Megagrote Quark 6.0 files

Hoe komt het dat mijn Quark document zo inmens groot wordt. Ik ben een blad aan het opmaken (net de eerste pagina's) En het file is nu al 160 Mb!

Natuurlijk straks neemt dat wel weer af als images gecropt zijn, maar zó groot werd het nog niet eens als ik het hele blad klaar had in 4.0.

Suggesties?

Heb je soms jpeg bestanden geimporteerd?

Ja, is dat funest dan?

ja, dan worden je bestanden gigantisch groot. Beste is om alles om te zetten naar eps en die te importeren

Hmmm ja dat moet dan maar, het is wel weer een extra handeling. BTW; Heeft Indisign hier dan ook last van?

Hoe kan dat nu? Wij zetten altijd alles om naar JPG-LowRes om juist sneller te kunnen laden en kleinere bestanden te hebben. Werkte goed t/m 5 nu zijn de Quarkbestanden in 6 idd ineens een stuk groter. Hoe gaat dat dan in z'n werk?

Aaah ligt dat daaraan. Ik had laats een verslag getypt in Quark, Dat bestand was 80 mb groot terwijl er misschien maar voor 5 mb aan jpg's in zaten :?

Ik heb geen ervaring met lowres jpg, maar ik weet wel dat als je hires jpg importeert je grote bestanden krijgt, dit is ook al in quark 4. Eps vind ik nog steeds het beste werken, zowel hi- als lowres. Dit heeft nauwelijks invloed op de grootte van het document. En of dit anders is in indesign heb ik helaas geen antwoord op.

Gebruik dan Photoshop DCS. Daarmee importeer je de low_res maar bij het drukken haalt hij alle delen bij elkaar. Een DCS file bestaat uit een plaatje low_res en een Cyaan en een magenta, geel en zwart afbeelding ervan. De laatste vier zorgen voor de goede kwaliteit, maar worden niet berekend in het Quark document omdat daar alleen de lowe-res word getoond. Bespaart dus enorme hoeveelheden in groottes.

Het enige nadeel is dat wanneer je er een pdf van maakt dat dat vaak niet lukt. Maar bij het drukproces komt het helemaal in orde.

Gebruik tiff altijd kleiner dan eps, kan ook met clipping paden tegenwordig. En doe eens bewaar als kan vaak ook schelen.

:finderoud:

Tiff met LZW compressie : geen kwaliteitsverlies, kleinere photoshop bestanden én kleinere Quark bestanden. Bij JPG Lowres heb je wel verlies aan kwaliteit, dus dan moet je telkens 2 bestanden bewaren (Low en Highres) om bij de definitieve versie te gaan vervangen, dus ook weer een handeling meer. bovendien vertragen JPG imports de Quarkbestanden aanzienlijk.

met tiff files wordt het ook een zwaar Quark bestand. Eps werkt het beste vanwege zijn LR voorvertoning.

Verder kun je een druppel (een opgeslagen handeling) maken in photoshop om bijvoorbeeld al je HR beelden om te zetten in LR. Zo heb je zonder al te veel moeite toch nog LR beelden om snel te kunnen printen bijv.

DCS, bestaat dat nog? 8) Zonder gekheid, wij gebruiken idd. ook altijd EPS, echter wel met JPEG compressie, hoogste kwaliteit.

DCS 2.0, prima bestandsformaat zeker als je een verpakking moet maken bestaande uit 7 pms-en. Maar bijvoorbeeld ook voor full-colour met een extra steunkleur of mooie duotonen. Voordeel van een multikanaal dcs t.o.v. een gewone duotoon is dat je nog in de kanalen kan poetsen zodat je op verschillende plekken licht / donker kunt maken.

