MacBook Air extreem traag na waterschade

Er is een plens limonade over mijn MacBook Air (early 2015) gegaan. Hij was dicht en stond rechtop geklemd tussen het kussen en de leuning van de bank. De limonade is er dus via de achterkant ingelopen. Het goede nieuws; hij werkt nog steeds, maakt geen rare geluiden alleen is hij afgrijselijk traag geworden en als het scherm sluit (normaals slaapstand) gaat hij uit en moet ik opnieuw opstarten (wat ook 5 minuten duurt).

Na wat rondzoeken kwam ik het programma TG Pro tegen, ook daar niets bijzonders. De ventilatoren draaien ook niet heel hard (juist stil) en niets loopt in het rood.

Ervaring iemand? Wat kan ik doen?

  • Formatteren en opnieuw installeren, kan dat iets uithalen?

  • Genius Bar?

  • Of echt defect en verkopen op macdefect.nl?

Dank alvast!

 

TG Pro screenshot

Dat wordt een nieuwe…

Ik zou hem -zo snel mogelijk- laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf.

 

even googelen en je vindt genoeg.

 

@EagerB0bNerd,

Denk wel aan de kosten, al lijkt dit goed er kunnen altijd later nog problemen optreden, schoongemaakt of niet…

 

 

@Joop:

Hoe kom je daar nou bij? Als je hem niet laat schoonmaken gaat ie geheid kapot, door corrosie/inwerking van zuren uit de limonade.

@EagerB0bNerd

Zou de smaak van de limonade nog van invloed zijn?

@Brombeer: Zekers

EagerB0bNerd op 2 september 2019 om 18:20 @joop:

Hoe kom je daar nou bij? Als je hem niet laat schoonmaken gaat ie geheid kapot, door corrosie/inwerking van zuren uit de limonade.


Ja dat klopt, maar wat 3xJ zegt - laat ik 'm eens 'n keer gelijk geven ? - klopt toch ook? Het kost een hoop geld maar geeft echt geen garantie dat ie weer als nieuw is. Het is je beste kans, maar je weet nooit waar de troep allemaal tussen gekropen is en hoe dat op termijn verder gaat werken.

wat 3xJ zegt – laat ik ‘m eens ’n keer gelijk geven ? – klopt toch ook?
Nee, wat JJJ klopt niet, het is irrationeel en dus onverstandig. Als je een Mac met limonadeschade professioneel laat reinigen wordt alle troep (ultrasoon in een reinigingsvloeistof) grondig verwijderd waardoor de kans dat hij goed blijft veel groter wordt. Daarnaast -en daar komt de koele statistiek van de harde cijfers om de hoek kijken- is het effect (de kosten) van een computer die stuk gaat doordat je hem NIET hebt laten repareren veel groter. Immers, een nieuwe of vervangende mac is altijd DUURDER dan een reparatie.

In het risicobeheer geldt: verwachte waarde = kans x gevolg.

Als we het risico dat de mac kapot gaat zonder reparatie stellen op 75%, en de kosten van een vervangende mac op €1400, dan is de “waarde” van de keuze om hem niet te repareren 0,75 X 1400 = 1050

Als we het risico dat de mac kapot gaat ondanks een reparatie stellen op 25%, en de kosten van de reparatie op €200 dan is de “waarde” van de keuze om hem niet te repareren 0,25 X 200 = 50

Let op, dit zijn niet je echte kosten, het is een kwantificatie van het risico, waarbij geldt: hoe hoger de waarde, hoe groter het risico.

Je kan rommelen met de getallen wat je wilt, maar een reparatie geeft het minste risico op grote uitgaven.

 

Ik zou het wel weten.

 

 

 

Het ziet er al snel geloofwaardig uit zo’n semi-wetenschappelijke kansberekening. Maar dat is het niet ?. Vrijwel alle getallen zijn aannames met een grote onzekerheid. Ik noem maar wat: hoe kun je het risico op kapot gaan zonder reparatie stellen op 75% als je dat ding van binnen niet hebt gezien? Er kan één druppel in zitten of een hele plas. En je vergeet een belangrijke variabele: de tijd die verstrijkt tussen de gebeurtenis en de reparatie, ik denk een van de belangrijkste factoren. Verder is ultrasoon reinigen geen tovermiddel, het is vooral een optie voor printplaten/moederbord. Niet de batterij, het scherm of het toetsenbord. Met andere woorden: de hele laptop moet gedemonteerd en onderzocht op schade. Batterij, LCD, toetsenbord zullen afhankelijk van de verstreken tijd eventueel vervangen moeten worden. Dan hebben we het echt niet meer over tweehonderd Euro (ook een wilde aanname).

