Midi controller wil maar niet werken in Logic pro X

Hallo forumleden,

Ik gebruik sinds enige tijd Logic Pro X, ik vind het een prachtig programma en goed te begrijpen. Ik zit echter met één probleem. Ik heb een Medeli A800 thuis (gewoon een ‘echt’ keyboard), deze heeft een digitale midi interface. Ik wil mijn keyboard dus als midi controller gebruiken om de software instrumenten in te spelen. Het gaat dus echt om een midi controller, geen synth!
Als ik het keyboard aansluit, krijg ik in Logic direct de melding dat er 1 input/1 output zijn. Het keyboard wordt dus gewoon goed herkend volgens mij. Het wil me echter maar niet lukken om geluid uit het keyboard te krijgen, ik heb al veel in de instellingen rond gezocht, maar ik kan echt niets vinden.

Ik heb ook al gekeken in het audio/midi configuratieprogramma, hier staat het usb audiodevice ook gewoon goed, ik kan echter niets vinden om er geluid uit te krijgen.

Wat doe ik fout? Moet ik ergens nog iets instellen ofzo?

PS ik heb het keyboard ook even aangesloten op mn Windows PC met FL studio 12, hierin werkt die wel direct (het ligt dus niet aan een beperking van het keyboard zelf).

Heb je de midi kanalen gecheckt?

Waar doe ik dat? Dan controleer ik het even.

ehhhhh even voor de duidelijkheid.
Uit het keyboard zal nooit geluid komen daar het een controller is.
Het geluid/sounds zullen altijd vanuit de Mac komen.
gewoon even ter verduidelijking.

Klopt!

Maar als je Keyboard signalen naar je Mac stuurt op kanaal 9 en je Mac luistert NIET naar kanaal 9, hoor je niks.
De meest eenvoudige wijze is je keyboard op OMNI te zetten in de midi settings, wat inhoud dat het keyboard op ALLE kanalen uitgestuurd. De eerst apparaten met MIDI hadden de mogelijkheid niet om kanalen in te stellen, zij stonden vast op een kanaal. Om dit te verhelpen is OMNI mode uitgevonden.

Referentie:
http://electronicmusic.wikia.com/wiki/Omni_mode

Pagina 27

http://www.medeli.com.hk/ckfinder/userfiles/files/Manual/aw_A800erp_Manual_G12_150414.pdf

Voor geluid uit je keyboard zelf zul je een audio kabel op een interface moeten aansluiten (Focusrite o.i.d. voor de conversie van digitaal naar analoog en visa versa)
In tegenstelling tot wat @langbeest zegt, blijkt uit de beschrijving dat dit wel degelijk kan.

Onder audio/midi hoef je weinig tot niets te veranderen. Dit is geen actief onderdeel. Binnen LPX zul je onder ‘preferences’ diverse zaken moeten instellen. Vervolgens moet je een project opstarten, je instrument koppelen aan een virtueel instrument en voila…

@iMachia

Klopt!

Wat @langbeest echter op doelt is dat veel mensen in de veronderstelling zijn dat MIDI geluid produceert, hetgeen onjuist is. MIDI signalen zijn aanstuur codes die doorgeven welke toon, op welke moment, hoe lang zal klinken. Al dan niet met vibrato en pitch-bend. Hieruit ontstaat de verwarring.

@Mister Bobby

Dat is voor MIDI inderdaad zo, maar ik zou eerst ff de specs van een dergelijk keyboard checken voordat ik zo’n uitspraak deed.
Aan de andere kant wordt ons verwachtingspatroon wel vaak, ten onrechte opgeschroefd. Als Plug&Play nu inderdaad eens zo makkelijk werkte…

@Niels
Mocht je niet zeker zijn of je Mac het midi-signaal wel ontvangt: er zijn apps die dit heel eenvoudig kunnen meten. (of eventueel zelfs met audio/midi in OSX)

[quote=langbeest url=http://www.onemorething.nl/community/topic/midi-controller-wil-maar-niet-werken-in-logic-pro-x/#post-2964814 time=1463311841]ehhhhh even voor de duidelijkheid.
Uit het keyboard zal nooit geluid komen daar het een controller is.
Het geluid/sounds zullen altijd vanuit de Mac komen.
gewoon even ter verduidelijking.
[/quote]

Langbeest, heb je m’n openingspost gelezen?

