Nieuwe installatie Catalina

Dag, ik heb de laatste tijd zoveel problemen met rechten bij bewaren van bestanden en openen dat ik er niet goed van word. Heb alle tips en zaken algedaan die worden aangedragen maar niets helpt. Ik ben nu van plan om het besturingssysteem opnieuw te gaan installeren.

Is dat mogelijk?

Als ik een backup maak van alle bestanden kan ik die dan weer gewoon in documenten terug zetten of zitten daar dan ook weer delfde rechten problemen op, aan of in.

Wat gebeurd er met de gekochte apps. Moet ik die weer allemaal installeren met de key’s?

Wat haal ik me op de hals???

Alvast bedankt.

 

Wim

Doe eerst eens een standaard installatie. Dat is met behoud van alle bestanden en instellingen.

 

Maar realiseer je je wel dat een goede backup altijd nodig is. Waarbij gelukkig de meest cruciale zaken (als alle inlogs/ww) tegenwoordig ook al in de (i)Cloud staan.

 

En de vraag is eigenlijk: wat is er precies aan de hand met je Mac? Misschien is het probleem makkelijk op te lossen. Bovendien wil je het na herinstallatie het ook niet terug hebben.

Ik denk niet dat TS het rechtenprobleem daarmee oplost.

 

Mijns inziens helpt alleen een verse, kale installatie, nadat de harddisk is gewist. En dan als laatste stap binnen de installatie de TM backup terugzetten. Wel eerst even een backup maken voordat je begint, he… maar dat spreekt (hoop ik) voor zich.

Ik vraag me zelfs af of dat het oplost. Staan permissies niet in de eigenschappen van een file, en wordt dit dan niet gewoon mee gekopieerd naar de nieuwe installatie bij het terugzetten?

Geen idee. TS heeft mij niet verteld wat er precies aan de hand is.

Beste mensen even een vraagje van een niet specialist. Wat betekent TM en TS?

wim

TM = Time Machine

TS = Topic Starter

TS = Topic Starter. In dit geval jij dus.

TM = Time Machine. Het in macOS ingebouwde backup systeem.

Dorkiban op 24 april 2020 om 21:51

Ik vraag me zelfs af of dat het oplost. Staan permissies niet in de eigenschappen van een file, en wordt dit dan niet gewoon mee gekopieerd naar de nieuwe installatie bij het terugzetten?
Nee, aangezien de accountnaam anders kan zijn bij het terugzetten van een TM backup.

Catalina en het Internet:

 

https://youtu.be/c0oW9NFcvu0

 

:slight_smile:

KarelWillem hier zit ik, op een apple forum, NIET op te wachten.

Geen bloot, dus kan nog door de beugel ?

Misschien eerst een batchmod gebruiken? Een gratis programmaatje waarmee je de rechten kunt aanpassen: https://lagentesoft.com/batchmod/