Newbie Vraagje...

Hallo,

Ik ben een utterly leek op het gebied van beeldbewerking dus vergeef me mijn stompzinnige vraag (en het wel zoeken naar een antwoord maar het niet kunnen vinden).

Foto’s zoals je ze wel in kranten ziet zijn, zoals ik dat noem, gerasterd - als je goed kijkt zie je dat de foto’s zijn opgebouwd uit puntjes.

Nu zoek ik software waarmee ik mijn met mijn digitale camera gemaakte .jpg’s kan rasteren.

Ik denk dan aan een utilitietje, geen peperdure beeldbewerkingssuite, maar iets gans eenvoudigs - bestaat zoiets?

Bedankt!

Ik ben geen graphics persoon, slecht een programmeurtje, maar volgens mijn is het als volgt:

Zowel JPG en die photo in de krant zijn reeds gerastered. Niet gerasterde plaatjes zijn bijvoorbeeld somige PSD’s en SVG’s. Echter, het verschil tussen de krant en jouw beeldscherm (en jouw plaatje dus ook) is dat het beeldscherm veel meer puntjes veel dichter bij elkaar heeft.

Ze blijven echter allebei rerasterd.

Het antwoord zit in Photoshop, en dichterbij dan je denkt, namelijk op 27 septembet alhier beantwoord: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=27146 Maarja, wel fotosjop voor nodig...

@Deskman: antwoord met betrekking tot Photoshop inderdaad wel gevonden... maar ik zoek iets kleiners en, heu, goedkopers...

Wat voor 'n software heb je wel? Met Graphic Converter kan het niet, voor zover ik kan zien. Je kunt eens [url=http://www.gimp.org/]Gimp[/url] proberen. Dat is een gratis (open source) afgeleide van Photoshop. Je moet er wel X11 voor op je mac zetten, dat is een programma waarbinnen unix-programma's werken om het maar simpel uit te leggen. Downloadlink staat ook op de site.

@Deskman: ik heb zelf Photostudio X, maar daar kan het niet mee, maar wat ik nu net tóch op tinternet vind is [url]http://www.zonic.co.uk/products/chameleon/[/url] (men prijst de feature 'halftone' aan en volgens mij is dat rasteren).

Lijkt me überhaupt wel een geinig proggie voor zomaar d’r bij…

Gimp ga ik ook eens uitchecken - bedankt voor de tip!

kijk eens op tweedehandsmac, daar worden regelmatig wat oudere versies van photoshop aangeboden

Er is een gratis service op het internet genaamd [url=http://homokaasu.org/rasterbator/]rastorbator[/url]. Hier kun je allerlei plaatjes in bijna alle formaten uploaden. De website gooit er vervolgens een gerasterd beeld uit. Let wel op: deze site is voornamelijk bedoeld om ZEER grote reproducties te maken die jij dan als PDF aangeleverd krijgt. Een beeld kan dan al gauw uit meerdere pagina's bestaan. Het is wel erg handig om zo zelf goedkoop behang te krijgen :wink: Maar ik denk dat als je even speelt met de instellingen dat je ook een kleiner beeld kan krijgen.

of registreer je bij adobe en gebruik een 30dagen trial versie van photoshop....

probeer dit eens,

http://homokaasu.org/rasterbator/

maar - z’n raster is een manier om op een drukpers halftonen te maken in een printer werkt dit weer op een iets andere manier… waarom wil je perse z’n raster hebben?

Als je het maar 1x nodig hebt kan je de foto ook aan mij mailen, doe ik het wel even voor je in fotoshop.

Is [url=http://www.adobe.nl/products/photoshopelmac/main.html]Photoshop Elements[/url] niet iets? Het goedkopere en kleinere broertje van Photoshop CS...

die,

http://homokaasu.org/rasterbator/

is wel heel leuk!!!

'k heb alweer een paar posters gemaakt!