Opleiding Beeldbewerking

Beste mede Mac gebruikers. Omdat ik hier al langer lees dat veel mensen op dit forum werk hebben als bijvoorbeeld DTP'er vond ik het een goed idee om hier te vragen wat jullie de beste opleiding lijkt met betreft een opleiding in beeldbewerking. Ik wil namelijk een opleiding in beeldbewerking gaan doen en ik kwam via via op de opleiding Grafimedia, maar deze bleek een MBO opleiding te zijn en daar ik Havo doe vroeg ik mij af of er ook een soortgelijke opleiding op HBO niveau is. Omdat ik lees dat veel mensen op dit forum ook een soortgelijke opleiding gedaan hebben en nu werk hebben als bijvoorbeeld DTP'er vond ik het een goed idee om hier te vragen wat jullie de beste opleiding lijkt.

Ik werk nu ongeveer een jaar voor het gratis digitale blad Gamers Heaven Magazine voor de PSP en word inmiddels “Lead Designer” genoemd (dit betekent voor mij verder helemaal niks, maar die ondertitel draag ik) omdat ik de nieuwe lay-out bedacht heb en het blad qua opmaak voornamelijk gemaakt heb. Deze uitgave is niet uitgebracht vanwege de inhoud die grotendeels oud was toen het aangeleverd werd. Hieronder een pagina (pagina nummer klopt niet en lettertypes/formaat lagen vast):

[img:45c4f2a60a]http://members.home.nl/dierenarts/Nokia1.jpg[/img:45c4f2a60a]

Met name door mijn werk voor dit blad ben ik steeds meer in dit soort werk geintereseerd geraakt, maar omdat de Grafimedia opleiding voornamelijk gericht is op ondersteunend werk en ik graag ook ontwerp en leiding geef was ik benieuwd naar jullie visie hierop.

Heel erg bedankt voor jullie reactie in ieder geval,
Thijs

Door het werk wat ik voor dit blad

Na je havo is een kunstacademie of de Design Academy beter denk ik. Wat algemener, breder en een stuk conceptueler. Wil je praktisch, dan is een MBO toch de gewezen weg denk ik.

Ikzelf zit op de design academy, en zou daar niet heen gaan als je verder wilt gaan op grafisch gebied. De hele opleiding is vooral gericht op industriele vormgeving. heb hier op het grafisch lyceum gezeten, was wel oké mare ook een MBO opleiding. je zou 's kunnen kijken naar de junior academie, schijnt wel goede opleiding te zijn en is HELEMAAL gericht op de grafische kant.

http://www.junioracademie.com/

Hallo Thijs en welkom op dit forum,

Eerst mijn eigen ervaringen. Ik doe nu een HBO opleiding Kunst & Techniek (daarover later meer), maar heb eerst de MBO opleiding Vormgever, Reclame, Presentatie en Communicatie gedaan. Dit is een 4 jarige opleiding waarbij je uiteindelijk drie kanten op kan.

  1. Etaleren/Decoreren
  2. Standbouw
  3. Publiciteits vormgeving.
    De laatste optie ben ik op afgestudeerd. Je mag je na deze opleiding Grafisch vormgever noemen. Deze opleiding zit in Enschede. Het is een zeer praktijk gerichte opleiding. Je leert omgaan met Mac’s en software, zoals: Adobe photoshop, illustrator en inDesign. Websites ontwerpen krijg je ook wat in en daarbij maak je gebruik van Dreamweaver en Flash. Je leert er uiteraard ook de theorie van het ontwerpen. Alhoewel dit ook erg persoonlijk is.

Nu volg ik de opleiding Kunst & Techniek in Enschede. Dit is een hele brede opleiding. In het eerste jaar maak je kennis met Kunstfilosofie, Kunstgeschiedenis, Klein beetje psychologie, Beeldtaal, audio, video, televisie, film. En in de prakische vakken leer je o.a. xhtml, javascript en php. Ook krijg je praktijklessen in editing en audio.
Dit is een globaal overzicht van het eerste jaar. Je kunt met deze opleiding ook de grafische kant op, maar dit is niet een hoofdonderdeel van de opeiding.

Dit waren mijn ervaringen. Nu wat ik verder nog weet.
Er zijn ook nog twee scholen in Zwolle, waar meerdere MBO opleidingen zitten in de creatieve richtingen. De scholen zijn Cibap en het Deltion College.

Voor HBO zal je naar een kunstacademie moeten kijken. Ik heb zelf bij vier verschillende academies toelating gedaan. En een tip is: De ene kunstacademie is de andere niet.
De kunstacademies zijn wel veel minder praktisch gericht. En bij een heleboel heb je eerst een algemeen jaar, waarbij je nadat jaar nog elke kant van de kunstacademie op kan. Laat je niet afschrikken door het woord Kunst hoor. Wil je toch liever de praktische kant op, dan kun je naar een MBO opleiding toe.

Mijn laatste advies is. Ga naar de open dagen. Doe onderzoek op internet. Kijk of je een dagje mee kan kijken op een school of kunstacademie. Er zijn al wel wat open dagen geweest, maar er komen er ook nog wat.
Maar met creatieve opleidingen is het altijd zo dat je een toelating moet doen. Dit verschilt per opleiding hoe die in zijn gang gaat, maar zorg altijd voor een dikke stapel eigen werk. (portfolio)

Ik hoop je hiermee een beetje geholpen te hebben. Succes verder met de zoektocht. :wink:

Gegroet Mac Daddy!!! 8)

Hier heb je nog een goed overzicht van alle creatieve opleidingen in Nederland:

http://www.design.nl/designnl/371.471;jsessionid=C7B7F21E13FDD86BF35EA2632D9B53BB

Succes ermee

Beste Thijs,

Ik heb zelf eerst MBO (4 plus, dus dat is versneld) Grafisch Lyceum gedaan wat ik zelf als het gaat om techniek een goede opleiding vond. En volg nu les aan de Junior Academie voor Art-Direction (HBO- gerelateerd). Op die manier denk ik een aardige basis te hebben opgebouwd. Wat voornamelijk het belangrijkste is, is om zelf bezig te blijven en experimenteren met alles wat maar iets met grafisch etc. te maken heeft.

Ik hoor daarnaast van meerdere mensen die meteen van de HAVO naar bijv. HKU gaan dat het of te zwaar is, of niet helemaal is wat men zoekt. Net zoals eerder genoemd de Design Academy.

Ik zou zeggen kijk eens rond, en ga niet naar open dagen, maar probeer of je langs kan komen als er gewoon normaal les wordt gegeven. Dan krijg je in ieder geval het beste beeld van een opleiding.
De Junior Academie heeft zogenoemde inloopdagen, dan kun je langs komen terwijl er gewoon les is.

Ik zie in je profiel dat je uit Lemmer komt. Wat dacht je van de opleiding Communicatie aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en dan de minor (afstudeerrichting) Grafisch Design. [url=http://www6.nhl.nl/nhl_nl/voltijd/economie_management_commu/communicatie/]klik hier[/url] Ik heb zelf de opleiding Kunst & Design gedaan. Deze opleiding bestaat niet meer, maar je zou Communicatie Grafisch Design het vervolg/ een afgeleide ervan kunnen noemen. Ik heb een jaar bij een reclame bureau gewerkt en de afgelopen 4 jaar heb ik als Instructeur Technische Vakken bij Communicatie, Grafisch Design gewerkt. Momenteel volg ik de flexibele opleiding voor docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de NHL. Ik voel mij nu absoluut geen ambassadeur meer van de opleiding Communicatie, maar kan mij voorstellen dat het een goede keuze voor jou is. Het is in ieder geval dichtbij en naar mijn mening is het een aangename opleiding. Het is geen Vormgeving opleiding maar een Communicatie opleiding met een specialisatie in Grafisch Design (en uit die specialisatie haal je zelf wat je erin stopt). Ik schat dat je ±30 procent van je tijd met vormgeving bezig bent. Je geeft zelf echter al aan dat je meer wilt dan alleen achter de computer zitten. Daarbij komt dat het een HBO opleiding is. Alle vormgeving etc. vindt plaats op Apple's voorzien van de Adobe Creative Suite, Macromedia paketten en andere gangbare (Apple)software (enkele mastodonten gebruiken nog Quark maar daar moet je je niks van aantrekken, gewoon InDesign gebruiken). Succes met je toekomstige studie!

