Nieuwe harde schijf, oude gegevens behouden. [opgelost]

Als ik een nieuwe interne harde schijf wil plaatsen in mijn G4, is het dan altijd persé noodzakelijk om alles opnieuw te installeren?

Ik heb nu een 40Gb schijf met twee partities (Os9/OsX) en wil naar een 80Gb, maar wel zonder alles opnieuw te installeren omdat alles prima functioneert. De Os9 partitie mag verdwijnen.

Is dit mogelijk?
en
Wie kan mij vertellen hoe ik dit veilig kan doen?

(Power Mac G4 400Mhz - Mac OS X 10.2.8 )

Je kan die nieuwe schijf er gewoon bij plaatsen (Als slave), dan kan je de oude ook nog gewoon gebruiken en hoef je niets aan je OS installatie te doen, 5 min. werk en klaar is kees.

Harddisk ernaast hangen in je G4 en met [url=http://www.bombich.com/software/ccc.html]Carbon Copy Cloner[/url] of [url=http://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html]Super Duper [/url]

Wel handig is het om naderhand de naam van je HD te veranderen in de oude naam.

[quote:035b0f19f9="Deskman"]Harddisk ernaast hangen in je G4 en met [url=http://www.bombich.com/software/ccc.html]Carbon Copy Cloner[/url] of [url=http://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html]Super Duper [/url][/quote:035b0f19f9]

toevoeging: je systeem copieeren inclusief alle onzichtbare bestanden

Oeps... De telefoon ging en ik zal toch voortijdig op 'plaats bericht' gedrukt hebben.

Inderdaad de boel overzetten. Die ‘onzichtbare bestanden’ zijn precies de reden waarom je je harddisk niet zomaar met de finder kan overzetten. In de twee genoemde programma’s worden die met het ‘clonen’ vanzelf meegenomen.

Vergelijkbaar maar net even anders: ik wil de HD in mijn iMac g4 vervangen (dat doe ik niet zelf) Ik kan wel een Firewire HD lenen om een back up te maken. (hoe?) Het liefste zou ik ook niets opnieuw installeren, maar de hele handel terugzetten. Kan dat? (Ik ben een Nitwit op dit gebied. misschien beter maar laten doen?)

Hetzelfde maar dan ook weer terugzetten. Eerst van HD naar extern, nieuwe HD inbouwen, opstarten vanaf de FireWire schijf en dan weer terugkopiëren.

Zoals al eerder aangegeven, met Carbon Copy Cloner. Sluit de FW schijf aan Copiëer de hele HD naar de FW schijf (zet CCC daar ook op) Verwissel de HD Copiëer alles op dezelfde wijze terug van de FW schijf naar je nieuwe HD

Ik heb het zelf gedaan en het werkt prima. Je kunt voor de zekerheid na de eerste copie een keer opstarten vanaf de FW schijf.

1. Hoe start je op van een externe Firewire schijf? Is dat option

Maar wat belangrijker is: Hartelijk dank! Deskman, Rail,

Wie laat je de HD inbouwen?? Als dat een vriendje met kennis is of een winkel met service dan zou ik het lekker laten doen. Het is 90% wachten en verder niks leuks of leerzaams.

Als je toch zelf wilt: houd inderdaad de option-key ingedrukt bij het opstarten.

Oh, en graag gedaan…

De plaatselijke Apple dealer, en als ze niet te veel extra rekenen, kan ik het inderdaad beter helemaal laten doen. Danke nogmaals..

ok, super jongens!

ik ga het proberen. (Ik hou jullie op de hoogte)

bedankt he! :smiley: