Macbook Pro Retina 15" SSD opslagruimte?

Hi guys, tussen de macs opgegroeid, maar nu alweer zo’n vier jaar zonder laptop…
Besloten de rMBP 15" te kopen, de versie zónder dedicated graphics card.

Nu, omdat ik al een tijdje uit de running ben kwa laptops zit ik een beetje te dubben of ik voor de 256Gb of de 512Gb SSD moet gaan.

Voor zo ver ik iets heb kunnen vinden over dit topic, is een laptop met een fysieke HDD en 16Gb, trager dan een laptop met een SSD en 4Gb.
Aangezien ik alleen verstand heb van de verouderde HDD’s heb ik echt geen idee ook of ik het ramgeheugen moet upgraden…

Momenteel studeer ik (Architectuur en ga overstappen naar industrial and product design), en daar werk ik met Rhino (3D/Solid Modeler/etc), Photoshop, Indesign, Illustrator, Bridge, verder doe ik aan 3D-printing, dus daar zit ook wat software in, maar dat zijn geen zware pakketen.
Hierbij maak ik muziek mixjes, hou ik een website bij (Dus Dreamweaver), speel ik af- en toe nog een potje Diablo 3, en Planeshift (een kleine MMORPG).

Hiernaast fotografeer ik al mijn werk en is fotografie ook een groot deel van mijn besteding van de HD, naar fotografie ook film, maar dit zijn veelal bestanden van 500mb tot 2Gb.

Wat zijn jullie ervaringen met harde schijven van 256Gb en 512Gb? Ik kan me niet voorstellen of ik het snel vol krijg of niet, maar ik denk dat het beter is om er nu even goed over na- te denken, in plaats van dat ik straks met een laptop zit waar ik de opslag niet bij kan vergroten!

Verder heb ik het idee dat 8Gb werkgeheugen momenteel meer dan genoeg is, ik heb nog nooit met meer dan 4Gb gewerkt tot mijn laatste laptop, die had 10Gb, maar om heel eerlijk te zijn heb ik NOOIT verschil gemerkt tussen de 4Gb en de 10Gb. Dus in principe lijkt 8Gb me voldoende. Naar wat ik heb gelezen, en gezien in tests, versnelt een SSD de laptop dermate veel, dat 4Gb + SSD ongeveer hetzelfde voelt als een HDD +16Gb.

Benieuwd welke opslagruimte jullie zelf hebben en waarom jullie wel/niet voor de 512Gb SSD hebben gekozen.

Groetjes,

  • Marinus

Geheugen: 16GB (+€200), Opslag: 512GB (+€300), totaal: €2529.
Waarom? Achteraf uitbreiden kan niet. :frowning:

Well, ik weet dat je achteraf niet meer kan upgraden, maar de vraag is of je het ook echt nodig hebt… Ik zou de opslag eerder nodig hebben dan het werkgeheugen denk ik. Helaas ben ik nog een paar jaar student en betaal ik alles helemaal zelf, als ik alle opties zou kunnen betalen had ik dat heus gedaan :wink:

De vraag is meer of het echt nodig is, en ik ben benieuwd wat jullie doen/hebben gedaan. Voor jou (TheBigZ) is het duidelijk, en zo zie ik het ook, maar aan de andere kant, als iets overkill is, dan bespaart dat me wel geld in de toekomst.

Over het geheugen vond ik dit:

“Apparently, it’s much less important these days, as the SSDs now can stream anything. It used to be that with memory intensive apps you would get drop-outs and all sorts of warnings/errors. You just don’t see that now. Most apps have been updated to stream off the fast flash drives.”

