Monitorkeuze

Ik wil voor mijn grafische werkzaamheden (motion & print) een nieuw systeem + monitor aanschaffen. Nu ben ik er qua systeem wel uit, maar qua monitor nog niet. Zelf heb ik al een filtering gemaakt uit het gros in aanbod.

Ik zit te twijfelen tussen :

  • Apple Cinema DIsplay 23" of 30"
  • Eizo ColorEdge CG210 21,3"

De oude monitor waar ik nu op werk is een LaCie Electron Blue III, maar zowel systeem als
monitor zijn op. Ik heb er altijd naar tevredenheid mee gewerkt, maar zoek dus een goede
vervanging qua kleur-echtheid etc.

Wie heeft ervaringen met deze monitoren en kan mij vertellen wat er goed/slecht aan is.

wat slecht is aan de Apple displays is dat ze niet in hoogte verstelbaar zijn. Dat zou nog niet zo erg zijn als ze de goede hoogte hadden maar dat is niet zo ze zijn te laag. Het midden van een scherm hoort (ook volgens de ergonomie-tips die Apple meelevert) op ooghoogte te staan. Met een Apple scherm kom je daar niet aan. (misschien met de dertig inch wel)

Ik heb zelf twee 20 inch cinema displays en in ieder geval één is niet helemaal constant kwa weergave. Dus rechts is de kleur iets anders dan links. Nou hebben bijna alle monitoren dat in meer of mindere mate, is ook niet zo’n ramp, maar het strookt niet helemaal met het beeld wat Apple graag van haar monitoren naar buiten brengt.

Wat me verder opvalt aan de Cinema Displays is dat als je heel goed kijkt naar zwarte tekst op een witte achtergrond, je vage groene en rode vlekjes ziet rond de letters. Niet storend maar wel vreemd. Mijn iBook doet dit niet.

Voordeel van de Cinema’s is dat ze breedbeeld zijn, wat met de moderne programma’s (en alle palletjes) wel erg handig is.

Ga anders naar een dealer die ze allebei heeft staan (bijv X_alt) en bekijk ze eens naast elkaar.

EagerB0bNerd > Thx. Ja ik wilde idd eens een keer een bezoek brengen aan een dealer, maar gezien hier zoveel experts rondlopen, wilde ik toch eens de ervaringen zien van anderen gebruikers alvorens ik een keuze maak.

[quote:9acee26bc8="EagerB0bNerd"]Het midden van een scherm hoort (ook volgens de ergonomie-tips die Apple meelevert) op ooghoogte te staan. [/quote:9acee26bc8] In de handleiding staat dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte hoort te staan, niet het midden van het scherm.

[quote:05401a93e1="unSOUND"][quote:05401a93e1="EagerB0bNerd"]Het midden van een scherm hoort (ook volgens de ergonomie-tips die Apple meelevert) op ooghoogte te staan. [/quote:05401a93e1] In de handleiding staat dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte hoort te staan, niet het midden van het scherm.[/quote:05401a93e1]

haha, wat een naaiers, dan hebben ze dat veranderd !
Ik had hier een boekje (van een oude colorsync monitor) waar een duidelijke loodlijn vanaf het midden van het scherm naar de ogen van de dame achter het scherm gingen.

Eens kijken wat de ergonomie-experts zoals rsi guru’s en arbo-diensten hierover zeggen.

Ergens wel logisch ook, als je je hoofd achterover moet houden om de bovenste helft van je scherm te bekijken span je je nek meer aan... ik heb mijn Cinema Display precies met de bovenkant op ooghoogte, en het werkt heerlijk... ook qua reflectie.

Hier iemand van een Arbodienst. unSOUND heeft gelijk.

Erik Koldenhof (kleurexpert en bezoeker van dit forum) heeft de Apple Cinema Displays aan een grondig onderzoek blootgesteld. Deze informatie is[url=http://www.colormanagement.nl/reports/index.php?reports] op zijn website[/url] verkrijgbaar. LaCie heeft een naam hoog te houden op het gebied van monitoren. Heb zelf een Bleu 19 III. De flatscreens van LaCie schijnen ook ontzettend goed te zijn.

[quote:af3263885c="Dick de Roos"]Hier iemand van een Arbodienst. unSOUND heeft gelijk.[/quote:af3263885c]

OK dan :smiley:

maar ik vind hem te laag !
en ik ben niet de enige

het is natuurlijk persoonlijk, maar juist daarom zou verstelbaarheid een goede zaak zijn.

ik hoorde dat Eizo nog baanbrekender zou zijn via artikelen van MacWorld etc. maargoed, ik weet natuurlijk niet of wat ik nu af moet gaan.

Iemand in het bezit van een ColorEdge?

Ik stond zoals jij ook voor de keuze, tussen de eizo CG210 en de Cinema Display 23", ik heb vanwege de sublieme en egale kleurweergave voor de Eizo gekozen.

Erg handig is ook het snel op de monitor kunnen wisselen van witpunt en gamma, er zijn drie mogelijkheden: de Custom modus (zoals je hem voor b.v. drukwerk calibreert); een door jou op de monitor aan te passen keuze; en sRGB voor webweergave.

Ik vond het een moeilijke keuze, qua design kent de apple natuurlijk geen gelijke, de Eizo is niet lelijk en ziet er wel erg profi uit, zeker met de zeer praktische ‘zonneklep’ op.
De extra pixels van de Apple zijn wel weer erg aantrekkelijk… maar wogen voor mij niet op tegen het strakke egale beeld van de Eizo, waar de Apple toch niet tegenop kan.

