MBP 2017 -> Samsung UHD 48” TV

Hi experts,

Na jaren trouwe dienst heeft mijn Xtreamer SideWinder 3 (media speler) het begeven. Deze gebruikte ik veelvuldig om films/series die op mijn NAS Server staan af te spelen op mijn Samsung 48” UHD TV.

Nu heb ik tijdelijk mijn MBP 2017 16Gb RAM geheugen aangesloten aan mijn TV via de USB-C hub HDMI port naar TV HDMI.

Tijdens het afspelen van films valt het mij op dat soms het beeld niet vloeiend is echt een lichte hapering zo nu en dan, meer een tik zou ik het omschrijven? Heeft iemand enig idee hoe dit zou kunnen, voor mijn gevoel mag dit niet toch? Bedoel zo’n kastje van 8 jaar oud vs een MBP 2017?

De MBP haalt de films nog steeds van de NAS?

Of speel je ze rechtstreeks vanaf de MBP af?

Nog steeds van de NAS en als ik files transfer is dit met 20/30 MB/s.

Ja, dat zou toch snel genoeg moeten zijn.

Zou de app waarbinnen je afspeelt wellicht nog invloed kunnen hebben?

Plex, VLC, etc.?

Ik gebruik de laatste versie van VLC, wellicht heeft de HUB ook van invloed? SATECHI toentertijd gekocht link naar afbeelding: https://bit.ly/2OA8rSy. HDMI kabel lijkt mij van niet want het is dezelfde HDMI kabel als wat in de Xtreamer ging.

Usb C 3,1 gen2 > 20 gigabit, HDMI 4k 60Hz 4:4:4, 18,2 gigabit. Dat laat, omdat het seriële data is, heel weinig ruimte over voor ethernet.

Speel het eens lokaal af vanaf je Mac. Als dat prima gaat, probeer het dan eens via Wifi. Met een beetje geluk kom je wel met een Wifi verbinding ipv bedraad via de multipoort adapter. Lokaal goed, wifi te sloom? Dan kan een 2e usb dongle voor ethernet zou nog een oplossing kunnen.

Geeft lokaal afspelen juist al haperingen? Dan kun je nog op zoek naar een usb-c naar HDMI oplossing in een dongle of kabel die via Display Alt modus werkt. Display ALTis feitelijk ook geen usb oplossing want het bied een hogere bandbreedte en ander protocol.

Hoop dat 't duidelijk is en een oplossing beid!

p.s. je hebt wel op voorhand al uitgesloten dat het geen probleem is met Refresh Rate van je scherm en Frame Rate van je Mac en Media toch?

<p class="cite">ENNER op 17 juli 2020 om 09:45</p> Ik gebruik de laatste versie van VLC, wellicht heeft de HUB ook van invloed? SATECHI toentertijd gekocht link naar afbeelding: https://bit.ly/2OA8rSy. HDMI kabel lijkt mij van niet want het is dezelfde HDMI kabel als wat in de Xtreamer ging.
Heb je hardware decoding aanstaan op VLC?

Tools → Preferences → Input & Codecs → Codecs → Hardware-accelerated decoding

Dank allen voor de (uitgebreide) uitleg. Ik ga eens aan de slag van het weekend. Ik houd jullie op de hoogte.

Heb eens een film rechtstreeks van NAS op mijn MBP afgespeeld dan is er geen hapering. Dus wellicht is mijn Satechi hub te oud of kan mijn HDMI kabel het niet aan wanneer ik het naar TV afspeel? Of het is inderdaad iets met de refresh rate zoals hierboven vermeld.

Zelfs oude 720p films heeft hij last van de hapering.

Zie hier de specs

Specs

<p class="cite">MacBro op 17 juli 2020 om 16:11</p> p.s. je hebt wel op voorhand al uitgesloten dat het geen probleem is met Refresh Rate van je scherm en Frame Rate van je Mac en Media toch?
Zou het dan toch hiermee te maken hebben?

Wel apart dat ik de Hertz niet kan veranderen, lees hoger dan 30 terwijl volgens de specs het scherm 50 aan moet kunnen. https://tweakers.net/pricewatch/438747/samsung-ue48ju6400k-zwart/specificaties/

Iemand die mij toch nog hiermee kan helpen?

<p class="cite">Kwadraatje op 17 juli 2020 om 16:24</p>
<p class=”cite”>ENNER op 17 juli 2020 om 09:45</p> Ik gebruik de laatste versie van VLC, wellicht heeft de HUB ook van invloed? SATECHI toentertijd gekocht link naar afbeelding: https://bit.ly/2OA8rSy. HDMI kabel lijkt mij van niet want het is dezelfde HDMI kabel als wat in de Xtreamer ging.
Heb je hardware decoding aanstaan op VLC?

