[opgelost] iPod in renault met carminat navigatie systeem

Hallo,

ik wil mijn iPod nano aansluiten op mijn autoradio. Het is een Renault Mégane (maart 2006) met een Carminat begeleidingssysteem (pictogrammen). Het navigatiesysteem blijkt samen met het model een update gekregen te hebben (processor van SH1 naar SH3)

Het blijkt een uitgeklede (OEM) navigatie systeem te zijn van Becker. Zo is er in de software wel spraken van een AUX, maar valt er niets op aan te sluiten. Dit heb ik getest met het juiste kabeltje voor becker toestellen.

Heeft er iemand ervaring met deze autoradio in combinatie met een iPod? Werkt een icelink via de FM-modulator? Of toch maar een fm-zender zoals de iTrip? Maar dan heb je weer een aparte oplader nodig zoals Belkin enzo…

Alvast bedankt.

P.S. als er iemand een navigatie CD voor frankrijk/spanje voor deze Carminat (SH3) heeft, wil ik hem drie weken lenen voor onze reis eind mei :wink:

Eindelijk iPod op Carminat van Renault Ik heb maanden gezocht naar een goede manier om een iPod aan te sluiten op mijn Renault Carminat begeleidingssysteem (navigatiesysteem met pijltjes, dus geen kaarten). Dit toestel is een OEM systeem van Becker, specifiek gebouwd voor Renault. Het menu op het toestel geeft wel melding van een AUX-ingang, maar als je een Becker-stekker gebruikt achteraan (blauwe connectie) krijg je geen signaal. Uiteindelijk is het toch me toch gelukt om een echte AUX-ingang te vinden en de iPod (of CD-speler) aan te sluiten zonder FM-zenders of FM-modulators!

Je kan achteraan je toestel zien of het bij jouw ook zou lukken. Als je naast drie 'horizontale' stekkers, ook een 'verticale' hebt die met een hendel-systeem vergrendeld is, heb jij ook een verborgen AUX-ingang.

Wat je nodig hebt is drie draadjes met stekkertjes van Renault, een lusterklem of iets dergelijks en een (vrouwelijke) 'Cinch kabel'. De Renault-stekkertjes heb ik gekregen bij een Renault-verdeler. (Vraag naar de persoon die verantwoordelijk is voor de elektronica).

** Verbind de 3 Renault-stekkertjes met de Cinch kabel: Rood=Rechts, Zwart=Links, het koperweefsel rond de twee zijn samen de aarding (Ground)
** Haal de autoradio uit de nis met twee platte hendels (sla die van een oude autoradio plat bv.)
** Vind de verticale hendel-stekker, klik open en haal hem uit de radio. Met een schroevendraaier klik je het hendelsysteem los en schuift het stekkertje er zijdelings uit.
** Op dit stekkertje staan nummertjes: aan de ene zijde is elke aansluiting genummerd van 1->9, aan de andere kant van 10->18.
** Klik de Renault-stekkertjes er in volgens deze nummers: - 1 = Line In Left (zwart) - 10 = Line In Right (rood) - 2 en/of 11 = Ground
** Zet de autoradio op AUX (zie handleiding), sluit je iPod aan en klaar!

enkele fotootjes:

[img]/uploads/community/bb121a8644677d5b94baef51a3b9c78c2c849d70_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/5ac06f8d09572e2698d7c195766d1b6a3e11a57b_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/d048997a6066984dc2bc59415a2ae3627ec597da_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/35b21af3632c63685e39dc23697ea344c622f401_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/8d5885ee1d2e88e77ef63ec69cb1e9da7e611601_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/ce83a9e18651292ab2809a9225a5a659fdbd4365_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/56e7c4af65cea5c202a62fd88b63e0346468c2a6_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/40df98ed0de80a417fa0fc694d53df77546645a2_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/89713b342263e3c1c05150b833899a4f5cd25024_0.jpg[/img]
[img]/uploads/community/c8f3f8cc02aed78623c7f9d330d9ff0a0f4aa5d1_0.jpg[/img]

Als de radio een AUX ingang heeft die niet werkt, dan zou het wel eens kunnen zijn dat ze die in de garage nog moeten activeren. Ik rij zelf een Peugeot met een RD4 radio. Daar is de AUX ingang standaard ook uitgeschakeld.

En verwijder even je PM verzoek. Dit soort vragen zijn op dit forum niet toegestaan.

de auto is al naar de garage geweest voor dat probleem, maar volgens hen is in de radio de AUX niet aangesloten... maar heeft het nog wel de standaard software waar wél sprake is van een externe ingang.

