mailform

Ben een website aan het maken in Dreamweaver (en tegelijk dus zo'n beetje aan het uitvinden hoe dat werkt). Nu wil ik een simpele mail form maken die via de site dus wat info kan versturen. Ik heb wel wat gelezen over cgi scripts enzo, maar hoe weet je welke op je server staan? Of kan je die er zelf op zetten? En waar haal je ze dan vandaan?

Heb ik allemaal nog nooit gedaan, dus wie legt mij uit hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?

Eerst moet je uitzoeken wat je server voor server-side scripting ondersteund. Dit kan bijvoorbeeld CGI, PHP of ASP zijn.

Hierna kun je gaan zoeken naar een script in de taal die de server ondersteund op bijvoorbeeld www.hotscripts.com. Daar zoek je dan op ‘formmail’. Meestal kun je een HTML formulier downloaden (hierin staan alle invoervelden en buttons welke door jou te wijzigen zijn) met daarbij het script zelf en eventueel nog een bedankpagina.

Mocht het te moeilijk worden dan kun je ook nog kiezen voor online services die kant en klare formulieren aanbieden. Hierbij ben je dus wel afhankelijk en het staat ook niet professioneel.

Succes ermee! :innocent:

Ik ben ook een half jaartje bezig met sites maken, en ben begonnen met een puur html formulier. Werkte goed, maar de mensen die geen email-programma gebruikten, waren er niets mee! Nu gebruik ik (op [url=www.deform.be]1[/url],[url=http://winters.eksel.be]2[/url],[url=http://ruben.eksel.be]3[/url] sites) een formuliertje in html, dat door php wordt verzonden naar een FileMaker database! Werkt supersnel, en je kan al je gegevens direct zien binnenkomen, zonder enige vertraging, ook mijn bezoekerteller werkt via php en filemaker!

FF zoeken, maar een aanrader

[quote:0c9157cb4b] filemaker [/quote:0c9157cb4b]

Interessant. Waar heb je die filemaker database dan staan? Op een eigen server?

Mijn server ondersteunt php. Heb al allerlei scriptjes geprobeerd, maar wordt zo gek van dat OF ze werken gewoon niet, OF je krijgt een hele rij termen in je mailtje die ze in dat php scriptje gedefinieerd hebben, maar die dus niet wegblijven als je zo'n veld niet gebruikt. Ik ken php niet genoeg om er dingen uit te durven slopen... Eigenlijk wil ik gewoon naam, email, telefoonnummer, nog een vakje en een vlakje tekst ofzo.

Ik heb filemaker Pro 7 op mijn computers staan, en op de server staat Filemaker Server natuurlijk... Dus ik open mijn database (.fp7) 'op afstand' met mijn filemaker, zo kan ik alles aanpassen, en alles wordt direct opgeslagen op zijn server, dus als mijn computer uitvalt, is er nog niets aan de hand! Ik vind het echt prima werken...

Ik krijg bliksemsnel al mij gegevens binnen… Zie hieronder mijn bezoekerteller en formuliertje.
En zoals je ziet zie ik mooi waar mijn bezoeker vandaan komen (zoals macosx.nl), zie ik wie hun internetaanbieder is, welke browser ze gebruiken, enz…

[img:569e1c4326]http://ruben.eksel.be/Images/bezoekerteller.jpg[/img:569e1c4326]
[img:569e1c4326]http://ruben.eksel.be/Images/form.jpg[/img:569e1c4326]

Tis gelukt met m'n php-scriptje. Had er een van hotscrips: form2mail.php, echt superhandig! Hij pakt gewoon de velden die je in je form hebt, wat de naam ook is. Super!

Als ik wat verder met het webgedoe kom ga ik ook maar eens dat filemaker gedoe proberen. Ziet er echt handig uit.

Als het puur om een web formuliertje gaat en dat je de waarden uit het formulier wilt bewaren zou ik voor een php/MySQL oplossing gaan... Veel Hosters ondersteunen geen Filemaker oplossingen ( is er wel een filemaker oplossing voor Unix/Linux? )

MySQL is eigenlijk standaard bij elke webhoster en is ook nog eens veel sneller dan Filemaker, daarnast vaak ook gratis bij een host pakket.

[quote:387792dbee] Ik heb filemaker Pro 7 op mijn computers staan, en op de server staat Filemaker Server natuurlijk... Dus ik open mijn database (.fp7) 'op afstand' met mijn filemaker [/quote:387792dbee] Is dat een externe server bij een provider of een die je zelf hebt opgezet in de meterkast bijvoorbeeld? (dus waar Filemaker Server staat)

Op een Xserve van een vriend van me, die in een datahuis staat ([url=http://www.nucleus.be/]nucleus[/url] Ik denk niet dat er ISP (internet service providers) zijn die filemaker server aanbieden!