macbook pro 17" early 2011 - GPU probleem

Beste mede-macusers,

Eergisteren kreeg ik na een hele tijd gebruik ook last van het GPU probleem.
Lijntjes, hangende beelden, hete laptop en plots heropstarten.
Tijdens het belasten van de GPU herstartte de macbook automatisch.

Volgens de certified repairdienst is de support en het reparatieprogramma net afgelopen.
Wat ik wil begrijpen maar nog niet aan het lukken is… :twisted:

Klopt het dat het mogelijk om de GPU een tweede leven te geven mbv reflowen?

Voorbeeld : https://www.youtube.com/watch?v=VlMxoHK0Os4

Hebben jullie hier recent ervaringen mee?
Is dit zelf goed te doen?

Zijn er reparateurs/elektronica specialisten in de buurt van Nederlands/Belgisch Limburg?
Wat zou dit kosten?

Greets,
ElFidel

Eerst contact opnemen met Apple, soms zijn ze schappelijk qua reparaties buiten de reparatieprogramma’s.

Reflowen valt niet echt onder fixen, het is vooral een tijdelijke oplossing en ook geen zekerheid dat het goed gaat. De machine is natuurlijk ook al 6 jaar oud. Hoeveel jaren wil je er nog uit gaan halen?

Ik heb een 17" MBP early 2011 die dezelfde problemen had, en hierbij heb ik een maand of twee geleden een reflow gedaan. Gewoon een heteluchtpistool bij de Gamma gekocht en een tube koelpasta bij een computerwinkel (samen zo’n 40 euro). Vervolgens heb ik het moederbord uit de MacBook gehaald en de heatpipes en speaker verwijderd. Daarna heb ik de oude koelpasta van de GPU en CPU verwijderd, en het moederbord ingepakt in een aantal lagen aluminiumfolie, waarbij ik een gat liet bij de defecte GPU, op deze manier zorg je ervoor dat de rest van het bord beschermt is tegen de hitte. Daarna heb ik over een tijdsbestek van ongeveer een half uur de GPU langzaam verhit tot 300 graden, eerst het luchtpistool op een centimeter of 20 a 30 houden, en geleidelijk dichterbij brengen tot ongeveer 2 centimeter erboven, en na een minuut of 15 weer rustig omhoog brengen zodat de chip niet te snel afkoelt.

Toen het heteluchtpistool uit stond heb ik het bord nog een halfuur laten afkoelen, vervolgens nieuwe koelpasta op de chips aangebracht, de heatpipes vastgemaakt, en daarna de rest van de laptop weer in elkaar gezet. Bij de eerste boot een SMC reset uitgevoerd, en zowaar, de MacBook starte op, en heeft sindsdien nog geen enkel probleem gehad.

Zoals @Shmoo zegt is dit geen permanente oplossing, het probleem kan na 6-12 maanden terugkomen, maar als ik door 2 keer per jaar een uurtje of twee aan een reflow te besteden nog een paar jaar extra uit mijn MacBook kan halen, is dat mij de moeite in ieder geval wel waard.

Tijdens het process heb ik een aantal fotos genomen, die zal ik ter illustratie toevoegen.

Mocht je het willen proberen dan zou ik zeggen veel succes. Verder wil ik je adviseren dan zeer voorzichtig te werk te gaan, en natuurlijk iFixit erbij te pakken, die hebben duidelijke, geïllustreerde instructies voor het verwijderen van het moederbord.

@Shmoo @JoelCoster Merci voor de tips!

@JoelCoster
Hoelang duurde het hele process?
Met alles losdraaien - reflowen tot terugopstarten?
Had je geen stijve arm na het hele reflowen?
Heb je ook een reparatiekit van iFixit gekocht?
6-12 maanden is lang genoeg in mijn geval.

In de fotos zie ik dat je nog steeds de originele HDD gebruikt … deze heb ik 2 jaar geleden vervangen door een 1TB SSD.
De macbook startte toen enorm veel sneller op. Kan zelfs mee met de nieuwere laptops. Ook zit er 16GB RAM.
Daarmee heb ik het gevoel dat dit nog een nieuwe machine is.

Ik was ongeveer 2 uur kwijt met het totale process, afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt met het openmaken van dit soort apparaten kan het een halfuurtje korter of langer duren.

De reparatiekit van ifixit heb ik niet (overigens ben ik wel van plan die aan te schaffen). Voor deze reparatie heb ik een setje schroevendraaiers van de action en een paar goedkope plastic spungers gebruikt.

Groot gelijk over die SSD, dat gaat bij die van mij binnenkort ook gebeuren. De standaard 4GB 1333MHz RAM had ik al vervangen voor 6GB 1600MHz uit een defecte Dell van dezelfde leeftijd, die 2GB extra scheelt ook al een hoop.