Hé Kobekes,

Als je er uit bent, hoe je iPod aangesloten moet worden, hoor ik het graag! Heb zelf namelijk ook een Mégane II :smiley:

dit berichtje nog privé aangekregen van gebruiker 'ERIK'

Hey kobekes,

Ik heb op dit moment de volgende zaken getest:

  • Toch een soort van AUX-IN op de Carminat (maar helaas dubbel-mono, geen stereo)
  • FM modulator (± 99,-)
  • iTrip met digitale zender indeling (± 25,-)

Mono input van je iPod op de Carminat (Becker 7401 oem) is de meest storingsvrije verbinding, alhoewel ik wel een piepje hoor meelopen met het toerental van mijn motor. Kwestie van ontstoren dus. Mono stoort mij wel, want het kost je kwaliteit. Input signaal is wel het goed.

iTrip is leuk, makkelijk signaal veranderen, en dat heb je nog wel eens nodig, maar helaas het signaal is te zwak om een lekker vol volume binnen te krijgen. Je moet je radio dus ech hard zetten…

FM-modulator was mijn eerste test, en nu blijkt misschien toch wel de beste uit alle slechte varianten: goed input signaal, stereo, en het signaal is dudanig sterk dat het de meeste andere zenders wegdrukt. De mijn had een schakeling tussen 2 zend frequenties. Ik vraag me overig af of je zelf niet zo’n modulator in elkaar kan solderen, met een leuk bouwpakketje, want 100,- is wel wat duur zeg maar.

Overigens, Renault zelf gebruikt voor het aansluiten van een CD-wisselaar ook een FM-modulator voor deze versie van de Carminat. De latere Carminat’s zijn volgens mij van VDO, die van mij is Becker.

over een paar weken wordt in mijn Scenic II met hetzelfde navigatiesysteem een Icelink ingebouwd. De monteur twijfelde of het zou gaan werken omdat er een cd wisselaar aangesloten zit en hij al eerder tevergeefs met dit probleem heeft geworsteld. Ik heb nog steeds goede hoop :)

Ik laat wel weten hoe het afloopt

[quote:c8da3d9f19="kobekes"]iTrip is leuk, makkelijk signaal veranderen, en dat heb je nog wel eens nodig, maar helaas het signaal is te zwak om een lekker vol volume binnen te krijgen. Je moet je radio dus ech hard zetten... [/quote:c8da3d9f19]

Mochten er mensen uit Nederland iTrip overwegen, volgens een artikel uit iPodfan (nr. Winter 2005) is dit helaas verboden, omdat iTrip signalen uitzendt via de ether. Helaas, mij leek dit wel een leuke optie voor in de auto.

Er gaan geluiden dat iTrips en andere apparaten dit jaar alsnog een goedkeuring zouden krijgen. Maar dan nog hoor ik overwegend negatieve reacties op dit soort hulpmiddelen.

Wel een alternatief is de Ice>Link FM.
Een combinatie van een Ice>Link met een FM modulator.

[quote:1c7f88a84f="macpro"]Er gaan geluiden dat iTrips en andere apparaten dit jaar alsnog een goedkeuring zouden krijgen. Maar dan nog hoor ik overwegend negatieve reacties op dit soort hulpmiddelen.

Wel een alternatief is de Ice>Link FM.
Een combinatie van een Ice>Link met een FM modulator.[/quote:1c7f88a84f]

Klinkt goed, ff in de gaten houden dus!

De Icelink paste in ieder geval niet in mijn auto. De monteur bij de Renault dealer kreeg hem niet werkend. Helaas...

Nu maar op zoek naar iets anders. Of een andere auto :lol:

[quote:d84877280a="Mac-i"][quote:d84877280a="kobekes"]iTrip is leuk, makkelijk signaal veranderen, en dat heb je nog wel eens nodig, maar helaas het signaal is te zwak om een lekker vol volume binnen te krijgen. Je moet je radio dus ech hard zetten... [/quote:d84877280a]

Mochten er mensen uit Nederland iTrip overwegen, volgens een artikel uit iPodfan (nr. Winter 2005) is dit helaas verboden, omdat iTrip signalen uitzendt via de ether. Helaas, mij leek dit wel een leuke optie voor in de auto.[/quote:d84877280a]

Helaas? Gewoon kopen zo’n ding. Overal te koop voor een paar tientjes. Geen mens die zich er aan zal ergeren.

Terug een lichtje aan het einde van de tunnel?

In het verre Ulft zou er een garagist een oplossing gevonden hebben om toch een AUX ingang te voorzien aan het Renault Carminat Navigatiesysteem met Pictogrammen
… en mét stereo-geluid.

Hij bied zijn diensten aan voor 50 euro. Zodra ik nieuws heb over het pimpen van m’n autoradio, deel ik het hier natuurlijk graag met jullie.

K.

[b:2f1e57378d]Eindelijk iPod op Carminat van Renault[/b:2f1e57378d]

Ik heb maanden gezocht naar een goede manier om een iPod aan te sluiten op mijn Renault Carminat begeleidingssysteem (navigatiesysteem met pijltjes, dus geen kaarten).
Dit toestel is een OEM systeem van Becker, specifiek gebouwd voor Renault. Het menu op het toestel geeft wel melding van een AUX-ingang, maar als je een Becker-stekker gebruikt achteraan (blauwe connectie) krijg je geen signaal.