[quote=iMachia url=http://www.onemorething.nl/community/topic/midi-controller-wil-maar-niet-werken-in-logic-pro-x/#post-2964847 time=1463319049]Binnen LPX zul je onder ‘preferences’ diverse zaken moeten instellen. Vervolgens moet je een project opstarten, je instrument koppelen aan een virtueel instrument en voila…
[/quote]

Ja maar hoe? Ik kan helemaal nergens een concrete instelling vinden. En hoe koppel ik een instrument dan aan mn controller?

Ja hoor prima gelezen maar waarom schrijf je dan dit???

[quote=Niels url=http://www.onemorething.nl/community/topic/midi-controller-wil-maar-niet-werken-in-logic-pro-x/ time=1463305156]
Het wil me echter maar niet lukken om geluid uit het keyboard te krijgen,

.[/quote]

@Niels

Als je wijs bent kijk je op Youtube eerst eens naar een goeie serie over Logic Pro (X).ER zijn genoeg filmpjes waar dat haarfijn wordt uitgelegd…
LPX is redelijk professionele DAW-software. Dat vergt dus veel (tientallen uren voor alleen al de basis!) thuisstudie. Vergeet niet dat deze software veelal in muziekstudio’s worden gebruikt.
Als je dat niet wil, dan zou ik eens starten met Garageband. Die software heeft veel minder toeters en bellen.

[quote=langbeest url=http://www.onemorething.nl/community/topic/midi-controller-wil-maar-niet-werken-in-logic-pro-x/#post-2964886 time=1463330615]Ja hoor prima gelezen maar waarom schrijf je dan dit???

[quote=Niels url=http://www.onemorething.nl/community/topic/midi-controller-wil-maar-niet-werken-in-logic-pro-x/ time=1463305156]
Het wil me echter maar niet lukken om geluid uit het keyboard te krijgen,

.[/quote][/quote]

Mijn welgemeende excuses, verkeerd verwoord. Maar ik dacht dat het duidelijk was wat ik bedoelde.
Het moet dus zijn, het keyboard stuurt niet aan.

[quote=iMachia url=http://www.onemorething.nl/community/topic/midi-controller-wil-maar-niet-werken-in-logic-pro-x/#post-2964888 time=1463332384]@Niels

Als je wijs bent kijk je op Youtube eerst eens naar een goeie serie over Logic Pro (X).ER zijn genoeg filmpjes waar dat haarfijn wordt uitgelegd…
LPX is redelijk professionele DAW-software. Dat vergt dus veel (tientallen uren voor alleen al de basis!) thuisstudie. Vergeet niet dat deze software veelal in muziekstudio’s worden gebruikt.
Als je dat niet wil, dan zou ik eens starten met Garageband. Die software heeft veel minder toeters en bellen.[/quote]

Link me maar eens een video waar ze precies laten zien hoe je een midi keyboard koppelt in LPX.
Ik ben al ruim 3 weken aan het zoeken naar een oplossing en ik heb echt niet onvoorbereid m’n vraag op dit forum gegooid. Het frustreert me dus een beetje dat ik dit soort antwoorden krijg, ik heb namelijk zelf ook wel gegoogled en filmpjes op Youtube bekeken! Ik dacht juist aan dit forum om dat hier specialisten zitten die zelf ervaring hebben met wat ik wil.

Mijn excuses als dit boos of denigrerend overkomt, ik waardeer alle hulp oprecht! Dit helpt me alleen niet verder.

Begin eerst eens met het openen van Audio MIDI Setup (Hulpprogramma’s).

Dan kun je zien of je keyboard reageert op je Mac (of andersom(?)).

