Nieuwsgroepen, sites en P2P programma's...

Dit is iets wat ik me al heel lang afvraag, dus eigenlijk is het wel tijd het maar een hardop af te vragen in de hoop dat iemand hier een zinnig antwoord kan geven. :-)

Platenmaatschappijen zien een eind komen aan hun artiest- en consument-roof praktijken en doen hun uiterste best om het illegaal uitwisselen van muziek tegen te gaan. Heb je een eigen site met illegale MP3 bestanden, dan kun je er zeker van zijn dat deze op last van één of andere stichting met geldzucht wordt afgesloten door de provider die zich al snel laat imponeren. P2P programma’s zijn nog wel volop in gebruik, maar ook daartegen worden regelmatig akties ondernomen om ze maar te verbieden, met Napster toch wel als overduidelijk voorbeeld. Het valt me echter op dat er (voor zover ik weet) nog nooit echte aktie is ondernomen tegen binary nieuwsgroepen, terwijl dit naar mijn mening juist de beste verspreider is van illegale deuntjes.

Een nieuwsgroep-server staat direct bij je provider, dus een snellere verbinding kun je niet hebben, beter en sneller dan welke site dan ook! Daarnaast kun je er ook berichten plaatsen, dus als je op zoek bent naar het laatste album van Marco Bakker, dan vraag je gewoon in de nieuwsgroep of iemand het heeft en vet kans dat het er de volgende dag tussen staat; beter dan wel P2P programma dan ook! :smiley:

[b:f1be689793]Dus wie heeft er een goede verklaring voor waarom nieuwsgroepen tot nu toe altijd buiten schot zijn gebleven? Iedere provider host willens en wetens duizenden illegale bestanden via honderden binary nieuwsgroepen. Niet alleen muziek, maar ook de laatste films, software en noem maar op. Ik kan niet snappen dat dit allemaal zomaar kan, terwijl ik op mijn lazer krijg van mijn provider als ik ook maar één albumpje online zet op mijn site.[/b:f1be689793]

Ik denk dat ik deze vraag ook maar eens voor ga leggen aan zo’n stichting. Ben wel benieuwd of die een zinnig antwoord hebben. :slight_smile:

Wel een interessante vraag ja. Ik denk dat het voor dergelijke organisaties niet te doen is om te controleren wat er nu wel en wat er nu niet illegaal is in newsgroups. Je kunt immers ook "gewoon" over muziek praten in zo'n newsgroup, toch?

ik vind toch zo makkelijk geen humhum mp3tjes hoor. jij wel misschien?

het is inderdaad wel zo dat de newsserver volstaan met illegale stuff!
maar zelf kom ik er niet aan m’n trekken :slight_smile:

Geloof me, als je er "de weg weet", is er genoeg te vinden... ;) Maar dat is ook meteen het rare, zoals Ruben al aangaf. Waarom doet men hier niets tegen?

[quote:4c451200fc="boesboes"]ik vind toch zo makkelijk geen humhum mp3tjes hoor. jij wel misschien?[/quote:4c451200fc]

Kijk, als moderator download ik natuurlijk absoluut geen illegale muziek. :innocent: Maar bij wijze van test heb ik ooit eens het programma Unison gebruikt en een makkelijker manier om uit binary nieuwsgroepen te downloaden is er gewoon niet. Het programma zoekt zelf na installatie al een aantal goedlopende binary groepen vol complete albums, leest de berichten in, groepeert alle losse berichten bij elkaar en unencode ze ook op de juiste manier. Geen omkijken naar, alleen maar klik klik klik… Dit werkt zelfs nog sneller en beter dan welke site dan ook. Geen reklame, geen gezeik, altijd de snelste verbinding, want het is tenslotte een server van je eigen provider. Daarom kan ik er dus met mijn (beperkte) verstand niet bij dat dit zomaar wordt toegelaten.

En okee, je kan niet echt 100% nagaan of de aangeboden MP3-tjes legaal zijn of niet. Maar laten we elkaar geen mietje noemen; ik ben nog NOOIT muziek in zo’n groep tegengekomen van een of andere amateurband die zo zijn muziek wil verspreiden. Het zijn ALTIJD commerciële albums, vaak inclusief hoesjes en al!

Interessant verhaal inderdaad. Toch denk ik dat het gros van de 'muziekdownloaders' (gemiddelde computer gebruikers) hun muziek download via een P2P cliënt. Ook is een P2P cliënt er specifiek op gericht bestanden uit te wisselen, bij een nieuwsgroep lijkt me dit niet het geval.

Ik rip liever een CD. Heb ik dat gez**k niet dat ik de MP3 tags moet bijwerken om iTunes en de iPod op orde te houden.

[quote:80bbc93668="iRuben"][quote:80bbc93668="boesboes"]ik vind toch zo makkelijk geen humhum mp3tjes hoor. jij wel misschien?[/quote:80bbc93668]

Kijk, als moderator download ik natuurlijk absoluut geen illegale muziek. :innocent: Maar bij wijze van test heb ik ooit eens het programma Unison gebruikt en een makkelijker manier om uit binary nieuwsgroepen te downloaden is er gewoon niet. Het programma zoekt zelf na installatie al een aantal goedlopende binary groepen vol complete albums, leest de berichten in, groepeert alle losse berichten bij elkaar en unencode ze ook op de juiste manier.[/quote:80bbc93668]

ik ben het aan het downloaden :smiley:

trouwens, de belgische provider telenet heeft zelf heuse servers met een superverbinding, die enkel berijkbaar zijn voor telenet klanten zelf! Daar staat het vol van de games, films en mp3s. je kan wel enkel downloaden met een pc programma :?

deze servers worden gewoon onderhouden door telenet zelf! zeer eigenaardig, en niet echt legaal!

De nieuwsgroepen zijn buiten beeld gekomen toen de P2P apps hun intrede deden. Vroeger werd er nog wel eens ingegrepen als er terroristische of kinderporno groepen ontstonden.

Maar niemand weet tegenwoordig nog wat een usenet nieuwsgroep is. “Wat voor groep? Ik ken alleen maar Kazaa!”

Het zou me niets verbazen als al die juristen van platenmaatschappijen en BUMA/STEMRA etc ook absoluut niet weten wat een nieuwsgroep is.

Ook leuk: de berichten in elke nieuwsgroep staan lokaal op de server van de providers. Dat maakt het volgens mij juridisch nog makkelijker om hier een stokje voor te steken. Het moeilijke van P2P is namelijk dat de illegale waren op de PC’s van de gebruikers zelf staat en niet op een centrale server.

Een tijdje geleden heeft het IFPI (als ik me niet vergis) van Telenet geëist dat het onmiddelijk toegang zou ontzeggen tot nieuwsgroepen waarop illegale stuff stond - antwoord van Telenet kwam er op neer dat zij niet verantwoordelijk zijn van wat er op die nieuwsgroepen gebeurt en dat zij dan niet vonden actie te moeten ondernemen - discussie afgesloten ...

[quote:81e80ba13c="KingOfBongo"]Een tijdje geleden heeft het IFPI (als ik me niet vergis) van Telenet geëist dat het onmiddelijk toegang zou ontzeggen tot nieuwsgroepen waarop illegale stuff stond - antwoord van Telenet kwam er op neer dat zij niet verantwoordelijk zijn van wat er op die nieuwsgroepen gebeurt en dat zij dan niet vonden actie te moeten ondernemen - discussie afgesloten ...[/quote:81e80ba13c]

:slight_smile: inderdaad.

en trouwens kingofbongo. ik heb een unison gedownload, zalig news reader programmatje!
probleem met die bommanews binnaries is dat je ze moet decoden. er bestaat een linux versie die ook op mac zou moeten werken. Maar euh, dat lukt me niet echt goed.
heb jij enig idee hoe dat moet?

hier staat ie
http://www.iguana.be/~stef/

Geen flauw idee - werk voor het moment nog op m'n winXP machine (met XNews en een ouwe versie van BommaNews) en als m'n G5 er eindelijk is (in de loop van volgende week zou hij verstuurd moeten worden - nog altijd geen tegenbericht gekregen :)) mag die winXP bak daarvoor blijven dienen (dat en de massa games die ik hier heb liggen ). De Windows versie van die decoder heb ik hier ook wel apart geïnstalleerd maar die gaf dan weer problemen met bestanden die door oudere versies van Bommanews waren geupload... Welk probleem ondervind je juist ?

Napster was een centrale unit met opslag - werd door de Amerikaanse rechter gezien als wederrechtelijk. P2P is [i:1626fb9fee]privé[/i:1626fb9fee] naar [i:1626fb9fee]privé[/i:1626fb9fee] gelijk de post.

[quote:bad3d1c85b="KingOfBongo"]Geen flauw idee - werk voor het moment nog op m'n winXP machine (met XNews en een ouwe versie van BommaNews) en als m'n G5 er eindelijk is (in de loop van volgende week zou hij verstuurd moeten worden - nog altijd geen tegenbericht gekregen :)) mag die winXP bak daarvoor blijven dienen (dat en de massa games die ik hier heb liggen ). De Windows versie van die decoder heb ik hier ook wel apart geïnstalleerd maar die gaf dan weer problemen met bestanden die door oudere versies van Bommanews waren geupload... Welk probleem ondervind je juist ?[/quote:bad3d1c85b]

welja, ik kan gewoon geen bommanews bestanden afhalen!
dat is al eerste probleem, terwijl dat perfect zou moeten lukken.
en ik heb begrepen dat die bestanden op een bepaalde manier gecodeerd zijn en dat je die moet decoderen met een programmatje die beschikbaar is voor linux en ook op mac zou moeten werken.
maarja, hoe ik dat aan de praat krijg.
maarja, zal nu gewoon bommanews op broers pc gebruiken!
is het makkelijkts :slight_smile:

Maar heb je zelf een Telenet abonnement (je zou 30 zijn dus ik neem even aan dat je niet bij je broer woont) ? Als ik heb juist begrepen heb is het voor niet-Telenet abonnees niet mogelijk op de newsbin servers iets te downloaden ...

[quote:db8491e59c="KingOfBongo"]Maar heb je zelf een Telenet abonnement (je zou 30 zijn dus ik neem even aan dat je niet bij je broer woont) ? Als ik heb juist begrepen heb is het voor niet-Telenet abonnees niet mogelijk op de newsbin servers iets te downloaden ...[/quote:db8491e59c]

ik 30, jaja :slight_smile:

euh, het is inderdaad niet mogelijk om op de newsbin servers iets te posten als niet telenet klanten.
het lukt me totaal niet met mac newsreaders enzo.
dan maar op pc!