Tools → Preferences → Input & Codecs → Codecs → Hardware-accelerated decoding


Hoe zit het hiermee?

Dat heeft niet geholpen, maar ik ben er achter dat mijn USB-C Hub op 4K TV’s maar max 30hz kan verzenden over de HDMI dus waarschijnlijk zit het hem daarin dat het downscalen van 50hz naar 30hz wellicht de haperingen veroorzaakt. Want als ik gewoon op mijn Retina scherm de films kijk is er niets mis puur wanneer ik het aansluit op de TV.

SITUATIE
OK we beginnen deze thread opnieuw want inmiddels heb ik een Mac Mini aangeschaft rechtstreeks op de TV. Voor de vergelijking tussen MacMini + TV en MBP gebruik ik dezelfde FILE met hetzelfde PROGRAMMA (incl versie) met dezelfde SETTINGS. Ook is de file rechtstreeks op de SSD (beide) geplaatst en wordt het vanaf daar afgespeeld.

 

PROBLEEM
Om te testen heb ik de laatste Star Wars film uit 2019 gebruikt. De intro is hierin fijn omdat de achtergrond zwart is en in het geel de tekst door het beeld gaat. Op de MBP is er niets aan de hand en op de Mac Mini zie je zo nu en dan een lichte hapering in het beeld, je zou het kunnen omschrijven als tikken. Ik stoor me hier gewoon aan tijdens het film kijken omdat ik van mening ben dat dit met de specs en TV toch niet zou moeten kunnen? Het grote verschil tussen de 2 in mijn ogen is dat bij een MBP het scherm natuurlijk vast zit aan de MBP en dat het op elkaar is afgestemd en bij de Mac Mini is er nog een scherm + HDMI cable die aangesloten moet worden en bij iedereen verschillend is.

Mijn gevoel zegt dat het niet aan de TV kan liggen zou het dan toch de HDMI cable zijn? Ik heb thuis 2 stuks maar weet begot niet welke versie ze zijn. En op beide kabels gebeurt hetzelfde. Volgens de Tweakers specs kan de TV maar HDMI 1.4 aan dus 2.0 aanschaffen lijkt mij overbodig. Ik ga dinsdag eens een 1.4 kabel lenen van een vriend van me. Maar als iemand anders hier ideeën heeft laat gerust weten.

 

SPECIFICATIES
MacMini + Samsung UE48JU6400K (specs)

 • macOS Big Sur V11.1
 • Mac Mini 2018
 • 3,6 GHz Quad-Core Intel Core i3
 • 8 GB 2667 Mhz DDR4
 • Intel UHD Graphics 630 1536 MB
 • HDMI Cable (of het 1.0 / 1.4 / 2.0 / 2.1 is geen idee) aangesloten op HDMI poort 1 (STB/DVI)
 • Resolutie geschaald naar 1280x720 (anders kan ik amper wat lezen op mijn TV)
 • Refresh Rate TV zou 50Hz moeten zijn al weet ik niet of de HDMI cable hier een invloed op kan hebben
MBP 2017
 • macOS Big Sur 11.1
 • 2,3 GHz Dual-Core Intel Core i5
 • 16 GB 2133 MHz LPDDR3
 • Intel Iris Plus Graphics 640 1536 MB

Je zou eerst eens naar de interne IO kunnen kijken. Dat kan je bv doen met BlackMagic Speed Disk Test. Het voordeel is dat deze app gelijk laat zien, met welke videoformats de interne disk voldoende snel is (en welke niet).

 

Kies dan wel de disk waar de films op staan. Ik kon echter niet nagaan of een NAS ook getest kan worden.

<p class="cite">Night op 1 februari 2021 om 19:59</p> Je zou eerst eens naar de interne IO kunnen kijken. Dat kan je bv doen met BlackMagic Speed Disk Test. Het voordeel is dat deze app gelijk laat zien, met welke videoformats de interne disk voldoende snel is (en welke niet).

 

Kies dan wel de disk waar de films op staan. Ik kon echter niet nagaan of een NAS ook getest kan worden.


Bedankt! De test werkt ook via een NAS. Volgens deze app is het mij in ieder geval wel duidelijk dat ik films niet meer rechtstreeks vanuit de NAS moet gaan afspelen ;). 1e foto is externe SSD 2e foto is NAS. Ik ben benieuwd krijg morgen wat verschillende HDMI kabels van een vriend van mij om te testen.

SSD