Bovendien ga ik er van uit dat ik na drie jaar geen applecare meer heb, mocht er dan nog iets stukgaan, dan is 'ie gewoon meteen ‘bricked’. Het lijkt me niet betaalbaar om hem daarna nog te laten repareren, dus ik kan er wel van uitgaan dat ik hem vijf jaar wil gebruiken, maar ik denk niet dat de machine na de applecare nog lang blijft leven. Tot nu toe zijn al mijn machines vrij kort na het aflopen van Applecare overleden :slight_smile:

Vraag me gewoon oprecht serieus af of het wel echt zin heeft om meer opslag en werkgeheugen te plaatsen, of dat de meeste mensen het alleen maar doen om een beetje te patsen :wink:

In termen van performance maakt de SSD gewoon een significant groot verschil (rond de 700MB/s lezen en schrijven van bestanden). Als je met zeer grote videobestanden werkt, dan is 256GB misschien snel te weinig, maar waarom koop je er dan niet gewoon een 1TB externe HD bij? Is helemaal leuk als je er een met Thunderbolt-aansluiting koopt (maar is tegelijkertijd weer wat aan de prijs). En wat betreft 4GB of 8GB werkgeheugen, hoe meer hoe beter. Ik zou minimaal 8GB nemen, misschien heb je dat nu niet nodig maar in de nabije toekomst zeer zeker wel. Zeker als je met zware programma’s werkt, is het geen overbodige luxe.

Hi Xcode, thanks voor je reactie, er zit standaard al 8Gb in, inderdaad de SSD zou ik groter kunnen nemen. ik heb een maandje terug een 3Tb Externe schijf gekocht om backups mee te maken en dat ding heeft dus USB 3.0 wat op zich ook al ontzettend snel gaat. Niet om vanaf te werken, maar zeker goed om veel mee te back-uppen.

Is er ergens een duidelijk overzicht van wat bepaalde programma’s en wat het Os inneemt op de harde schijf?

Tot nu toe heb ik het altijd gered met 4Gb ram geheugen dus in principe zie ik de combi van SSD en 8Gb ram al als een significante upgrade die vast ook nog wel even een tijdje ermee door zou kunnen.

(Ik heb gekeken naar de teardown van de nieuwe macbook en het lijkt erop alsof er op den duur misschien wel SSD’s beschikbaar komen die hierin kunnen als vervanger, maar het is een vrij ongebruikelijke connector heb ik begrepen.)

Al met al probeer ik te begrijpen waarom ik me dit afvraag, het is sowieso een grote stap om van mijn huidige computer naar de Macbook over- te stappen, omdat het verschil al zo groot is met de standaard Macbook pro retina 15" is het dus moeilijk om me echt te kunnen inbeelden wát ik nou precies nodig heb.

Ik heb vorige week de overstap gemaakt van een 13-inch MacBook Pro uit 2009 naar een nieuwe MacBook Pro en het verschil is echt fenomenaal te noemen. Vooral de SSD is daar verantwoordelijk voor.

Ik lees overigens net dat het hele CS6 pakket zo’n 16GB aan ruimte inneemt. Maar om fatsoenlijk te werken met deze programma’s, is het geen overbodige luxe om ten alle tijde nog genoeg extra schijfruimte (á 10GB) te hebben voor werkbestanden, caches, e.d.

[quote=TheBigZ url=http://www.onemorething.nl/community/topic/macbook-pro-retina-15-ssd-opslagruimte/#post-2615554 time=1383073110]Geheugen: 16GB (+€200), Opslag: 512GB (+€300), totaal: €2529.
Waarom? Achteraf uitbreiden kan niet. :([/quote]

En dan heb je voor nog weer 100,- een extra grafische kaart en een snellere processor… Als je dan toch geld aan het uitgeven bent!

Haha, precies wat ik dacht :wink:

Ik denk dat ik voor de standaard versie ga, misschien dat ik nog wel de SSD groter kies, maar verder denk ik dat het wel een solide keus is. Weet het nog steeds niet over die SSD hoor. Morgen ga ik langs bij de Apple store op het Leidscheplein.

Heb er nog even over geslapen, en ik lees net op de applestore het volgende bij Geheugen:
“MacBook Pro met Retina-display wordt standaard geleverd met maximaal 8 GB 1600-MHz geheugen. Het geheugen is in de computer ingebouwd. Als je denkt dat je in de toekomst meer geheugen nodig hebt, is het daarom belangrijk het geheugen bij aankoop alvast uit te breiden.”

Bij SSD optie staat er alleen dit:
“MacBook Pro wordt standaard geleverd met flashopslag. Flashopslag bevat geen bewegende onderdelen, reageert sneller en is duurzamer.”

Ik gok dus dat er de komende jaren misschien wel optioneel de SSD vergroot kan worden.

Verder, als je SSD vol raakt, kun je als gebruiker bestanden wissen/backuppen om weer ruimte te creëren. Dit kan bij ram geheugen niet, dit is echt alleen iets fysieks.

Beste idee is denk ik dus om voor 16Gb Ram te gaan en 256Gb SSD. Klinkt logisch toch?

Ja.
Er is een kleine kleine kans dat bijvoorbeeld OWC ooit met een SSD-uitbreiding komt, maar zelf het werkgeheugen uitbreiden is uitgesloten.
Daarnaast kun je met 256GB wel even vooruit, en externe USB 3.0 schijven zijn goed betaalbaar.

Al ben je voor een SSD (480Gb) van OWC wel $575 kwijt:
http://youtu.be/-8K6OJ7OrZo

Dan is de upgrade van het geheugen in de applestore van €275 ineens niet zo duur meer :wink:

Ik zou in jouw geval dan gaan voor de 512 GB SSD en 16 GB RAM.
Maar ik weet natuurlijk niet wat jouw budget is.

[quote=applelover13 url=http://www.onemorething.nl/community/topic/macbook-pro-retina-15-ssd-opslagruimte/#post-2615914 time=1383133732]Ik zou in jouw geval dan gaan voor de 512 GB SSD en 16 GB RAM.
Maar ik weet natuurlijk niet wat jouw budget is.[/quote]
Dan kun je net zo goed het topmodel rMBP nemen: 512GB SSD, 16GB werkgeheugen en gelijk een flink betere videokaart. :roll:
Moet je wel een nier verkopen.

Als je er inderdaad vanuit gaat dat je de machine over 3-4 jaar alweer gaat vervangen zou ik niet investeren in een geheugenuitbreiding. Zeker in combinatie met de SSD vraag ik me af of je veel prestatieverschil gaat merken met 16 GB erin. OS X Mavericks maakt gebruik van geheugencompressie.

Als je er dan toch een uitbreiding op wilt toepassen, pak dan de 512 GB SSD, al zal het niet nodig zijn om er fatsoenlijk de dingen op te kunnen doen die je opnoemt. Meer ruimte is makkelijker om veel bestanden direct voorhanden te hebben zonder gesleep met externe harddisks.

Ik werk zelf al een paar jaar met 8GB RAM onder Lion en Mountain Lion en dat gaat prima, zelfs met een harde schijf. Ik heb niet veel bijzondere apps, maar apps die ik gebruik zijn eigenlijk altijd actief. De keren dat ik op een jaar mijn Mac herstart zijn ongeveer op twee handen te tellen.
Als ik het vergelijk met Windows-machines heb ik op mijn Mac niet eens door dat er een harde schijf in zit i.p.v. een SSD.

Het is de instapversie geworden met de gt 750M, na lang wikken en wegen toch de beste oplossing voor mijn toepassing en als ik in de toekomst meer wil doen met de macbook, dan kan dat prima.

Bedankt voor de reacties, ben bijna thuis, dan kan ik fijn gaan spelen!

Prima keuze. Veel plezier ermee!

Als iemand nog vragen heeft over het model of dat ik bepaalde dingen kan checken/testjes kan doen: Let me know! :slight_smile:

Goeie keus, deze “instap” versie heb ik n.l. ook… :wink:

Mijn eerdere opmerking over het geld uitgeven was ook een beetje cynisch van toon, ik vind namelijk dat deze versie meer value voor money biedt dan de lichtere 15" MacBook. Mijn min. voorwaarden waren 16GB Ram en 512 opslag en dan heb je in de versie met extra kaart een completere MacBook.

AppleJuice, heb jij ook de ervaring dat je bij het gebruik van de videokaart zo’n heet toetsenbord krijgt dat het gevoelig is voor je vingers? Verder vind ik de accu toch snel teruglopen. Beetje browsen via wifi, accu is meer oietd van 5/6 uur ipv 8/9.

Twijfel of ik niet moet ruilen voor de versie zonder gt750m. Is het alleen bij mij dat hij zo heet wordt? En wat is normaal? En wordt de Iris pro chip dan ook zo heet?