Uiteindelijk is het toch me toch gelukt om een echte AUX-ingang te vinden en de iPod (of CD-speler) aan te sluiten zonder FM-zenders of FM-modulators!

Je kan achteraan je toestel zien of het bij jouw ook zou lukken. Als je naast drie ‘horizontale’ stekkers, ook een ‘verticale’ hebt die met een hendel-systeem vergrendeld is, heb jij ook een verborgen AUX-ingang.

Wat je nodig hebt is drie draadjes met stekkertjes van Renault, een lusterklem of iets dergelijks en een (vrouwelijke) ‘Cinch kabel’.
De Renault-stekkertjes heb ik gekregen bij een Renault-verdeler. (Vraag naar de persoon die verantwoordelijk is voor de elektronica).

** Verbind de 3 Renault-stekkertjes met de Cinch kabel: Rood=Rechts, Zwart=Links, het koperweefsel rond de twee zijn samen de aarding (Ground)

** Haal de autoradio uit de nis met twee platte hendels (sla die van een oude autoradio plat bv.)

** Vind de verticale hendel-stekker, klik open en haal hem uit de radio. Met een schroevendraaier klik je het hendelsysteem los en schuift het stekkertje er zijdelings uit.

** Op dit stekkertje staan nummertjes: aan de ene zijde is elke aansluiting genummerd van 1->9, aan de andere kant van 10->18.

** Klik de Renault-stekkertjes er in volgens deze nummers:

  • 1 = Line In Left (zwart)
  • 10 = Line In Right (rood)
  • 2 en/of 11 = Ground

** Zet de autoradio op AUX (zie handleiding), sluit je iPod aan en klaar!

[b:2f1e57378d]enkele fotootjes:

[img:2f1e57378d]http://img705.imageshack.us/img705/2733/ipodnavigcarminat01.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img31.imageshack.us/img31/889/ipodnavigcarminat02.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img31.imageshack.us/img31/8870/ipodnavigcarminat03.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img42.imageshack.us/img42/6829/ipodnavigcarminat04.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img35.imageshack.us/img35/4581/ipodnavigcarminat05.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img192.imageshack.us/img192/3058/ipodnavigcarminat06.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img192.imageshack.us/img192/475/ipodnavigcarminat07.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img62.imageshack.us/img62/1912/ipodnavigcarminat08.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img96.imageshack.us/img96/7518/ipodnavigcarminat09.jpg[/img:2f1e57378d]

[img:2f1e57378d]http://img683.imageshack.us/img683/4015/ipodnavigcarminat10.jpg[/img:2f1e57378d] [/b:2f1e57378d]

Voor vragen mail je me maar.

Kobe.

edit: foto’s opnieuw erbij

schop :D

als er een moment is om een PC te slopen is het nu, de stekkertjes (die de Renault dealer voor ± €80,- met kabelboom probeert te slijten) kan je vervagen voor die van de voeding van een floppy drive :smiley:

ff uit het witte blokje wurmen en zo de multy stekker van de Renault in…

[quote:79eb8eb837="merlijn"]ff uit het witte blokje wurmen en zo de multy stekker van de Renault in......[/quote:79eb8eb837]

Thanks! de truc van kobekes werkt uitstekend :smiley: op mijn Carminat (Becker 7403 OEM) in de Clio. En dat terwijl Renault zegt niet te weten dat er een ipod of discman op de Carminat kan :sealed:. Ook de Fransen zelf snappen niets van de houding van Renault…

Kobekes,

Ten eerste hartelijk dank voor de duidelijke uitleg.

Ik heb nog 2 vraagjes:
Ik heb een cd wisselaar in de Megane zitten. Kan ik dan alsnog een ipod aansluiten? Misschien kun je me dit zo vertellen. Dan hoef ik de radio er niet uit te halen en
Kan ik ook een line in adapter gebruiken?

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,
C. Hecco

ik vermoed dat je CD-wisselaar inderdaad deze verborgen AUX zelf gebruikt. Ik denk zelfs dat ze net daarom deze functionaliteit hebben behouden, net om een cd-wisselaar als optie te kunnen aanbieden.

misschien kan je er een soort schakelaar tussen plaatsen…

Kobekes,

Bedankt voor uw antwoord. Ik zal via het menu de aux uitschakelen. Kijken of de wisselaar het dan nog doet. Ik laat het weten.

M.vr.gr.
Charlie

De wisselaar gebruikt niet deze verbogen aux. Met de aux aan en uit werkt de wisselaar normaal.

De truc met de computer stekkertjes werk bij mij in elk geval niet: de stekkertjes zijn simpelweg te groot.

Weet iemand wat de stekkertjes kosten als ik ze bij de dealer koop?

Iemand enig idee waar ik ze anders kan kopen?