Nieuwe APFS problemen in mijn Mac Pro met Mojave

Ik boot mijn MacPro 2009 van een Accelsior pci kaart met een Samsung SSD EVO 850. Schijfhulpprogramma loopt vast tijdens een wekelijkse controle. Start in de recovery mode en kan de schijf niet herstellen (unable to unmount). Hersteld vanuit een andere Mojave harde schijf. Boot en scherm blijft zwart. Weer naar de recovery mode en reinstall MacOS geselecteerd. Werkt ook niet (unable to Connect to the internet). Ben nu bezig met van een harde schijf te klonen naar SSD. In één maand APFS heb ik al meer problemen gehad dan 10 jaar HFS+. Ik heb de SSD schijf voor de laatste keer APFS geformatteerd. Als ik nu nog een probleem heb geef ik het op. :slightly_frowning_face: Hoe komt het dat mijn recovery partitie niet werkt?

Is de firmware van de Accelsior kaart up to date?

 

Persoonlijk denk ik dat jouw problemen allemaal voorkomen uit het feit dat jouw Mac Pro helemaal niet meer ondersteund wordt door Mojave en je diverse kunstgrepen hebt moeten toepassen om het werkend te krijgen.

 

Ik zou het gewoon lekker bij Yosemite houden en dan is je SSD gewoon HFS +. Ik denk dat 99,9% van als je problemen dan verholpen zijn.

Het is niet de Mercury Accelsior E2 kaart. maar deze:

https://eshop.macsales.com/item/OWC/SSDACL6G.S/

Ik zal nog eens OWC contacteren.

<p class="cite">Night op 30 mei 2019 om 20:13</p> Is de firmware van de Accelsior kaart up to date
 
<p class="cite">Night op 30 mei 2019 om 20:13</p> Ik zou het gewoon lekker bij Yosemite houden en dan is je SSD gewoon HFS +. Ik denk dat 99,9% van als je problemen dan verholpen zijn.
Je bedoelt High Sierra. Ik zal dat zeker in overweging nemen. Maar mijn Mac Pro 5,1 zou moeten hetzelfde zijn als de 2010-2012 modellen na het flashen.

High Sierra was ook niet ondersteund op de MacPro 2009 4,1 en toch werkt dat prima op mijn geflashte Mac Pro, zonder bijkomende truuken.

 

update: Ik heb OWC gecontacteerd. Er is geen firmware update voor de Accelsior S PCI SATA III card. Ze adviseerden te testen in een gewone drive bay of de SSD niet defect is. Ik heb echter geen adapter meer daarvoor. Ik kijk een paar dagen de kat uit de boom.

Je kunt de SSD gewoon los in de drivebay prikken als de cMP op z’n kant ligt, het gewicht van een ssd is zo laag, dat kan die connector probleemloos hebben. Als je 'm daar permanent installeert raad ik dat niet aan, voor een testje is het niet nodig om 'm vast te schroeven.

Ik overweeg een bootable PCIe-kaart met NVME SSD aan te schaffen om die OWC Accelsior te vervangen als de problemen nu niet opgelost zijn. Kan iemand mij een paar suggesties geven? Ik geraak er niet aan uit. Mijn BootRom is 144.0.0.0.0. Liefst één die niet te warm wordt.

Zoiets bvb?

https://tweakers.net/pricewatch/776589/kingston-kc1000-+-pci-e-adapter-480gb.html

en als je APFS converteert naar HFS+ ??

 

https://www.paragon-software.com/home/apfs-hfs-converter/#

 

hahaha, die jongens springen handig in op de markt ?

Voorlopig nog niet overgeschakeld naar HFS+ omdat Mojave updaten in dit geval complex is. Ik heb 6 dagen geleden de SSD gewist in APFS formaat en met Carbon Copy Cloner alles teruggezet. Geen vastlopers meer. Als ik schijfhulpprogramma gebruik onder APFS beweeg ik nooit meer met de muis of cursor. Misschien zorgde dat voor de fatale lockups. De schijfcontrole van APFS is nu eenmaal veel intenser dan met HFS+ en duurt ook veel langer.

Waar ik ook voor zorg is dat ik mijn externe USB schijven of sticks ontkoppel vooraleer ik de computer in slaapstand zet. Ik gebruikte daarvoor het programma Jettison maar dat lijkt niet betrouwbaar te zijn. Ofwel is er een compatibiliteitsprobleem met mijn USB 3.0 kaartje in Mojave. (FRESCO FL1100). Dat kaartje werkte namelijk niet meer na de fatale vastlopers tot ik de PRAM zapte. Ik zal wellicht uitkijken voor een beter kaartje:

Sonnet Allegro USB3.0 PCIe Card 4 (superspeed)

Kernel Panic door Jettison (of USB 3.0 card ?) *** Terminating app due to uncaught exception ‘NSRangeException’, reason: ‘*** -[__NSArrayM objectAtIndex:]: index 0 beyond bounds for empty array’ abort() called terminating with uncaught exception of type NSException

Fingers crossed.

Nog twee weken later: geen vastlopers meer in APFS. Ik blijf van de muis wanneer ik disk utility gebruik, het controleren van de SSD duurt wel erg lang, vooral het checken van de container superblock. Hierbij lijkt de Mac te bevriezen, de klok staat zelfs stil, maar wanneer de schermbeveiliging aanslaat en ik dan even het toetsenbord aanraak is alles weer OK. Het ziet er naar uit dat het probleem dan toch opgelost is na het wissen van de schijf.

Ook de warning: inode_val: object (oid0X111a3) invalid internal-flag error duikt niet meer op. ?

En nou maar hopen dat het zo blijft ? ?

Een van de vervelende zaken bij APFS is dat als je bestanden wist, de schijfruimte niet vrijkomt. Dat heeft te maken met de snapshots, als ik het goed begrijp. Ik heb gisteren meer dan 80 GB aan bestanden gewist en er is niets vrijgekomen. Hoe lang duurt dat voor die schijfruimte weer beschikbaar is?

Ik heb DaisyDisk eens gerund en dat programma zegt: free 88 GB en free + purgeable 227 GB. In about this Mac storage zie ik staan dat het systeem 210 GB in beslag neemt. Is er geen mogelijkheid om die schijfruimte vrij te maken?

Ik heb eens opgestart in de recovery mode en disk utility geprobeerd maar dat hielp niet.

Waarom zou het met snapshots te maken hebben?

Is er dan een andere oorzaak?

Ik dacht dit hieruit af te leiden:

https://www.macworld.com/article/3260635/how-to-delete-time-machine-snapshots-on-your-mac.html

Heb nog enkele GB gewist en in plaats van 88 GB is nu nog slechts 79 GB vrij. ?

Je moet een APFS disk niet zien als een HFS+ disk. Vroegâh had jij het voor het zeggen, nu niet meer. nu is het systeem de baas. Je moet je dus niet druk maken over vrijgekomen diskspace etc. Het OS bepaalt zelf wel wanneer die ruimte nodig is en onderneemt zelf actie (purgeable files)

Heb eens een test gedaan. Een bestand van 100 GB proberen te kopiëren naar de SSD. Er wordt gezegd dat er 21 GB schijfruimte tekort is. Dus die purgeable space is niet zomaar recupereerbaar. Normaal zou het OS hier toch zelf actie moeten ondernemen? Zou het veilig zijn met Daisy Disk die purgeable space te recupereren? Daisy Disk vermeldt 140 GB purgeable space taken by Time Machine’s temporary backups and system caches.

en als je nou APFS gewoon vergeet en terug gaat naar HFS+

 

https://www.paragon-software.com/home/apfs-hfs-converter/

Zou ik heel graag doen, hoor maar het wordt heel omslachtig als ik nog Mojave wil updaten. Daarvoor is APFS nodig.

UPDATE 1: Ik heb de Mac Pro opgestart in safe boot om de cache te wissen. Het scherm bleef liefst 10 minuten zwart vooraleer het login venster verscheen. Er is geen noemenswaardige schijfruimte vrijgekomen.

UPDATE 2: Ik heb een CCC backup genomen op een APFS geformatteerde harde schijf en dan Daisy Disk geprobeerd op de SSD. Delete purgeable space. Er is slechts 5 GB vrijgekomen. In de terminal heb ik kunnen vaststellen dat de Time Machine snapshots verwijderd zijn, deze van Carbon Copy Cloner echter niet.

Begrijpe wie kan in de info over de SSD en de harde schijf.

SSD: Capacity 500 GB Available 85 GB Used 414 GB (niets van purgeable vermeld!!!)

HD: Capacity 502 GB Available 224 GB Used 468 GB (190 GB purgeable)

En als ik opstart via de HD is er ineens slechts 33 GB vrij!

Wat is dat toch allemaal… ?

<p class="cite">GoeieDag op 16 juli 2019 om 17:18</p> Waarom zou het met snapshots te maken hebben?
Heel de zaak had wel degelijk met snaphots te maken. Ik kreeg van Daisy Disk support het advies van de CCC snapshots te verwijderen. Dat kon via het programma Carbon Copy Cloner. Die namen bijna 50 GB in beslag. En toen ik ze verwijderd had kwam er nog veel meer schijfruimte vrij. Er is nu ineens 222 GB beschikbaar. ? Problem solved. Oef...

Maar toch een bewijs dat heel die APFS wel degelijk nog kinderziektes heeft.

Je hebt het nu over CCC snapshots, niet van macOS zelf, zoals ook het plaatje laat zien. Het is de implementatie van CCC van een feature van APFS, maar het is dus een CCC gegenereerd probleem.

 

Ik zie geen problemen met APFS. Wat er bij jou aan de hand is, kan ik niet direct aangeven. Maar ik zie wel heel veel gerommel met en in het systeem, gebruik van 3e partij tools die ook maar wat doen, etc. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je zelf, misschien samen met je vriendjes van CCC en DaisyDisk, debet bent aan deze wanorde.