opstarten Mac OS-X 10.2.8

Yo de Maccers,

Ik ben zelf een mac-gebruiker, lang geen mac-specialist, vandaar dat ik met mijn probleempje bij jullie te rade kom…
Ik vind immers dat het enorm lang duurt vooraleer mijn iMac G4-800 met 768 mb ram opgestart is. Net nog eens geprobeerd : tot het aanlogscherm waarin ik mijn paswoord moet intikken duurde het exact 97 seconden, dan tik ik mijn paswoord in, en vanaf het moment dat ik dan op de enter-toets druk, duurt het nog eens 22 seconden vooraleer de icoontjes op mijn desktop terecht komen.

Zegge en schrijven twee minuten dus, vooraleer mijn toch nog redelijk recente iMac opgestart is. Graag jullie advies om de opstarttijd te verkorten…

Ja dat heb ik ook met 10.8.2! :P

Nee serieus, ook hier een iMac G4 700 met 768 Mb die ENORM lang een draaiend zonnetje heeft bij het opstarten. Disk permissies gecheckt, safe boot gedaan, etc etc zelf gedefragmenteerd hoewel ik daar tegen ben, maar neen, hij blijft 2 minuten bezig om op te starten.

Iemand ideeën?

Probeer eens je schrijfpermissies te herstellen (Programma's > Hulpprogramma's > Schijf hulpprogramma's)

Daarna System Optimizer te draaien (te downloaden vanaf versiontracker.com)

Dan zou het iig een stuk sneller moeten gaan

Mac OS X 10.8.2? heb ik iets gemist? :lol:

Bij mijn Imac G4 800 (512 MB RAM - OSX 10.2. acht) ) duurt opstarten exact 2 minuten, heb ik zojuist voor je geklokt. Vanaf het inlogscherm duurt het inloggen dan nog eens 16 seconden.Dus dan ben jij nog spekkoper! Maar ik laat hem wel permanent aanstaan c.q. sluimeren met mijn ADSL-verbinding aan, zodat hij te allen tijde direct bruikbaar is. De duur van de opstartprocedure maakt me dus niet uit. Permanent laten aanstaan is ook de filosofie van Apple, waarbij 's nachts je onderhoudsroutines worden gedraaid. Alleen bij een software-update herstart ik. Verder draai ik wekelijks MacJanitor en regelmatig ( in ieder geval bij installatie van een nieuw programmaatje) Schijfhulpprogramma, dus daar ligt hiet niet aan. Overigens is UNIX bedacht voor mainframes, die je nooit uitzet, dus het schijnt wel verklaarbaar te zijn.

@ hydro

Dit is uiteraard een vergissing, het is natuurlijk 10.2.8, en niet 10.8.2
Toch nog één wakkere maccer :wink:

Maar :
ondertussen system optimizer gedownload, en je gelooft het of niet : het duurde zelfs nog 7 seconden langer dan voordat ik SO erop los liet…

Ok dan, maar ik heb ook last van hetzelfde probleem, het duurt bij mij gewoon 2 minuten voor dat ik het inlog-scherm zie, het scherm is dan blauw, na een lange tijd krijg ik pas het inlog-scherm, dit heb ik natuurliijk wel alleen maar als ik iets geinstalleerd heb, voor de rest laat ik mijn mac ook gewoon in de sluimer staan. Mare Jeff, gaat mijn macje ook s'nachts systeem-taken uitvoeren als hij in de sluimer staat, of moet hij dan echt dag en nacht aanstaan?

Nee, sluimeren werkt niet. Hij moet echt AAN staan.

Als je eens in de zoveel tijd je Mac moet restarten vanwege een update, ik neem aan dat ie normaal in deep-sleep staat, wat maakt het dan uit of ie in twee minuten of in 1 minuut opstart.

Het gaat erom dat OSX gebouwd is om bijna nooit meer te herstarten… Permissies e.d. fixen is altijd goed, maar maak je niet druk om een ‘lange’ boot-time van 2 minuten.

Ook als je kijkt in je processen, dan zie je dat MacOS X heel veel virtual memory alloceert. En rekenmaar dat die hardeschijf niet echt snel is. Dus veel RAM in je machine stampen, dan loopt het echt als een zonnetje.

Opstart-tijden zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo controleert het systeem ook je geheugenmodules en netwerk en ga zo maar door. Je hebt er natuurlijk geen idee van wat je Mac al die tijd aan het doen is.

