wel kon booten) de harddisk te wissen en macOS opnieuw te installeren. Mochten de problemen zich ook in een kale installatie voordoen, dan kunnen we er toech wel gevoegelijk vanuit gaan dat het euvel van hardwarematige aard is.

Geen waterschade?

En hoe vies is je magsafe poort? Die dingen zijn magnetisch en daar blijft een hoop crap inzitten soms. Verder kan het helpen om de contacten eens schoon te maken.

Hallo Night,

Ik heb dit eerder al geprobeerd. Dat werkte toen niet. Nu weer een poging gedaan, weer niets. Ik moet voortdurend cmd R ingedrukt houden om 'm gaande te houden. Ik kom aan bij Time Machine, klik erop, dan gaat hij zoeken naar reservekopieën maar blijft hangen op dat scherm. Zie foto.

Ik denk ook dat het een hardwaredingetje is, maar wat?time machine

Hi Rick,

 

Ook jij bedankt voor het meedenken! Top! In antwoord op je vraag. Nee, geen waterschade. En de Magsafe poort is schoon.

Ter aanvulling voor de forumleden met hardwarekennis. Als mijn MBA wanneer ik het deksel open aanspringt krijg ik de chime te horen. Na 5 seconden is hij dus door, zie beginbeschrijving. Dat ik die chime hoor is mooi, lijkt mij.

Zoals gezegd lijkt mijn MBA voeding te krijgen als ik cmd R ingedrukt houd. Opvallend is wel dat de ventilator niet aanspringt.

Niemand een idee?

Ik gok ook op iets hardwarematigs. En inderdaad… maar wát? Daar kan alleen een specialist achterkomen vrees ik.

Ja, ik denk dat het tijd wordt voor een bezoek aan de Apple Store. Maar dan moet je wel wachten tot na 27 maart. In ieder geval tot die tijd zijn ze dicht vanwege Corona. Hopelijk kunnen ze je telefonisch helpen…

Dank voor jullie input. Ik ga (met de filmpjes van Louis Rossman en anderen als referentie), met een Ampère meter in de hand, zelf nog wat verder zoeken.

Succes ? Laat even weten of je intussen wat wijzer bent geworden.

Zal ik doen!

Ik heb ontdekt dat een stekkertje op het I/O Board is afgebroken. Ik ga dit board vervangen. Duurt even voordat ik het binnen heb ivm corona. Ik zal laten weten of dit het probleem heeft opgelost