[quote:10f610d66f="Klaas Geert"]Ik zie in je profiel dat je uit Lemmer komt. Wat dacht je van de opleiding Communicatie aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en dan de minor (afstudeerrichting) Grafisch Design. [url=http://www6.nhl.nl/nhl_nl/voltijd/economie_management_commu/communicatie/]klik hier[/url][/quote:10f610d66f]

Ik studeer op het moment aan de NHL Communicatie en Multimedia Design, ik denk dat dat meer aansluit op wat je wilt als Communicatie.

Als je verder vragen hebt, ik weet drop me a line op msn ofzo… Mij bevalt het er enorm

[quote:ed3422cd06="Prohibit Art"]Ikzelf zit op de design academy, en zou daar niet heen gaan als je verder wilt gaan op grafisch gebied. De hele opleiding is vooral gericht op industriele vormgeving. heb hier op het grafisch lyceum gezeten, was wel oké mare ook een MBO opleiding. je zou 's kunnen kijken naar de junior academie, schijnt wel goede opleiding te zijn en is HELEMAAL gericht op de grafische kant.

http://www.junioracademie.com/[/quote:ed3422cd06]

He Prohibit Art, in welk jaar en welke richting zit je en hoe heet je echt? Ik zit ook op de da. Misschien dat we elkaar heel toevallig al wel kennen ofzo?!

ArtEZ kunstacademies. ZItten in Arnhem, Enschede en Zwolle, ik ben zelf afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem. Op grafisch ontwerp gebied is Arnhem zonder twijfel de meest conceptuele, en meest traditionele. Als je lekkere flashy vette plaatjes wil maken kom je hier niet echt aan je trekken, maar als je een gedegen opleiding tot ontwerper wil volgen die uiteindelijk vrij veel opties bied is Arnhem je keus. Overigens ook heel goede technische scholing, je leert naast veel conceptualisatie ook de beginselen in drukwerkvoorbereiding, web design en audiovisuele vormgeving. Naarmate je langer op school zit specialiseer je je eigenlijk vrij natuurlijk in een van die vakgebieden.

www.artez.nl

[quote:8cb6c5cec4="Xigh"]Ik wil namelijk een opleiding in beeldbewerking gaan doen en ik kwam via via op de opleiding Grafimedia, maar deze bleek een MBO opleiding te zijn[/quote:8cb6c5cec4]

In Drachten toevallig?

[quote:2f63cb6620="Griffendahl"][quote:2f63cb6620="Klaas Geert"]Ik zie in je profiel dat je uit Lemmer komt. Wat dacht je van de opleiding Communicatie aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en dan de minor (afstudeerrichting) Grafisch Design. [url=http://www6.nhl.nl/nhl_nl/voltijd/economie_management_commu/communicatie/]klik hier[/url][/quote:2f63cb6620]

Ik studeer op het moment aan de NHL Communicatie en Multimedia Design, ik denk dat dat meer aansluit op wat je wilt als Communicatie.

Als je verder vragen hebt, ik weet drop me a line op msn ofzo… Mij bevalt het er enorm[/quote:2f63cb6620]

Ik hoorde inderdaad meer over deze opleiding, ik heb je ook even toegevoegt op msn.

