Optibay, welke schijf waar?

ik ben altijd een tegenstander geweest van de optibay en verwijderen van de superdrive.

Maar sinds Apple een paar maand terug nu de Fusion Drive heeft aangekondigd overweeg ik het toch zeer sterk, de superdrive gebruik ik dan wel in een externe enclosure.

Ik ga er een ssd van 128gb insteken en deze dan samen linken met mijn 1TB 'regular' HD die erin steekt.
Maar de hamvraag die ik mij zelf nu stel.
Moet ik de SSD van plaats wisselen met de HD? Of kan deze gewoon in de optibay zodat de ssd uiteraard als eerste medium wordt gebruikt en achteraf pas de HD.

Thanks a lot!

Maakt volgens mij niet uit.

Dat is verschillend per MacBook Welke heb je?

Volgens mijn berichten
Alles voor 2011 kan de ssd beter op de plaats van de huidige hdd.

Je kan ook even kijken bij: appletje (links boven)-> over deze mac -> meer info -> systeem overzicht -> en dan in de linker kolom -seriële ATA- aan klikken. En daar dan even een screenshot van plaatsen op deze site dan kan ik het ook wel zien.

Hoop dat je hier wat aan hebt.

Lees anders ook: http://www.onemorething.nl/community/topic/ssd-op-welke-plaats

Volgens de vele verhalen zou het verschil maken; in ieder geval in de oudere (maar niet te oude) apparaten is de sata-aansluiting voor de optical drive SATA2 en die voor de harddisk SATA3.
In dat geval zet je je harddisk (die toch geen SATA3 is) op de plek van de optical dmv de optibay

Er zijn ook verhalen die zeggen dat zelfs als de Optical-poort SATA3 is deze de snelheid niet zou halen ivm een te lange kabel (??) In mijn 17" MBP zit de aansluiting direct op het logicboard, dus waar dat verhaal vandaan komt weet ik niet.

Als je een 2012 model hebt en het Sytem Info paneel geeft aan dat je twee SATA3 poorten hebt; dan kun je de harddisk in de originele locatie laten zitten.

Het voordeel: de sudden motion sensor schakelt bij val enkel die locatie uit.

Tot slot kan ik je inderdaad aanbevelen over te stappen op Fusion Drive. Draai er nu bijna een maand mee en ik vind het helemaal geweldig. niet meer hoeven nadenken "zet ik dit op de SSD of HDD", "Welke symlinks moet ik maken om het te laten werken" etc etc.

Success!

Ik begrijp alleen niet zo goed waarom je door de aankondiging van Fusion Drive van gedachten bent veranderd.

Door een ssd erbij te stoppen heb je niet zomaar een Fusion Drive. Je moet daarvoor een aantal (ietwat ingewikkelde) stappen doorlopen. Bovendien is dat niet ondersteund door Apple dus het is maar zien hoe het zit met upgrades enzo.

Beetje flauw misschien: Maar als je niet zelf kan vinden of je ssd nu op de plek van de superdrive of de huidige HDD moet... Dan raad ik je af om zelf een Fusion Drive te initialiseren totdat daarover wat meer duidelijkheid is.

Heb je wel die technische kennis of wil je het risico gewoon wel nemen? Laat je dan vooral niet tegenhouden en lees dit:
Blogposts over FD: http://jollyjinx.tumblr.com
Thread op MR: http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1480179&page=11

Let op: Maak (zoals altijd) goede backups! want een corrupte FD is vaak niet zonder complete format te herstellen.

[quote=mtooster url=http://www.onemorething.nl/community/topic/optibay-welke-schijf-waar#post-2502451 time=1355987366]
Blogposts over FD: http://jollyjinx.tumblr.com
[/quote]
Je geeft dan wel als voorbeeld een van de minst duidelijke posts over Fusion Drive... Ik zeg; zie hier voor info en hoe in te stellen: [url=http://bit.ly/THSJEq]http://bit.ly/THSJEq[/url]

Bedankt... die gaat ook in mn bookmarks :wink:

Heb een mid 2009 13\" MacBook pro.
Ik zal deze avond een screenshot plaatsen.

alpaca, waar heb je nu precies je SSD geplaatst? Ik heb namelijk hetzelfde systeem. En ik ben ook benieuwd waarom je dan de SSD in de OptiBay of gewone HDD-Bay geplaatst zou hebben.
Thanks

Hier zijn we terug.
Ik ben er gisteren mee begonnen met het idee “dit is hier snel gedaan.” Niets was minder waar. De installatie en configuratie via terminal ging super vlot. Maar eens ik de Mountain Lion installatie opnieuw wou doen zat ie telkens opnieuw vast.
Ik heb zonet ontdekt waarom, ik heb de ssd in plek vd de HDD gezet en dan de HDD in de optibay. Nu loopt de installatie als een trein.
Dit heb ik mij gisterenavond bedacht toen ik in mijn bed lag, bij de installatie schrijft ie alle gegevens naar de primary schijf, en als je dan na reboot verder wil installeren pakt de software achter fusion drive over en gaat op de ssd zoeken. Maar als deze in de optibay zit staat er dus nog geen data op en kan de installatie niet verder.

SSD dus gewoon op de primary locatie, en de HDD in de optibay, anders lukt het niet.

Is het wat duidelijk zo?