Opstartschijf MacBookPro11,4 niet meer herkend

Dag allen,

Ik heb sinds 2 dagen een probleem met mijn Macbook Pro mid 2015. (een wat ouder model inmiddels). De computer viel plotseling uit. Het zou kunnen dat de batterij leeg was, die is aan vervanging toe, kan op 30% ineens uitvallen.

Bij het opnieuw opstarten kreeg ik echter een mapsymbool met daarin knipperend met een vraagteken te zien.


Dit betekend dus dat de opstartschijf niet wordt herkend.

Ik heb volgende al geprobeerd.

  • Opgestart vanuit Schijfhulpprogramma. De interne SSD wordt daar ook niet herkend. Ik kan dus ook geen Schijf EHBO uitvoeren. Er valt geen schijf aan te klikken.
  • Reset van NVRAM en PRAM
  • Ik had nog een bootable externe SSD met daarop een ouder besturingssysteem geïnstalleerd. Vanuit daar kan ik wel gewoon booten, alleen is de “defecte” interne SSD ook niet te zien.

Nu heb ik wel enkele keren gehad dat de schijf ineens wel werkte en kon opstarten. Dit gebeurde meestal wanneer de macbook enige tijd volledig uit had gestaan. Terwijl ik gelijk wat belangrijke bestanden probeerde te kopiëren naar een externe schijf, freezede de computer alsnog, 2 minuten nadat hij was opgestart. Vervolgens was de schijf weer onzichtbaar.

Ik wil graag de bestanden op de schijf backuppen. Ik heb de hoop dat het wellicht een stroomprobleem is, of een moederbord probleem. Prioriteit is de data op de schijf. Ik weet dat Data recovery een optie is. Maar wellicht is het probleem eenvoudiger en daarmee goedkoper op te lossen.

Enig advies?

Alvast dank!

Het is mogelijk om gegevens te herstellen van een defecte SSD, maar het hangt af van de aard en omvang van het defect. Als de SSD fysiek beschadigd is door bijvoorbeeld brand, water of impact, dan kan het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om de gegevens te herstellen.

Als de SSD echter niet fysiek beschadigd is, maar in plaats daarvan een logisch of firmwarematig probleem heeft, zoals een beschadigde bestandssysteemstructuur of een fout in de firmware, dan is het mogelijk om gegevens te herstellen met behulp van gespecialiseerde softwaretools. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om de SSD te repareren of te vervangen om de gegevens te herstellen.

Het is belangrijk op te merken dat als u vermoedt dat uw SSD defect is en u belangrijke gegevens erop hebt opgeslagen, het het beste is om het herstelproces over te laten aan professionals. Probeer niet zelf gegevens te herstellen, want dit kan de kans op succesvolle hersteloperaties verkleinen en kan zelfs meer schade veroorzaken aan de SSD.

Nog belangrijker is het hebben van een backup.

Bron: ChatGPT

Wellicht mosterd na de maaltijd, maar waarom heb je eigenlijk niet (standaard) al een backup van die laptop? Gevaarlijk, blijkt nu wel (maar ook bij bv diefstal of natuur’ramp’).

Backup’s maken is zo “1999”… :upside_down_face:

Dat dacht ik ook. Vandaar!

Nee, gewoon stom natuurlijk. Ik ben het simpelweg een lange poos vergeten…

Dat zal vanaf nu waarschijnlijk niet meer gebeuren :wink: