Macbook Pro trager zonder batterij??

Kan het zo zijn dat een macbook pro(3,1 2.4ghz 2gb) trager is zonder batterij? De batterij van mij moeder's macbook pro is er al een tijdje uit omdat die ontploft is, maar ik heb sindsdien het gevoel dat de mac aanzienlijk trager is dan voorheen. Nou dacht ik in in eerste instantie dat het aan wat instellingen lag en de mannier waarop mijn moeder ermee omgaat maar na dat deels onder handen te hebben genomen vind ik hem nog steeds aanzienlijk trager dan mijn macbook pro(5,1 2.8ghz 4gb). Op mijn macbook werken mail, safari en iPhoto gewoon vloeiend maar op mijn moeder's laptop werkt het heel houterig. Zou het ontbreken van de batterij hier een oorzaak van kunnen zijn of zou het komen door het geheugen van maar 2gb??

Ja dat klopt.
http://support.apple.com/kb/HT2332?viewlocale=nl_NL
MacBook en MacBook Pro: de processorsnelheid wordt verlaagd wanneer de batterij wordt verwijderd terwijl de computer op een lichtnetadapter is aangesloten.

Het wordt sowieso afgeraden om de MacBook te gebruiken zonder batterij.

[quote][b]Belangrijk:[/b] het gebruik van de MacBook of MacBook Pro zonder batterij wordt sterk afgeraden. Wanneer er een te grote belasting op de lichtnetadapter wordt gelegd, kan de stroomtoevoer worden onderbroken, waardoor de computer wordt uitgeschakeld. Hierdoor verliest u alle informatie die u niet hebt opgeslagen.[/quote]

http://www.apple.com/nl/batteries/notebooks.html

Vermeende traagheid kan velerlei oorzaken hebben.

Volgens het internet heb je een redelijke kans dat als je een geexplodeerde batterij meeneemt naar de Apple winkel en laat zien dat je niet weggaat zonder vervanging, je gratis een nieuwe kunt krijgen. Dat vind ik ook niet meer dan normaal, batterijen horen niet te exploderen.

"exploderen" of "ontploffen" zijn ook niet de juiste termen. Hoewel ik natuurlijk niet kan spreken voor (in dit geval) brainalyser, ik heb nog niet gehoord van een echte ontploffing van een MBP accu. Wat is er wel aan de hand? Wel, door gebruik slijt een accu, en de accu van de MBP raakt een keer op.
.
Wat je eerst merkt is dat de capaciteit drastisch achteruit gaat. (een batteryhealth van 30%, of zelfs nog lager; bij mij was deze op moment van "ploffen" nog maar 8%)
.
Op het zekere ogenblik moet er veel stroom door de accu om deze, tevergeefs, op te laden. O.a. door warmte ontwikkeling zet het materiaal uit en barst de accu uit zijn voegen.
.
@tinus_omt
Nee, je hebt zelfs een ernstig kleine kans op een gratis vervanging. Er is slechts van 1 serie accu's een reeds afgelopen recall-actie bekend, dit was in 2008 en enkel omdat die accu's veel te vlug "ontploften". De nieuwere accu's doen dat echt pas als ze versleten zijn (wil niet zeggen dat ELKE versleten accu dat doet...)
.
Er zijn uitzonderingen; als je accu nog erg jong is en dus heel weinig recharge cycles heeft (binnen of buiten de garantie, dat schijnt niet uit te maken) maak je een grote kans op gratis vervanging. Anders moet je, net als bij elk ander merk, een nieuwe accu kopen.
.
De truuk is natuurlijk om de accu zo min mogelijk te laten slijten. Hoe je dat het beste kan doen, lees je hier; http://docs.info.apple.com/article.html?path=Mac/10.4/en/mh2339.html . Ikzelf heb mijn MBP zoveel als mogelijk aan het lichtnet en eens per maand gaat-ie de cyclus "leeglopen - 5 uur leeg laten - volladen" door. Mijn eerste accu ging iets meer dan een jaar mee, mijn tweede nu al anderhalf jaar; het lijkt te werken.
.
Om tot slot nog even terug te komen op de vraag van brainalyser:
.
Je Macbook Pro gebruikt de accu om de spanning van de adapter te stabiliseren (en als ik mij juist heb laten informeren ook om andere spanningsniveau's te creëren anders dan de door de adapter geleverd). Om problemen te voorkomen gaat de CPU langzamer lopen als die stabilisatie (en differentiatie) ontbreekt.