[quote:2f63cb6620=“Huinkroese”]ArtEZ kunstacademies. ZItten in Arnhem, Enschede en Zwolle, ik ben zelf afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem.
Op grafisch ontwerp gebied is Arnhem zonder twijfel de meest conceptuele, en meest traditionele.
Als je lekkere flashy vette plaatjes wil maken kom je hier niet echt aan je trekken, maar als je een gedegen opleiding tot ontwerper wil volgen die uiteindelijk vrij veel opties bied is Arnhem je keus.
Overigens ook heel goede technische scholing, je leert naast veel conceptualisatie ook de beginselen in drukwerkvoorbereiding, web design en audiovisuele vormgeving. Naarmate je langer op school zit specialiseer je je eigenlijk vrij natuurlijk in een van die vakgebieden.

www.artez.nl[/quote:2f63cb6620]

Deze opleiding kwam inderdaad ook een aantal keer tevoorschijn toen ik hierover zogt. En jouw uitleg is ook precies wat ik als opleiding zoek, een vakgerichte opleiding met ook beginselen in zoals je zegt drukwerkvoorbereiding e.d. Ik kwam bij de Grafimedia ook op de opleiding “Allround DTP’er”. En om antwoord te geven op Kyokushinkai; Ik heb informatie aangevraagt in Utrecht.

Verder enorm bedankt voor jullie uitgebreide reacties.

[quote:fcff580551="Xigh"]Ik wil namelijk een opleiding in beeldbewerking gaan doen en ik kwam via via op de opleiding Grafimedia, maar deze bleek een MBO opleiding te zijn en daar ik Havo doe vroeg ik mij af of er ook een soortgelijke opleiding op HBO niveau is.[/quote:fcff580551]

Allereerst: welkom op Macosx.nl.
Wel, je hebt al heel wat adviezen gekregen. Er is veel meer op dit gebied te krijgen dan je denkt. Je zegt dat je een opleiding wil volgen in de ‘beeldbewerking’. Wat zijn je verwachtingen en wat versta jij onder beeldbewerking? Dit lijkt een rare vraag maar je moet dit voor jezelf kunnen beantwoorden zodat je niet teleurgesteld bent als je straks daadwerkelijk in een opleiding zit en je merkt dat het niet is wat jij je ervan voorstelde.

Opleidingen specifiek op het terrein van beeldbewerking zijn er niet op MBO en HBO meen ik. Wel heb je opleidingen beeldbewerking voor mensen uit het vak, echter dit zijn geen MBO en HBO opleidingen maar cursussen of particuliere opleidingen. Hier leer je echt de kneepjes van het vak.
Er is hier vaker over gepraat. Kijk eens in dit, dit en dit topic voor meer informatie.
Er zitten hier veel creatieven die zeker weten waar jij het beste naartoe kunt gaan.

Op HBO zit je al heel gauw op het gebied van de kuntakademies. Echter, hier leer je geen beeldbewerking. Persoonlijk vind ik dat dit ook niet thuis hoort op een kunstakademie.

Ja daar staan ook hele goeie dingen tussen. Bedankt. Ik wil met name een praktische opleiding, creativiteit ontwikkel je naar mijn idee vanzelf als je een goeie basis hebt. Het lijkt me leuk om uiteindelijk gedrukte reclames te bedenken en uit te werken. Maar bladen in elkaar zetten vind ik ook erg leuk. In die links naar andere topics staat inderdaad een hoop over dit onderwerp. Bedankt.

[quote:c8c2124b5d="MacBjorn"][quote:c8c2124b5d="Xigh"]Ik wil namelijk een opleiding in beeldbewerking gaan doen en ik kwam via via op de opleiding Grafimedia, maar deze bleek een MBO opleiding te zijn en daar ik Havo doe vroeg ik mij af of er ook een soortgelijke opleiding op HBO niveau is.[/quote:c8c2124b5d]

Allereerst: welkom op Macosx.nl.
Wel, je hebt al heel wat adviezen gekregen. Er is veel meer op dit gebied te krijgen dan je denkt. Je zegt dat je een opleiding wil volgen in de ‘beeldbewerking’. Wat zijn je verwachtingen en wat versta jij onder beeldbewerking? Dit lijkt een rare vraag maar je moet dit voor jezelf kunnen beantwoorden zodat je niet teleurgesteld bent als je straks daadwerkelijk in een opleiding zit en je merkt dat het niet is wat jij je ervan voorstelde.

