Mountain Lion kosteloos downloaden uit appstore nieuwe Mac met ML

Hallo,

Ik heb eergisteren een nieuwe Mac gekocht. Ik wil ML downloaden uit de App Store zodat ik ML gewoon op een bootable stick kan zetten voor als ik de boel opnieuw moet installeren als ik een andere hdd/ssd in me Mac stop.

Nu is mijn vraag, hoe kan ik de ML installatie voor mijn Mac kosteloos downloaden. Ik krijg nm. alleen de keus om de 17,99 ervoor te betalen, ook als ik option ingedrukt houd en op koop klik.

Volgens mij moet ML erop staan! (het is toch een nieuw aangeschafte MAC)

Je hebt geen stick nodig. Je Mac ondersteunt internet Recovery, waardoor je een installatie gewoon kan uitvoeren via je internet verbinding.

Maar als je geen internet verbinding kan maken is zo’n stick wel heel handig.

Het is een nieuw aangeschafte Mac.

@Owentje, Ik weet dat je via internet recovery ML opnieuw kunt installeren, maar ik wil niet afhankelijk zijn van internet om OS X terug te kunnen zetten. Maar de voornaamste reden blijft dat ik eigenaar van mijn eigen gekochte product wil zijn (en dat ben ik niet als ik het OS niet in eigen bezit heb)

Volgens mij kan dat niet. Je kunt alleen een stick maken van een gedownloade versie. En aangezien ML al voorgeïnstalleerd was, kun je deze niet zomaar downloaden. Zoals gezegd werkt internetrecovery prima en mocht je er een andere schijf in willen zetten zijn er ook andere oplossingen voor (carbon copy cloner etc).

Je hebt/koopt een licentie om OSX te mogen gebruiken. Je bent geen eigenaar.

Dan moet die licentie ook zichtbaar zijn in de appstore.

Je wordt geen eigenaar, maar je krijgt een licentie voor het gebruik van OS X. Ik snap dat je niet afhankelijk zou willen zijn van het internet, maar laten we eerlijk zijn… Bijna iedereen heeft internet thuis en op de zaak, de kans is dan ook klein (dus niet uitgesloten) dat je een installatie gaat uitvoeren op een plek waar je geen internet hebt. En wil je echt die zekerheid, dan staat het je vrij om voor het ‘gemak en comfort’ 17,99 uit te geven.

Waarom moet hij dubbel betalen voor dezelfde licentie?

Hij betaald niet dubbel voor dezelfde licentie, hij wil NOG een exemplaar, dat is iets anders.

Dan maak je toch zelf een bootable stick? Neem er een die groot genoeg is (16-32GB), installeer er OSX op + recovery partitie en voila.

Hij wil niet nog een exemplaar want die bestaan namelijk niet. Hij wil vanaf zijn bestaande licentie gebruik kunnen maken om die op een stick te zetten.
Vroeger toen je nog een OS op een DVD kon kopen, toen kon je spreken over meerdere exemplaren, maar dat is allang niet meer zo. Je mag op alle machine’s die onder jouw beheer zijn, vanuit de appstore daar een OS op zetten met de eenmalig aangekochte licentie.

Als je dus een MBP koopt, is die welzeker jouw rechtmatige eigendom en in die koop, koop je de licentie erbij Dus die heb je al.

@jopie213 Het is dus niet mogelijk om ML te kopen in app store in die installatie te gebuiken op deze Mac? Dan wacht ik tot Maverick te koop is en maak daar dan een bootable stick van.

@Owentje, je betaald inderdaad voor de licentie. Maar als koper mag je er vanuit gaan dat je met de licentie altijd het OS moet kunnen installeren op de computer waar het mee geleverd is. Op deze manier word die zekerheid weg gehaald (b.v. defecte hdd buiten garantie, internet storing, Apple geeft geen internet recovery ondersteuning meer na bepaalde tijd, etc) en moet je het OS nog een keer kopen om het te kunnen blijven gebruiken. De software zoals Apple deze verkoopt moet met de geleverde Mac voor onbepaalde tijd door de gebruiker gebruikt kunnen worden (daar betaal ik voor), de broncode blijft echter het bezit van Apple.

Ja dat kan zeker, maar dan moet je dus wel betalen voor de aanschaf van ML. Wat dat betreft kun je net zo goed wachten op Maverick, zou goed kunnen dat die even duur is. Hoe je zo’n stick kunt maken staat hier trouwens.

@computer space, Wat Haike ook zegt, ik wil van mijn bestaande licentie gebruik kunnen maken om een bootable stick te maken met ML. Wat u zegt dat kan ook, maar Kost aardig wat ruimte en een image kan je normaal backuppen. Ik koop ML dan maar alsnog voor 17,99 of wacht op Maverick, maar ik blijf het schandalig vinden van Apple dat ze niet de klant bij aankoop van een nieuwe Mac een blijvend exemplaar van het OS mee willen geven of de mogelijkheid om het OS te downloaden als installatie image zodat je het kan backuppen en er een installatie stick/DVD van kan maken.

In elk geval allen bedankt voor jullie hulp!

Bedankt jopie213. Ja met Lion had ik al eerder zo’n stick gemaakt, maar bedankt :slight_smile:

Je kan toch een bootable USB stick maken. Op het internet zijn handleidingen genoeg te vinden.

Ik bedoel dat je de mac gewoon start in recovery, en dat je de USB stick als “interne schijf” behandeld. Dan komen er 2 partities op: een normale install en een recovery partitie. Moet je nu wel een internet-download doen, maar daarna hoeft dat niet meer. Je moet dus niet willen dat het een bootable install-disk wordt.

Beste Marto85,

Het zit als volgt. Vroeger… toen je een Mac kocht, kreeg je een CD/DVD met het OS dat bij je Mac geleverd werd erbij. Echter dit was geen standaard licentie. Deze CD/DVD werkt álleen op je eigen Mac. Als je de CD in een andere Mac stopte, werkte de CD niet en kon je niks installeren. Als je dat wél wilde, moest je ook een aparte CD/DVD kopen met een standaard OS licentie. Deze werkte dan op álle Macs.

Jij hebt dus nu een Mac gekocht met een OS erbij en je wilt dan gratis een standaard licentie hebben die je op elke willekeurige Mac kan installeren. Dat vindt Apple dus niet goed.

Apple had er inderdaad voor kunnen kiezen om bij de Mac een USB-stick te leveren (CD/DVD gaat al niet meer bij sommige modellen) met het ‘Mac’-OS. Maar aangezien dat weer extra geld kost en we in de moderne tijd internet tijd leven, kiest Apple dus voor een internet recovery optie.

@Haike
Nee, je koopt geen OS licentie erbij, je krijgt een specifiek OS voor één serienummer Mac erbij. Daarom komt 'ie ook niet in de Mac App Store.