Mavericks gebruikt meer en te veel ram

Hallo sinds ik mavericks heb geïnstalleerd gebruikt mijn mac veel meer ram.
Ik heb 16 GB aan ram in men macbook pro 13 inch medio 2012 (non retina) en bij gewoon dagelijks gebruik (safari met itunes op de achtergrond) heb ik nog maar 5 GB aan ram over terwijl ik bij mountain lion bij dit soort gebruikt nog 12 GB over had. Met 5 GB vrij doet mijn mac het natuurlijk nog soepel maar ik baar me zorgen over wat het zal worden als ik met wat grafische programma’s bezig ben (illustrator,after effects en photoshop). Ook het wegwerken van inactief geheugen is slechter dan bij mountain lion (zie afbeelding) ondanks dat Craig Federighi op de wwdc er nog zo’n mooie demo had van gegeven. Verder werkt het verwisselen van het dock van het ene scherm naar het ander ook niet goed als ik met een extra monitor bezig ben.
Tips of oplossingen zijn heel erg welkom.

ja, het geheugen beheer is behoorlijk veranderd.
onder ML werden er heel snel delen van het werkgeheugen weggezet in een swapfile.
nu gebeurt dat niet of bijna niet.
kennelijk wordt er meer in het werkgeheugen gehouden.

Laat je OS zelf zijn geheugenbeheer doen, jij moet je daar niet verder mee bezighouden.

Wordt je Mac traag en ligt het echt aan het geheugen, dan kan je dat eventueel uitbreiden.

Maar als je vroeger nog 12GB overhield aan RAM en nu met hetzelfde gebruik doch onder OS X 10.9 nog maar 5 GB lijkt me toch dat er meer aan de hand is dan dat.

Belangrijkste tip: Memory Clean NIET gebruiken met Mavericks. Het geheugenbeheer is drastisch veranderd.

Verder gaat Mavericks heel goed om met het beschikbare geheugen. De hoeveelheid vrij geheugen doet daarbij niet of nauwelijks ter zake.

@LighScan Ik laat het mijn os dat ook doen en als mijn mac traag wordt door 16 gb ram dan zou ik dat maar heel vreemd vinden want 16 GB is nu niet echt weinig. En uitbreiden gaat ook niet 16 gb is het max voor een macbook.

@Haike ik zou niet weten wat en als dat zo is dan ligt het aan mavericks want tot op de laatste seconde voor ik mavericks installeerde had ik dat probleem nog niet. En mij macbook herkent nog steeds de 16 GB

@IGBA oke zal ik doen wel jammer want ik vond het wel iets handig als bij after effects het ram vol liep kon ik gewoon op clear klikken en kon ik weer vlot voort doen maar ik zal naar je tip luisteren.

Ik denk ook dat het aan Mavericks ligt en niet aan jouw mac. En als ik hier en daar, en links en rechts rond kijk, dan doet dit fenomeen zich dus voor bij MBP’s met de bouwjaren 2011 en 2012. Zie ook dit draadje…

Ik zou mij pas zorgen gaan maken als je Swap gebruikt wordt…

Dat is dus juist geen criterium heb ik pas ontdekt. Een programma als photoshop slaat juist het RAM over en maakt gebruik van de HD dus swapt.

Dat doen Adobe waarschijnlijk door de swap functie van het OS te omzeilen, maar in z’n algemeenheid is het gebruik van Swap een teken van te weinig geheugen.

Kan je ook het voordeel van leeg geheugen uitleggen? Lijkt me nogal nutteloos.
Verder heb je ook niets aan al die tooltjes, hoeveel tijd steek je daar eigenlijk in.

Als je een nieuwe auto koopt ga je dan ook op de Duitse snelweg kijken hoe hard die maximaal gaat en dan erna klagen dat het klokje maximaal 250 aangeeft en de auto maar tot 231 komt?

Zet je back-up van Mountain Lion maar terug als je er niet tevreden mee bent.

Dat “memory clean” plaatje geeft ook een verkeerde indruk van je echte vrije geheugen.
Naast 5,83 GB aan vrij geheugen is er ook nog 3,81 GB aan inactief geheugen. Dat is geheugen dat gebruikt werd door een recent afgesloten programma of een gesloten bestand. Zodra je dat programma herstart gaat dit een stuk sneller dan de eerste keer omdat er al een hoop data gereed is en stond te wachten. Zodra er nu een situatie ontstaat waarbij het vrije geheugen (dus die 5,83) niet genoeg is, dan wordt dat inactieve geheugen gebruikt. Je echte beschikbare geheugen is dus eigenlijk 5,83 plus 3,81 = 9,64 GB.
Het vrije geheugen is geheugen dat sinds de laatste herstart nog niet eerder was gebruikt terwijl het inactieve geheugen gebruikt was maar in principe weer beschikbaar is.

Verder gaat het OS ‘swappen’ als het RAM te kort komt voor bestanden of een programma. Maar dat betekent niet altijd dat je echt RAM te weinig hebt, want net als op een hd kan er in het RAM geheugen ook fragmentatie voorkomen door afgesloten programma’s of gesloten bestanden. Daardoor kan het gebeuren dat het grootste hele geheugenblok b.v. 400MB is terwijl je 600MB nodig hebt voor iets. Omdat zowel een programma als een bestand in één stuk moet staan om uitgevoerd dan wel bewerkt te kunnen worden gaat het OS swappen om die 600 MB te creëren.
Het effect daarvan is dus een soort defragmentatie van het RAM geheugen en daardoor zie je de swap waarde oplopen.

@sunKeeper ooit al eens meegemaakt dat je nog minder dan een halve gig aan ram vrij had terwijl je een video aan het bewerken was?? dan zal je weten wat het nut is van leeg geheugen en bovendien is het me niet om het leeg zijn van het geheugen te doen maar gewoon dat het raar is dat er in mountain lion 12 gb vrij bleef en hier maar 5 wat gewoon niet logisch is wanneer je enkel een browser open hebt. Maar volgens de reacties hier is dit dus geen probleem en moet ik met die memory clean geen rekening houden.
Verder ben ik trouwens heel tevreden met mavericks dus een back up van mountain lion terug zetten zal ik ook niet doen.

Je weet gewoon niet waar je over praat voor wat betreft geheugengebruik van OS X. Want hier praat je poep. Dus laat het OS maar doen waarvoor het gemaakt is en doe jij nou maar dingen waar je wel iets van snapt…

In activity monitor kan je heel snel zien welke processen veel geheugen gebruiken. de discussie zou veel nuttiger worden als je daar een screenshot van zou kunnen laten zien.

@Buzz_D dit?

Mavericks comprimeert ook nog eens geheugen dus weet je al helemaal niet hoeveel geheugen je hebt.
Ik zou me er al helemaal niet druk over maken. Pas als er veel strandballen zijn en het aantal Pageouts ontzettend toeneemt zou ik me eens druk gaan maken.
Maar 16GB aan geheugen? Man, voor je dat eens vol hebt.
Laat Mavericks lekker zijn ding doen en loop niet in zijn geheugenbeheer te peuteren.

Oh, Pageouts heet tegenwoordig swap. Maar dat staat bij jouw nog op 0.

[quote=tomc url=http://www.onemorething.nl/community/topic/mavericks-gebruikt-meer-en-te-veel-ram/#post-2613501 time=1382738418] @sunKeeper ooit al eens meegemaakt dat je nog minder dan een halve gig aan ram vrij had terwijl je een video aan het bewerken was?? dan zal je weten wat het nut is van leeg geheugen… [/quote]Je mag best vinden dat dat een groot probleem vormt, maar dan moet je eigenlijk niet klagen en naar Mountain Lion teruggaan.
Ik hoop niet dat er iemand met een mes op de keel stond die je verplichtte om te upgraden. Als je je Mac als productiemachine gebruikt kun je daar het best de software op zetten die het fijnst werkt.

Als elke Mac met Mavericks traag wordt als er een video wordt bewerkt zal daar heus wel binnenkort een oplossing voor verschijnen.