ö, ë, é uploaden met Fetch of Transmit

Waneer ik mijn website met Fetch upload, krijg in plaats van de ö en ë en é (enzovoorts) rare tekens te zien. Wanneer ik dat met Transmit doet is alles OK. Moet je je files met Fetch anders uploaden?

In de bestandsnamen van een website mogen volgens de officiële normen sowieso nooit namen met tekens zoals ë, é, è, ø, ß, ç, ó, å enzovoorts voorkomen. Meestal gaat het (ook met Transmit) ook gewoon niet, maar dat het bij jouw met Transmit wel lukt zal wel met de server of instellingen te maken hebben (toeval dus). Niet doen dus, het geeft alleen maar problemen.

Ook met hoofdletters kun je in dat opzicht problemen krijgen, trouwens. Niet omdat die niet mogen, maar omdat de Mac die toch iets anders interpreteert als Windows. Ben je slordig in je code (m.n. bestandsnamen en links), dan kan een site er op een Mac prima uitzien, maar op een Windows-machine niet.

Andersom ben ik ook sites tegengekomen die er op een Windows-machine prima uitzien, maar niet goed te bekijken zijn op een Mac, doordat URL’s in de code staan vermeld met (backslash) i.p.v. / (slash). Volgens de officiële normen mag je natuurlijk alleen slashes gebruiken (bijv. http://www.macosx.nl/index.html)

Dus andere html-codes voor deze letters gebruiken?

In het algemeen zie je bijna altijd dat problemen met de umlaut op te lossen zijn door de e te gebruiken, zie bijv. de site van de firma Fröscher onder www.froescher.com. Op dezelfde manier is Händel Haendel, Hühner = Huehner, außer = ausser, enz. Met de çedille werkt dat niet, maar ik geloof niet dat dat in de praktijk vaak een probleem is. Je kunt ook met code's werken, bijv. %20 voor een spatie.

In de tekst van webpagina’s zijn alle mogelijke tekens natuurlijk wel mogelijk, daar maak je gebruik van codes zoals é

Meer info over de normen: http://www.gbiv.com/protocols/uri/rfc/rfc3986.html

Ik gebruik altijd dit lijstje: [url=http://www.w3.org/TR/REC-html40/sgml/entities.html/]Link[/url]

Die link werkt niet...

Deze is het ;) http://www.w3.org/TR/REC-html40/sgml/entities.html