[quote:88710c48fd=“appleholic”] echter wel met JPEG compressie, hoogste kwaliteit.[/quote:88710c48fd]

is het nog nooit gebeurd dat je beelden zwart / wit werden terwijl ze full colour waren? Of heb je een goeie oplettende lithograaf of drukker? Bij de voorvertoning kies ik voor jpeg en bij de codering binair, als ik jpeg kies bij de codering komen mijn full colour beelden er alleen in de zwarte plaat uit!!! Ik snap niet hoe jij dat dan doet? Je draait wel altijd overal een kleurscheiding van?

[quote:3c8741f1eb="frans de reijdt"] is het nog nooit gebeurd dat je beelden zwart / wit werden terwijl ze full colour waren? Of heb je een goeie oplettende lithograaf of drukker? Bij de voorvertoning kies ik voor jpeg en bij de codering binair, als ik jpeg kies bij de codering komen mijn full colour beelden er alleen in de zwarte plaat uit!!! Ik snap niet hoe jij dat dan doet? Je draait wel altijd overal een kleurscheiding van?[/quote:3c8741f1eb]

In het begin een enkele keer, als de lithograaf de files naar een ‘oude’ RIP stuurde. Ind ie tijd vermeldde wij het er meestal bij JPEG compressie werd gebruikt en dus op een level-3 RIP belicht moest worden. Tegenwoordig gebruiken we, zeker voor het FC-spul, alleen maar PDF. En dan zorgt de JPEG-compressie voor aanzienlijk kleinere bestanden. Bewerking en printen is dus veel sneller.

[quote:67e24b4915="frans de reijdt"]DCS 2.0, prima bestandsformaat zeker als je een verpakking moet maken bestaande uit 7 pms-en.[/quote:67e24b4915]

Nu even terzijde, maar ik kon het toch niet laten.
Zij die verpakkingen in meerdere kleuren gaan opmaken in Xpress zijn toch wel heel onproffesioneel bezig. Gebruik Xpress voor wat het bedoeld is, namelijk volumes (boeken, tijdschriften, opmaken met meedere pagina’s) maken! Voor de rest is het aan te raden om in een paket als Illustrator (of Freehand) te werken, en de finale file zal dan door specialisten in ArtPro gecreerd worden (wat uiteindelijk hét pakket is voor verpakkingen!). 8)

[quote:b0e6a39f1f="chm"][quote:b0e6a39f1f="frans de reijdt"]DCS 2.0, prima bestandsformaat zeker als je een verpakking moet maken bestaande uit 7 pms-en.[/quote:b0e6a39f1f]

Nu even terzijde, maar ik kon het toch niet laten.
Zij die verpakkingen in meerdere kleuren gaan opmaken in Xpress zijn toch wel heel onproffesioneel bezig. Gebruik Xpress voor wat het bedoeld is, namelijk volumes (boeken, tijdschriften, opmaken met meedere pagina’s) maken! Voor de rest is het aan te raden om in een paket als Illustrator (of Freehand) te werken, en de finale file zal dan door specialisten in ArtPro gecreerd worden (wat uiteindelijk hét pakket is voor verpakkingen!). 8)[/quote:b0e6a39f1f]

als je dan graag met een slimme reactie wilt komen zorg dan eerst even dat je goed gelezen hebt.

Oei, frans, op de tenen getrapt? :D

Wat heb ik dan niet goed gelezen, zijn dit niet je woorden:

[code:1:19a6d60907]DCS 2.0, prima bestandsformaat zeker als je een verpakking moet maken bestaande uit 7 pms-en.[/code:1:19a6d60907]

8)

[quote:feff66ce56="chm"]Oei, frans, op de tenen getrapt? :D[/quote:feff66ce56] [quote:feff66ce56="frans"]nee[/quote:feff66ce56]

[quote:feff66ce56=“chm”]zijn dit niet je woorden:
DCS 2.0, prima bestandsformaat zeker als je een verpakking moet maken bestaande uit 7 pms-en. 8)[/quote:feff66ce56]

[quote:feff66ce56=“frans”]dat zijn mijn woorden[/quote:feff66ce56]