Opleidingen specifiek op het terrein van beeldbewerking zijn er niet op MBO en HBO meen ik. Wel heb je opleidingen beeldbewerking voor mensen uit het vak, echter dit zijn geen MBO en HBO opleidingen maar cursussen of particuliere opleidingen. Hier leer je echt de kneepjes van het vak.
Er is hier vaker over gepraat. Kijk eens in dit, dit en dit topic voor meer informatie.
Er zitten hier veel creatieven die zeker weten waar jij het beste naartoe kunt gaan.

Op HBO zit je al heel gauw op het gebied van de kuntakademies. Echter, hier leer je geen beeldbewerking. Persoonlijk vind ik dat dit ook niet thuis hoort op een kunstakademie.[/quote:c8c2124b5d]

Wat dat laatste betreft. Dat hangt er vanaf hoe je “beeldbewerking” wil definieren!!! Maar dat is een ander Topic vrees ik.

Precies Torz... Mensen die onder beeldbewerking vooral Photoshoppen verstaan en retoucheer-expert willen worden komen op een akademie bedrogen uit. Die mensen zoeken liever een particuliere opleiding waarbij ze vanaf dag 1 achter de computer zitten en met photoshop mogen stoeien.

Mooi dat ik dat ook weet :) Want ik werk nu vooral met Photoshop en Illustrator maar weet uit ervaring van anderen dat dat zoizo maar een heel klein deel is van bijvoorbeeld een blad maken. Vandaar ook dat ik een opleiding wil waarin dit allemaal aan bod komt. Maar ik kijk nog even rond met name naar de door jullie gegeven tips en mogelijke opleidingen en ik laat het jullie weten.

Thijs

[quote:a75f3af396="Prohibit Art"] je zou 's kunnen kijken naar de junior academie, schijnt wel goede opleiding te zijn en is HELEMAAL gericht op de grafische kant.

http://www.junioracademie.com/[/quote:a75f3af396]
Ik overweeg al een tijdje om daar heen te gaan, jammer alleen dat het zo duur is :sealed:

mhmmm...

je doet havo?. ok. dan zou ik zeggen; ga naar de kunstacademie. En kies voor de richting ‘grafisch ontwerpen’.

Interessant om te vermelden is dat menig academie ondertussen hard aan het werk is om multimedia studies te ontwikkelen. Bijvoorbeeld Minerva in Groningen en Artez in Arnhem (http://www.interactiefarnhem.nl/)

Het is natuurlijk een pittige studie; maar een betere basis als ontwerper kan je je niet wensen.

Ik raad je af om specifieke hbo opleidingen voor reclame of presentatie of marketing/design te doen ofzo… kies voor een goede degelijke basis; de academie is wat dat betreft de mooiste en meest inspiratieve plek om dan te studeren.

Nou heb ik zelf op arnhem gezeten… een aardige site, met voorbeelden in informatie is bijvoorbeeld (http://www.grafischarnhem.nl/). Niet ‘official’, maar wel veel informatie en voorbeelden.

Enne DTP?.. tja, kijk DTP is een hartstikke mooi vak; maar je moet voor jezelf écht afwegen of je dat ook wil doen. Als DTP’er ben je géén ontwerper!.. je zal het zijdelings meekrijgen in je studie, maar je mist écht een goede basis om dan ook als ontwerper aan de slag te gaan.

succes :wink: Max

Ik haal het topic weer even naar boven. Ik kom uit bij de dagopleiding "Art Direction" op de Junior Academie en ik wil daar graag voor naar een inloopdag. Ik heb nu onder andere de brochure gelezen, maar daar staat onder vervangende opdrachten (want ik denk laat ik die voor het geval dat toch maar maken) alleen maar opdrachten die puur om werken met potlood en papier gaan, terwijl dit absoluut iets is waar ik niet een gave voor heb en al zou ik er maanden aan zwoegen dan zouden het nog geen toptekeningen zijn. Dus ik wou als het kan weten of er iemand is die op deze opleiding heeft gedaan of op dit moment aan het doen is en die mij (eventueel via msn) wat meer over deze opleiding kan vertellen.