Online invullen PDF in safari

Ben afgelopen week overgestapt naar Catalina, kan nu geen online PDF meer invullen.

Is er wat veranderd of moet er ergens wat anders ingesteld worden ?

Waar online? Bij mijn weten is er niks veranderd op PDF gebied in Catalina.

Het gaat om onderstaand formulier dat ik maandelijks moet invullen, het is eerder nooit probleem geweest, heb op 3 verschillende mac’s geprobeerd

https://www.zorgzaamverzekerd.nl/sites/default/files/sites/default/files/uploads/F8835%20Zorgzaam%20PGB%20%20Nota%20natuurlijk%20persoon-WEB.pdf

 

Ook in Chrome en Firefox werkt het invullen van dit formulier niet.

Ik zie wat je bedoelt, vreemd inderdaad. In Catalina kun je in die PDF niet meer met je muis in een invul-veld klikken zodat er meteen een tekst-box komt te staan, in een eerder macOS werkt dat wel. Je kunt wel zelf een tekst-box via de menubalk in een invul-veld zetten en zo toch het formulier invullen. Onhandig, maar in ieder geval een ‘work-around’.

 

Ik zie dit voor het eerst, zal eens verder zoeken of er een oplossing is.

tarun op 1 februari 2020 om 21:35 Ook in Chrome en Firefox werkt het invullen van dit formulier niet.
Het gaat op zich niet om de browser, het verschil tussen Catalina en een eerder OS is er ook als je het formulier download en opent in Preview. Daar zit het probleem..
<p class="cite">McPim op 1 februari 2020 om 21:49</p>
tarun op 1 februari 2020 om 21:35 Ook in Chrome en Firefox werkt het invullen van dit formulier niet.
Het gaat op zich niet om de browser, het verschil tussen Catalina en een eerder OS is er ook als je het formulier download en opent in Preview. Daar zit het probleem..
Op zich klopt dat ook niet helemaal, want ik heb de formulieren van vorig jaar (ingevuld) bewaard en die kan ik ook nu nog in preview gewoon nog wijzigen.

Maar als ik een pdf van die site download en open in preview wil dat dus niet.

Dat is nog vreemder ? maar ik bedoel dat het niet met de browser te maken heeft.

<p class="cite">McPim op 1 februari 2020 om 22:19</p> Dat is nog vreemder ? maar ik bedoel dat het niet met de browser te maken heeft.
Ik denk maandag maar eens contact opnemen met opsteller PDF, maar i.i.g. bedankt voor meedenken

Dat kan natuurlijk maar ik denk dat het formulier niet bedoeld is om online in te vullen. Een paar voorbeelden van een écht invulbare PDF zie je hier: https://www.aloaha.com/sample-fillable-pdf-forms/ , zo hoort het dus. Neemt niet weg dat er toch iets is veranderd sinds Catalina.

 

Nogmaals: je kunt het formulier nog steeds invullen als je zelf de tekstvelden plaatst. De moderne manier om te declareren gaat tegenwoordig online of via een app bij de meeste zorgverzekeraars: https://www.zorgzaamverzekerd.nl/declareren. Misschien is dat een beter idee.

 

<p class="cite">McPim op 1 februari 2020 om 21:42</p> Ik zie wat je bedoelt, vreemd inderdaad. In Catalina kun je in die PDF niet meer met je muis in een invul-veld klikken zodat er meteen een tekst-box komt te staan, in een eerder macOS werkt dat wel. Je kunt wel zelf een tekst-box via de menubalk in een invul-veld zetten en zo toch het formulier invullen. Onhandig, maar in ieder geval een ‘work-around’.

 

Ik zie dit voor het eerst, zal eens verder zoeken of er een oplossing is.


Wat bedoel je met “Je kunt wel zelf een tekst-box via de menubalk in een invul-veld zetten en zo toch het formulier invullen”?

Vreselijk om dit soort dingen te zien. Doet mij heel erg denken aan een Smart met een caravan er achter.

Nou, dan maar even griezelen.

<p class="cite">McPim op 1 februari 2020 om 23:11</p> Dat kan natuurlijk maar ik denk dat het formulier niet bedoeld is om online in te vullen. Een paar voorbeelden van een écht invulbare PDF zie je hier: https://www.aloaha.com/sample-fillable-pdf-forms/ , zo hoort het dus. Neemt niet weg dat er toch iets is veranderd sinds Catalina.

 

Nogmaals: je kunt het formulier nog steeds invullen als je zelf de tekstvelden plaatst. De moderne manier om te declareren gaat tegenwoordig online of via een app bij de meeste zorgverzekeraars: https://www.zorgzaamverzekerd.nl/declareren. Misschien is dat een beter idee.

 


Voorop gesteld dat ik wel aardig de weg weet in computerland, maar ben toch al sinds de Commodore-64 er lekker mee aan de gang, maar goed ik ben geen ict expert, je weet niet meteen de laatste veranderingen en was die kennis alhier wel aanwezig. :slight_smile:
Daarnaast wilde ik niet tot na het weekeind moeten wachten om hulp van een of andere helpdesk te vragen. :wink:
Ik denk dat ze per ongeluk of express een PDF online hebben gezet die niet te bewerken of in te vullen is, al bevreemd me dat wel want ik moet al geruime tijd online declareren waarbij dit formulier gevoegd moet worden.
Als dit dan met de hand ingevuld en gescand moet gaan worden zou dat een achteruitgang in de ontwikkeling zijn. :frowning:
Overigens is dit formulier in mijn optiek een geheel nutteloze en overbodige exercitie, maar die discussie is niet hier de plaats om die te voeren. :smiley:

Johan, hoe zit het met online declareren via de website, moet je dan nog steeds dat formulier gebruiken?

 

In dat geval nog een tip, als je eenmalig tekstvelden op dat formulier zet zoals in mijn voorbeeld, en de vaste gegevens al invult dan kun je die PDF bewaren als ‘master’. Iedere maand maak je een kopie en vult die in door te tekstvelden aan te klikken. Dan ben je in een minuut klaar.

<p class="cite">McPim op 2 februari 2020 om 14:04</p> Johan, hoe zit het met online declareren via de website?

 

En nog een tip, als je eenmalig tekstvelden op dat formulier zet zoals in mijn voorbeeld, en de vaste gegevens al invult dan kun je die PDF bewaren als ‘master’. Iedere maand maak je een kopie en vult die in door te tekstvelden aan te klikken. Dan ben je in een minuut klaar.


Dat online declareren bestaat, bij mijn verzekering, nog steeds uit het digitaal verzenden van de nota. :frowning:
Eigenlijk best wel vreemd, temeer omdat VGZ/Unive, waar “ZorgzaamVerzekerd” deel van uit maakt, wel geheel online declareren heeft ingevoerd.
Eerder werden ook altijd de procedures van VGZ/Unive gevolgd dan wel in iet wat gewijzigde vorm overgenomen. :frowning:

V.w.b. je tip dat deed ik ook altijd in het verleden dat eenmalig een document met alle informatie aanmaakte waarin ik alleen de datums hoefde te wijzigen, en zoals ik al zei meestal het gehele jaar vooruit omdat het betrokken document toch weinig waarde had in mijn ogen, maar het was nu eenmaal zo voor geschreven. :frowning:

Ze lopen soms wat achter, die zorgverzekeraars… Je zegt ‘dat deed ik ook altijd’, wat is nu het probleem dan? Zie onderstaand plaatje, PDF downloaden en openen in ‘Voorvertoning’, lege tekstvelden plaatsen met een paar puntjes erin, links uitlijnen en vaste dingen invullen. Opslaan, klaar. Volgende maand een kopie van deze ‘master PDF’ maken en de nieuwe gegevens invullen.

 

<p class="cite">McPim op 2 februari 2020 om 14:18</p> Ze lopen soms wat achter, die zorgverzekeraars.. Je zegt ‘dat deed ik ook altijd’, wat is nu het probleem dan? Zie onderstaand plaatje, PDF downloaden en openen in ‘Voorvertoning’, tekstvelden erop, links uitlijnen en vaste dingen invullen. Opslaan, klaar.

 

Geen onoverkomelijk probleem :wink:

Maar ik vind dat ze klein beetje in gebreke blijven, door een niet goed ingesteld formulier te publiceren, en mij derhalve met extra werk opzadelen :frowning:

Maar i.i.g. bedankt voor het meedenken, als ze onwillig blijven zal ik het uiteindelijk wel zo moeten gaan doen, voor alsnog heb ik eerst maar eens het formulier van vorig jaar gebruikt, eens zien hoe ze daar op reageren. :smiley:

??