[quote=Ree url=http://www.onemorething.nl/community/topic/macbook-pro-trager-zonder-batterij#post-2189987 time=1300714692]"exploderen" of "ontploffen" zijn ook niet de juiste termen. Hoewel ik natuurlijk niet kan spreken voor (in dit geval) brainalyser, ik heb nog niet gehoord van een echte ontploffing van een MBP accu. [/quote]

Wat bedoeld wordt is het "uitzetten" (of "uit elkaar ploffen") van de accu. Dat komt soms voor bij MacBook Pro batterijen. Is bij mij ook gebeurd. Als je batterij meer dan 300 cycles heeft, krijg je geen nieuwe van Apple.

[img]http://farm5.static.flickr.com/4033/4574582891_a5d54f00e2_z.jpg[/img]

[quote=Ree url=http://www.onemorething.nl/community/topic/macbook-pro-trager-zonder-batterij#post-2189987 time=1300714692]
.

[/quote]
In een gewoon topic op OMT hoef je geen puntjes te plaatsen om een witregel na te bootsen. Een druk op de Return-toets is voldoende ;-)
Het probleem doet zich alleen voor in de Nieuwsberichten.

En die bug is blijkbaar dusdanig lastig om op te lossen dat we daar al maanden mee opgezadeld zitten... :wink:

@Pieterr: Noem eens een bug op in OMT v2.1 (dat is deze toch) die intussen is opgelost. Volgens mij niet en anders zijn ze op 1 hand te tellen

[quote=Hansi2124 url=http://www.onemorething.nl/community/topic/macbook-pro-trager-zonder-batterij#post-2190012 time=1300717642]

In een gewoon topic op OMT hoef je geen puntjes te plaatsen om een witregel na te bootsen. Een druk op de Return-toets is voldoende ;-)

Het probleem doet zich alleen voor in de Nieuwsberichten.[/quote]

En daarom type ik ze uit gewoonte om een edit te voorkomen :)

Ik vind dit echt te zot voor woorden. Bij mij zijn er nu al twee accu's op deze manier geschneuveld.
Bijde onder de 200 keer opgeladen. De derde nieuwe heb ik nu op de plank liggen omdat dat volgens Apple beter zou zijn als je de MacBook pro meestal op het lichtnet gebruikt. Ik vond hem ook al zo traag geworden. Durf al niet meer naar het strand te gaan want ik weet niet of ik mij nog kan inhouden als ik een strandbal zie. Een nieuwe accu krijgen van Apple? ik denk dat de kans op de hoofdprijs in de staatsloterij reëler is. Het klopt overigens dat niet alle accu's aan het einde van hun leven uit elkaar spatten.
Accu's van alle andere merken computers bij voorbeeld niet. Mijn HP notebook die nog 3 jaar ouder is als mijn MacBook pro draait nog steeds op de eerste accu. Goed meer dan 20 minuten hoef je niet te verwachten, maar de accu spat tenminste niet uit elkaar.
Ik vraag mij toch echt af, wat er straks met al die Macbooks en iPad gaat gebeuren als de accu's op zijn?
Als die net zo toeneemt in volume als die twee accu's van mij, dan is het wel einde computer.
En aangezien de accu cellen bijna identiek zijn als in de losse accu's, met als omhulsel een soort verstevigt
boterham zakje verwacht ik dat ook deze opzwellen.
Ben blij dat mijn vrouw niet naar mij geluisterd heeft en geen MacBook gekocht heeft.

[quote=editsuite url=http://www.onemorething.nl/community/topic/macbook-pro-trager-zonder-batterij#post-2190114 time=1300727890]Accu\'s van alle andere merken computers bij voorbeeld niet. [/quote]Dat is onzin. De accu's zijn gemaakt door LG, en zaten in diverse merken notebooks, waaronder Apple... Maar ook in Sony, Medion en andere merken waren ze te vinden. Maar bij Apple wordt er meer rukbaarheid aan gegeven.