@Niels

Ik werk al meer dan 8 jaar bijna dagelijks met LP (X) in mijn studio en weet nog altijd niet alles van dit pakket. Al eens onderzocht hoeveel menu’s en submenu’s er alleen al zijn? Ik heb meerdere synth’s, keyboards, controllers en iPads op mijn mac aangesloten. Dat gaat niet vanzelf; dat vraag een hoop trial&error. Niet alleen met LPX, maar ook met audio-interfaces en midi-interfaces. Het vraagt ook enige kennis van midi zelf. En dan nog werkt alles niet elke keer goed. Apple is ook hier niet heilig…

Aardig om te lezen dat je het al aardig begint te begrijpen, maar met dat begrip zou het bijna een peuleschil moeten zijn om, uiteraard met de manual van OSX/ LPX en dat van je keyboard, de aansluiting te kunnen vinden.
Als ik op ‘conneccting midi keyboard to logic pro x’ binnen Youtube zoek, krijg ik ongeveer 13.500 resultaten. Als je bijvoorbeeld het volgende filmpje van LogicProHacks bekijkt: (https://www.youtube.com/watch?v=SuXhVSa-TSY) dan zou je e.e.a. duidelijk moeten worden. Hij legt alles vrij helder uit…

Het lijkt dat je hier een instant-oplossing vraagt, maar die is er naar mijn bescheiden mening niet. Kijk nu eerst eens naar het filmpje, zoek wellicht nog verder (https://www.youtube.com/watch?v=e_L5DUBE3AQ)

Nog een vraagje:hoe importeer je het eigen geluid van je keyboard in LPX?

iMachia: Je moet het niet meteen moeilijker maken dan het is. Door de juiste vragen te stellen kom je veel verder dan door vage dingen te roepen, of te verwijzen naar veel te geavanceerde filmpjes. Een veel voorkomende beginnersfout is bijvoorbeeld dat er geen software instrument actief is. Dat zouden we eerst moeten controleren bij zo’n vraag op dit forum.

Vervolgens zeg je dat er apps bestaan die detecteren of je MIDI data wel je Mac binnenkomt is bijvoorbeeld een goede start. Maar veel te vaag natuurlijk. Die apps heeft Niels namelijk al. Met Audio/MIDI setup kan je zien of de verbinding met de Mac er is, en in Logic zelf kan je in het venster naast de transportknoppen zien welke MIDI data binnenkomt (welke noot of akkoord er wordt gespeeld).

@iMachia

Welke uitspraak doel je op in relatie tot de handleiding?

Aan de handleiding is te zien het zowel een Synth als een midi controller. Audio geluid, gemaakt door de Medeli A800 Synth, kan via een audiokanaal worden uitgestuurd en als invoerbron worden gebruikt op de Mac.

Maar als ik de vraag van @Niels juist interpreteer wil @Niels het keyboard gebruiken als MIDI controller om geluid uit zijn Mac te krijgen. Althans zo interpreteer ik zijn wens. Ik vermoed dat hij de Medeli A800 Synth via USB aan zijn Mac heeft hangen, maar dat hoeft niet!

@Niels

  1. Heb je je Medeli A800 Synth via USB aan je Mac hangen?
  2. Heb je andere midi apparatuur op je Medeli A800 Synth aangesloten?
  3. Heb je het volume gecheckt van een spoor in LPX, wellicht staat het op Mute?

[quote=Mister Blobby url=http://www.onemorething.nl/community/topic/midi-controller-wil-maar-niet-werken-in-logic-pro-x/#post-2964927 time=1463352391]@Niels

  1. Heb je je Medeli A800 Synth via USB aan je Mac hangen?
  2. Heb je andere midi apparatuur op je Medeli A800 Synth aangesloten?
  3. Heb je het volume gecheckt van een spoor in LPX, wellicht staat het op Mute?
    [/quote]

Dat zijn de goede vragen inderdaad. Hier nog wat extra:
4. Is het geselecteerde spoor een software instrument (de default is de “Classic Electric Piano”)? Anders voeg je er een toe met Cmd-Option-N.
5. Staat het geselecteerde spoor “record enabled” (is het “R” knopje rood gekleurd)? Anders er op klikken.
6. Zie je in het transportvenster (display area transport bar) rechtsbovenin een puntje verschijnen als je op je keyboard controller speelt?
7. Wat gebeurt er als je “musical typing” opent (Window-Musical Typing of Cmd-K)? Hoor je dan wel geluid? Zie je dan wel het MIDI-in puntje rechtsbovenin het transportvenster oplichten?