Teleurstellend is dat ene jaar garantie van apple, neem er in geval van de 23" applecare bij en hij is net zo duur als de Eizo en dan heb je 5 jaar 'on site" garantie.

Ik heb er tot nu toe absoluut geen spijt van.

Succes met het maken van je keuze! :roll:

Had je dit bericht nog gelezen?:
http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=926400&highlight=eizo#926400

Heb zelf een Eizo (logo is wreed lelijk) maar monitor wreed goed zie opmerkingen hierboven.

Succes.

Stond een half jaar geleden voor de keus van nieuwe schermen. Was eerst, door allerlei berichten vanaf internet, wat argwanend tegenover de mooie Apple's en had een voorkeur voor de betere LaCie's en Eizo's (behalve die ene dan...). Ging eigenlijk overstag door het artikel van Koldenhoff en een collega gebruiker (2x 20").

Eerlijk gezegd weet ik niet waar ik meer spijt van heb: dat ik het artikel gelezen heb of dat ik de 2 schermen gekocht heb. Met m’n oude Barco vertelde ik aan iedereen die het wilde horen over colormanagement etc., aan de hand van de praktijk op de Barco. Nu echter ben ik stil, want na een aantal keren de, meer dan terechte, opmerking: hoe mijn schermen toch zo’n verloop hadden en dat de schermen zoveel en duidelijk verschilden, stopte ik ermee.

1 scherm is redelijk tot goed, het andere scherm is, laat ik zeggen, wat minder… (Al is het wel een creatief verloop van neutraal rechtsonder naar iets magenta achtigs linksboven)

En oja, wie heeft er eigenlijk verzonnen dat er een kijkhoek is van bijna 180 graden. Als je voor het een scherm zit (oog-scherm afstand ± 70 cm) en je schuift (opgemeten!) 50 cm op dan blijft er niets van de met name donkere kleuren over. (Als je tenminste de norm aanhoudt van kleurbeoordeling van een gecalibreerd en geprofileerd beeld in een exact volgens de norm ingerichte werkkamer.)
Of zouden ze bedoelen dat je het beeldscherm nog kan zien op bijna 180 graden. Tja in dat geval hebben ze gelijk.

Leuk als klanten willen meekijken. Vooral leuk als je ze uitnodigt om bij je op schoot te gaan zitten.

Samengevat: Kijk niet te veel op internet, maar kijk wel zelf naar de Eizo’s en LaCie’s

Er zijn natuurlijk veel betere schermen dan de Cinema Displays te koop (de genoemde LaCie en Eizo's bijvoorbeeld), die zijn ook een stuk duurder.

Maar als je nou genoegen neemt met de kwaliteit van een Cinema Display, kijk dan ook eens naar de schermen van (jakkes) Dell. De gebruikte beeld’buis’ is dezelfde als die van Apple, de kwaliteit vind ik ook vergelijkbaar. Ze zijn alleen stukken goedkoper. Ik heb zelf een 23" (dell noemt het 24"), ben er erg tevreden over. Naast DVI zitten er ook VGA, composite en SVHS ingangen op, hij is in hoogte verstelbaar, bevat 4 USB poorten en een geheugenkaart lezer. Uiterlijk is natuurlijk wel minder mooi dan een Apple scherm.

Het enige dat er op af te dingen valt: ik zou best nog wel wat pixels meer willen hebben, misschien had ik toch wel voor een 30" moeten gaan. Ik had hiervoor twee 17" TFT’s, ik merk dat het toch wel fijn is om met een enkel groot scherm te werken in plaats van de twee kleinere.

ik heb zelf een dell 24" widescreen, en ben er heel gelukkig mee !

Ik weet dat Eric K. een colormanagementspecialist is, maar ik zou absoluut niet afgaan op de test die op zijn site staat over de Apple Cinema Displays. Ik heb er tientallen, misschien wel honderd bij klanten zien staan en stuk voor stuk vertonen met name de 23 inch monitoren een (te groot) verloop. Nu is het zo dat ik de perfekte monitor nog moet zien (de oude Barco's kwamen aardig in de buurt), maar een Apple haalt het niet bij andere monitoren. De test van Eric gaat over een meting op een klein vlak van de monitor, het is absoluut geen volledige test, bovendien moet zo'n test altijd meer testobjecten mee laten doen.

  1. Apple heeft een waardeloze garantie, vrijwel elke andere fabrikant geeft al drie of vijf jaar garantie.
    (Begin alsjeblieft niet over europese wetgeving en dat je daar na het voeren van enkele processen wel je garantie kan halen)

  2. Ondanks de slechte garantie voorwaarden is Apple nog steeds aan de prijs, dezelfde lichbak van 23 inch zit ook in een Dell voor veel minder geld (en ja ik weet dat die Dell lellijk is)

  3. Het totaal ontbreken van elke instelmogelijkheid, behalve de brightness

:cry:

:| T's al weer over.

Je komt er niet uit of wel :? Voor het geval je dit misschien over het hoofd hebt gezien,; vorige maand stond hier een artikel over een [url=http://www.macosx.nl/?p=showarticle&art_id=2275] vernieuwing van de 30" Apple schermen[/url] Wel zo handig om ook mee te nemen in je orientatie. (PS: hoe krijg ik die verrekte dubbele punt op de e?)

Misschien kan Erik die nieuwe 30" ook 's testen 8)

PS: ë = alt-u-e