MacOSX.nl ColorManagement System Workshop: Onderwerpen

Op dit moment lijkt het animo voor de workshop ColorManagement (CMS) voldoende om de volgende stap te zetten: De inhoud...

Nu wordt het dus serieus en tijd voor jullie om aan te geven wat je precies in de workshop behandeld wilt zien, zodat een juiste afstemming op deelnemers kan worden gemaakt. Dus, maar weer een Poll.

Omdat we nooit alles in één workshop kunnen plaatsen (je moet er ook nog wat aan hebben), mag je kiezen uit de volgende onderwerpen:

  1. Kleur en ColorManagement
  2. Adobe Photoshop CMS
  3. Colorsync onder MacOS X

Maak ajb wel een eerlijke keuze, ze staan op chronologische volgorde, zonder kennis van optie -1- heb je niets aan optie -2-, etc.:

[b:f26f1139d9]1. Kleur en ColorManagement.[/b:f26f1139d9]
Basale kennis van digitale kleurverwerking, product afhankelijke kleurnotatie, CIE-Lab/XYZ/Yzy, Kleurprofielen, ICC, Basis opzet CMS.

[b:f26f1139d9]2. Adobe Photoshop CMS.[/b:f26f1139d9]
Wellicht wat het meeste tot de verbeelding spreekt; hoé werkt het Adobe CMS en hoe dien je er mee om te gaan. Settings, profiel conversies, profielen toepassen, softproofing, profielen embedden, afdrukken en dus ook het aanleveren aan derden, etc.
(Je moet wel goede kennis hebben van optie 1 om dit te kunnen volgen)

[b:f26f1139d9]3. Colorsync onder MacOS X.[/b:f26f1139d9]
Pas als je optie 1 onder de knie hebt, kan je je bezig houden met OSX en Colorsync. Aan te raden valt om tevens het Photoshop CMS te begrijpen.
Hier zullen we het gaan hebben over de rol van Colorsync (Quartz) en wat te doen met de Colorsync utility, afdrukken, etc. Dit levert wellicht een minder direct toepasbaar geheel op, als je de eerste opties nog niet beheerst.

Maak dus weloverwogen je keuze, de meeste stemmen gelden!
(maar ga ajb niet 100 keer op jou eigen keuze stemmen)

Ben benieuwd!

Erik

3. Colorsync onder MacOS X

[on the side] Ik was even van uit balans gebracht, ik gebruik CMS meestal voor Content Management System i.p.v. Color Management System. Zijn er meer mensen die met de eerste variant werken/beheren/ontwikkelen? Sorry, ik dwaal af, dit is een andere topic.[/on the side]

Omdat ik nu voor eens en voor altijd het hele kleurengebeuren onder de knie wil hebben, zou ik graag alles vanaf het begin nog eens willen horen, inclusief de basiskennis. Optie één dus...

Leuk om iets wat ik eerder ook heb gedeeld (kennis) nu wellicht weer terug te krijgen :slight_smile:

2. deze optie lijkt mij het best, omdat we dan gelijk over gaan tot de praktiese kant van de zaak, waar het natuurlijk uiteindelijk om draait.

Bovendien hebben de meeste mensen die in een workshop geinteresserd zijn al de nodige basiskennis, door opleiding of werk.

Ennuh, ik hoop wel dat we ons gaan bezig houden met Color Management Systems, en niet met Content Managements Systems. De afkorting CMS begint wel populair te worden op dit forum.

Ik kies voor een 'combi-pakket'! D.w.z. dat ik er de voorkeur aan geef dat de gehele basiskennis (optie 1) behandeld wordt waarnaar uiteraard de meeste tijd en aandacht gaat, om vervolgens het PS-gebeuren te behandelen (optie 2). Het kennisveld gaat hiermee van breed naar smal ofwel van basis naar specialisatie. Mijn ervaring is dat 'paraat' veronderstelde basiskennis in de praktijk nogal eens mager uit kan vallen, waardoor de basis voor een specialisatie (in dit geval PS) te smal wordt.

Dus: optie 1 + 2

Optie 1 in het kort (weten de meeste geinterresseerden wel,hoop ik)en dan optie 2.

Ik ga ook voor optie 1+2, tenzij 1 erg basic is, dan alleen 2.

Ik geef GateKeeper gelijk (tenminste, ik meen dit eruit te lezen) in dat mensen hun basiskennis weleens overschatten. Zoals wij in de Photoshopcursus bevestigd hebben gekregen, is een goede basis erg belangrijk. Ik denk daarom dat het handig is dat iedereen de eerste les gewoon bijwoont. Je weet dan zekere dat iedereen in de tweede les de kennis ervoor heeft. Als mensen idd genoeg weten, dan kunnen ze tijdens de eerste les anderen helpen. Zo krijg je ook meer 'voor elkaar/door elkaar'.

[quote:30c7ee5a47=“Erik Koldenhof”]Maak dus weloverwogen je keuze, de meeste stemmen gelden!
(maar ga ajb niet 100 keer op jou eigen keuze stemmen)
[/quote:30c7ee5a47]@ Erik: dit is in dit forum onmogelijk. Stem maar eens op een pol. De volgende keer dat je de pagina bezoekt, kan je niet meer stemmen :wink:

Het lijkt mij een goed idee om gewoon bij het begin te beginnen, dus optie 1. Maar misschien is het wel te combineren met optie 2.

mr.Gadget