 

Leuke sommetjes, maar elk geval is anders en er is geen enkele zekerheid dat het voor iStudent zal meevallen.

Leuke sommetjes, maar elk geval is anders en er is geen enkele zekerheid dat het voor iStudent zal meevallen.
Klopt, er is geen enkele zekerheid, en juist daarom is de reparatieoptie de meest rationele keuze.

En verder is het een geheel vrijblijvend advies, waar de iStudent mee mag doen wat hij wilt.

Discussies kunnen bijdragen aan een goed advies ??. Het zou mooi zijn als iStudent (heel snel) bij zo’n bedrijf een voorlopige analyse en offerte kan krijgen (door 'm bijvoorbeeld even open te schroeven), liefst gratis of tegen een kleine vergoeding. Dat maakt de afweging daarna een stuk rationeler.

Dank voor alle antwoorden en (financiële) uiteenzettingen. Ik stond op het punt een nieuwe MacBook Air (1139,-) te kopen en mijn defecte voor een prikkie te verkopen (200,-), maar EagerB heeft me toch overtuigd om hem eerst naar een reparatiecentrum te brengen. Ook omdat alles het doet en hij vooral traag is. Ben benieuwd naar de uitkomst. Zal jullie op de hoogte houden.

Thnx allen!

J.

Ps. Het was citroenlimonade… :S

Nou, we zijn benieuwd. Fingers crossed!

Alle reparatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in vochtschade hanteren één belangrijke regel: Naast zo snel mogelijk uitzetten gevolgd door drogen is dat dus: Niet meer aanzetten! Helaas heeft de TS hem dus wel aangezet. Een van de bedrijven die ik na een korte zoektocht tegenkwam stelde dat hun ervaring zegt dat na een professionele algehele reiniging ongeveer 70% van de ingeleverde apparaten een 100% werkende computer oplevert. Die overige 30% zal dan denk ik voornamelijk bestaan uit exemplaren die na het ‘ongeval’ opnieuw waren aangezet.

En hoewel het aan de ene kant begrijpelijk is te willen weten of je computer het nog doet is het verre van slim om hem dus aan te zetten, vooral als je dat direct doet zonder hem eerst te drogen wat niet helemaal duidelijk wordt uit het verhaal.

Even getest;

Glas limonade er overheen, wordt plakkerig en traag.

Uurtje ondergedompeld in limonade, wordt plakkerig en doet niets meer.

Excuus ben in een flauwe bui :wink:

 

Hallo iStudent,

 

ik werk voor mijzelf, maar bij een zeer goed bedrijf. Het heet piep en ik kan de laptop voor je repareren; ik ben gespecialiseerd in waterschade. Ik woon in Amsterdam en werk in Naarden, dus. Laat me maar weten of je interesse hebt. Ik heb al zo’n 60 laptops succesvol gerepareerd. Mocht je interesse hebben in een nieuwe; heb ik dus ook nog tweedehands ‘refurbished’ modellen liggen. Eventueel kun je korting krijgen in ruil voor je ouder Macbook.

 

Denk aan een prijs van 400 euro, tenzij er dure onderdelen nodig blijken. Ik ga hier niet vanuit, maar kan dat pas garanderen als ik ernaar heb gekeken. Ik kan je dan contacten en zal er niet aan werken totdat ik een akkoord heb ontvangen.

 

Ik hoor het wel!

Denk aan een prijs van 400 euro, tenzij er dure onderdelen nodig blijken.

Eerste post hier, en iStudent had al een keuze gemaakt, ik zeg spam ?.

<p class="cite">Waterschade repair op 3 september 2019 om 18:56</p> Hallo iStudent,

 

ik werk voor mijzelf, maar bij een zeer goed bedrijf. Het heet en ik kan de laptop voor je repareren; ik ben gespecialiseerd in waterschade. Ik woon in Amsterdam en werk in Naarden, dus. Laat me maar weten of je interesse hebt. Ik heb al zo’n 60 laptops succesvol gerepareerd. Mocht je interesse hebben in een nieuwe; heb ik dus ook nog tweedehands ‘refurbished’ modellen liggen. Eventueel kun je korting krijgen in ruil voor je ouder Macbook. Mijn e-mailadres is verwijderd…

 

Denk aan een prijs van 400 euro, tenzij er dure onderdelen nodig blijken. Ik ga hier niet vanuit, maar kan dat pas garanderen als ik ernaar heb gekeken. Ik kan je dan contacten en zal er niet aan werken totdat ik een akkoord heb ontvangen.

 

Ik hoor het wel!


Als we dan toch reclame gaan maken: ik doe het voor de helft :slight_smile: