Office 2000 tot en met 2004 vatbaar voor kritiek lek

Door gebruik te maken van een speciaal ontworpen xls-bestand kunnen hackers de controle over verschillende computers overnemen. Het gaat daarbij om Windows-systemen met Excel 2000, XP of 2003 en Apple-pc's met Excel 2004 aan boord.

Onderzoekers hebben al verschillende exemplaren van de kwaadaardige spreadsheet opgemerkt als mailbijlage. Microsoft benadrukt dan ook dat het niet verstandig is bijlages van onbekenden te openen. Inmiddels zijn bovendien de meeste antivirusprogramma’s middels een update op de hoogte gebracht van de kwetsbaarheid. Als een besmet bestand geopend wordt, sluit de malware Excel af en wordt een bestand Top10.exe achtergelaten in de map met tijdelijke bestanden. Vervolgens wordt dit programma opgestart, waardoor een trojan geïnstalleerd wordt op het systeem. De bestanden in een e-mailbijlage moeten overigens wel handmatig opgestart worden om het systeem te infecteren, maar onderzoekers wijzen erop dat het mogelijk is dat de malware ook in websites zal opduiken die xls-documenten ter download aanbieden.

Bron: Microsoft - Views: 6.025 - Permalink

==========================

Geld voor de users voor Excel 2004!
Pas op!

Een .exe bestand zie ik niet vlug openen op een Mac. :?

Op een Mac wel, getuige de niet te stelpen hoeveelheid topics over Windows op de Mac.

Op OSX niet nee.

Oke, ER ZIT EEN LEK IN HET PROGRAMMA ZELF Heeft niks met de extensie te maken.

Het is toch troep ...

Nee, het is geen troep. Het is gewoon software van een andere fabrikant en dat er zo nu en dan wat mee is dat kan ook bij Apple gebeuren.

[quote:f5c2667f31="MacX"]...dat er zo nu en dan wat mee is dat kan ook bij Apple gebeuren....[/quote:f5c2667f31]

Zo ‘nu-en-dan’ wel ja…

Die top10.exe zal geen enkel resultaat hebben op een Mac, maar iki vraag me af welke "malware" bedoeld wordt die op verschillende platforms MS apps te lijf kan gaan. Dat kan toch alleen maar met zgn. macro's?