Ter leering en vermaak: huodt tijdens het opstarten enige tijd appeltje-v ingedrukt. Je Mac start dan op in ‘verbose mode’ en laat op het scherm zien wat hij allemaal doet of probeert te doen. Bij mij zat er eens een lastige netwerkkaart in die bij het opstarten niet goed in beeld wilde komen. Het duurde dan wel een minuut voordat hij besloot het zonder de desbetreffende driver te doen en door te starten.

Overigens duurt het ook gewoon lang. ik heb nooit geklokt, maar ik vrees dat het niet heel veel sneller kan.

updaten naar 10.3 --> probleem opgelost!

[quote:ef23385b77="steve_O"]updaten naar 10.3 --> probleem opgelost![/quote:ef23385b77]

Als ik eerst zeker weet dat mijn mailbox blijft bestaan, of hoe ik er minstens een backup van kan maken op mijn externe harddisk wil ik dat best eens proberen !

Ben zelf op het werk onlangs overgegaan van 10.2.8 naar 10.3.x met behoud van mailboxen.

Hier staat alvast nuttige informatie.

edit: het het eens nagekeken: 44sec tot aan het inlogscherm, ook op een iMac G4 800 768MB ram (10.3.1)

[b:3283786e2f]éèà[/b:3283786e2f]

Heb je misschien veel op locatie ingelogt op servers die die nog aan het zoeken is? Of heb je grote mappen op je bureaublad staan i.p.v. aliassen? Ik probeer mee te denken, want ik draai ook 'nog' op 10.2.8 en dat gaat al een tijd goed.

[quote:68a9818f65="glimburger"]Als ik eerst zeker weet dat mijn mailbox blijft bestaan, of hoe ik er minstens een backup van kan maken op mijn externe harddisk wil ik dat best eens proberen ![/quote:68a9818f65]

Mocht je Panther kopen, dan kun je opstarten vanaf de InstallatieCD en dan door middel van Restore in Schijfhulpprogramma, een prima Kloon maken van je Systeem. Op die manier kun je bijvoorbeeld die Kloon op je externe schijf gebruiken om daar Panther als Upgrade overheen te zetten. Daarna kun je testen of je Mailbox klopt. Anders kun je altijd de Mailbox bij die Kloon vandaan halen voor in je Panthertje… :smiley:

Wat in ieder geval belangrijk is, is de Mail-map in je Bibliotheek, als je die maar hebt en overzet, ik meen dat het dan werkt. Test het eens door bijvoorbeeld 10.2 op je externe schijf te zetten (zolang je 10.3 niet hebt) en daar dan je Mail-map in Bibliotheek te vervangen door je Mail-map met al je spullen. Eventueel kun je je voorkeuren ook overplanten, want ik meen dat ik m’n accounts wel moest invoeren, toen ik de voorkeuren niet had. Maar dat weet ik niet meer zeker. Ik zal morgen wel even thuis kijken, want ik zit op m’n werk… :?

aan allen die reageerden :

gisterenavond panther geinstalleerd, gewoon vorige versie overschreven, heeft zijn tijd geduurd maar voor zover ik tot op heden kan vaststellen, werkt alles perfect.

hartelijk dank voor alle tips die ik van jullie mocht ontvangen !

Ik heb uiteindelijk ook Panther op mijn oude (G4 450 DP) Mac gezet. Ik heb alleen niks overschreven, maar gewoon mijn tweede HD ervoor gebruikt. Programma's zonder installer allemaal overgezet en mijn User-map deels overgenomen. Zoals de 'Microsoft User Data (met alle mail) de sleutelhanger en een paar voorkeurbestanden. Omdat ik (als eerste gebruiker) dezelfdenaam maar vooral ook de zelfde UID en GID heb kan dat zonder problemen. De voorkeuren heb ik voor het meerendeel niet overgenomen. Belangrijkste reden: er zit zoveel in van programma's die ik 'ooit' in demo heb gehad of allang een of twee updates verder ben (dreamweaver 3 voorkeuren...). Resultaat: een snel werkende Panther met een flink opgeschoonde usermap. Dreamweaver Studio en Office en Adobe CD opnieuw geïnstalleerd na alle Apple updates gedraaid te hebben.

Als een 8) !

Probeer eens te booten in OpenFirmware Alt+Apple+F+O geef bij de prompt in

reset-nvram <<Enter>> (let op alles aan elkaar)
reset-all <<Enter>>

Systeem zal naar de laatste enter automatisch weer opstarten. Let op met andere commando’s in OpenFirmware.

Verder als je weer helemaal up and running bent kun je eens in je Root/Library/Startupitems kijken welke items allemaal mee opstarten. Idem doe je natuurlijk ook in de Map Users/!!!/Library/StartupItems

Mvgr,
Marco

:smiley: [/url]