Opzetten netwerk

Hallo

Sinds enkele dagen heb ik een mediaspeler gekocht. Deze heb ik via een switch aan de router/modem gehangen zodat ik deze kan updaten. Aangezien er aan de router verschillende toestellen hangen zou het in principe ook mogelijk moeten zijn om te streamen. Nu is de vraag hoe ik een lokaal netwerk opzet.

Wanneer ik op mijn iMac in de finder kijk dan zie ik de mediaspeler al staan. Als ik er op klik dan krijg ik echter kortstondig een melding te zien (zie foto hieronder). Deze melding gaat echter zo snel weg dat ik nergens op kan klikken.

[IMG]http://i40.tinypic.com/34y4hu9.jpg[/IMG]

Ik vermoed dat ik nog het een en ander moet instellen om een lokaal netwerk op te zetten, maar wat? Kan er iemand me hier wegwijs in maken?

Mijn Airport Express hangt ook aan deze router/modem, kan ik dan met mijn iPad ook op het netwerk?

Bedankt!

[quote=Tomovich url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2352971 time=1326820238]zou het in principe ook mogelijk moeten zijn om te streaken.[/quote]Om te streaken heb je geen netwerk nodig, hoor. Ik durf zelfs te beweren dat je er héél weinig voor nodig hebt …

[quote=Tomovich url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2352971 time=1326820238]Nu is de vraag hoe ik een lokaal netwerk opzet.[/quote]Je hebt een router en een switch met elkaar verbonden, en dan ook de computer en de mediaspeler daarop aangesloten? Dan heb je een lokaal netwerk.

[quote=Tomovich url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2352971 time=1326820238]Als ik er op klik dan krijg ik echter kortstondig een melding te zien (zie foto hieronder). Deze melding gaat echter zo snel weg dat ik nergens op kan klikken.[/quote]Dat is wel vreemd. Dit is een melding van je firewall, die wil weten of het programma NetAuthAgent.app een verbinding naar buiten toe mag maken, maar die melding zou moeten blijven staan tot je op "Sta toe" of "Nee" klikt.

[quote=Tomovich url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2352971 time=1326820238]Mijn Airport Express hangt ook aan deze router/modem, kan ik dan met mijn iPad ook op het netwerk?[/quote]Als de AE in brugmodus staat wel — dan breidt hij het bestaande netwerk namelijk draadloos uit. Je kunt dit instellen met het AirPort-configuratieprogramma in de map /Programma's/Hulpprogramma's

Dat moest natuurlijk streamen zijn, streaken is niet voor mij weggelegd.

De firewall staat ingeschakeld en bij geavanceerd (Snow Leopard) staat enkel de "Stealth modus" aangevinkt. "Blokkeer alle inkomende verbindingen" en "Sta automatisch toe dat ondertekende software inkomende verbindingen ontvangt" dus niet.

Zou ik bij de melding op "Sta toe" of "Nee" klikken?

Off topic: ik heb daar "ntpd" in het venster staan, wat is dat precies?

Wat betreft het aanvinken van 'Stealth': dat is niet 'alleen' Stealth, dat is een bijkomende setting die je computer onzichtbaar maakt. Dus, firewall 'aan' is firewall aan, verder hoef je niets te doen. De standaard apple firewall is simpel en werkt. Als je meer wilt zijn er speciale programmaatjes. Sta ondertekende certificaten toe etc, zet alles op 'default'. Eerst je netwerk aan de praat krijgen, en dan pas met bijkomende opties aan de gang. Je computer wordt echt niet meteen gehacked, OSX is een veilig systeem op zich.

@tomovich ntpd is een tijdssynchronisatieservice; het zorgt er voor dat je tijd en datum goed staan.

[quote=Fietsbel url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2353068 time=1326835612]Wat betreft het aanvinken van \'Stealth\': dat is niet \'alleen\' Stealth, dat is een bijkomende setting die je computer onzichtbaar maakt. Dus, firewall \'aan\' is firewall aan, verder hoef je niets te doen. De standaard apple firewall is simpel en werkt. Als je meer wilt zijn er speciale programmaatjes. Sta ondertekende certificaten toe etc, zet alles op \'default\'. Eerst je netwerk aan de praat krijgen, en dan pas met bijkomende opties aan de gang. Je computer wordt echt niet meteen gehacked, OSX is een veilig systeem op zich.[/quote]

Moet ik de Stealth dan uitzetten? Wat moet ik nu precies doen om toch verbinding met de mediaspeler te kunnen maken. En moet ik misschien ook windowsdeling (weet niet precies hoe het noemt) aanzetten of zo?

[quote=glitch url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2353094 time=1326864539]@tomovich ntpd is een tijdssynchronisatieservice; het zorgt er voor dat je tijd en datum goed staan.[/quote]

Ik kan me niet herinneren dat deze daar vroeger ook stond. Staat deze er bij u ook in?

Stealth etc.: Gewoon alleen standaard instellingen doen en geen 'advanced' opties, geen windows delen (of zit er een Windows PC in je netwerk?, ik heb niet alles hiervoor gelezen - in dat geval ook Windows delen in eerste instantie uitlaten staan)). Je probeert voor het eerst een netwerk in te stellen, dan moet je niet allerlei opties aanklikken die je niet kent. als je netwerkje het doet, kan je eens gaan kijken wat er gebeurt als je extra opties aanklikt, of bijkomende programmaatjes installeert en gebruikt. Logisch toch? 1 ding tegelijk doen, anders weet je nooit wat er fout gaat.

[quote=Fietsbel url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2353068 time=1326835612]Wat betreft het aanvinken van \'Stealth\': dat is niet \'alleen\' Stealth, dat is een bijkomende setting die je computer onzichtbaar maakt.[/quote]Om precies te zijn: in "stealth-mode antwoordt de computer niet op binnenkomende netwerkverbindingen voor poorten die niet openstaan. Dit is eigenlijk tegen de regels: wanneer er een verbinding binnenkomt op een poort die dichtstaat, hoort de computer te laten weten dat op die poort geen verbindingen geaccepteerd worden. Dit betekent echter dat iemand die kwaad wil erachter kan komen dát er een computer is door iets naar een willekeurige poort te sturen, en dus z'n andere poorten kan proberen tot een openstaande gevonden wordt.

Het lukt me totaal niet om verbinding te maken met de mediaspeler, als ik op "verbind als" klik krijg ik onderstaand scherm. Maar als ik op "verbind" klik krijg ik geen melding maar in het finder venster staat er "verbinding mislukt".

[img]http://i41.tinypic.com/2gwrtwm.jpg[/img]

Voor de goede orde: typ je wel het wachtwoord in? En is de gebruikersnaam wel de juiste? Dus misschien niet de gebruikersnaam die je op je Mac gebruikt, maar die, die je ingesteld hebt op dit apparaat.

Normaalgezien is er op het apparaat geen gebruikersnaam. En het wachtwoord dat ik ingeef is correct.

Maar als er geen gebruikersnaam nodig is, waarom vraagt de computer daar dan wel om? En heb je dan ook al geprobeerd om zowel naam als wachtwoord blanco te laten?

[quote]
En het wachtwoord dat ik ingeef is correct.
[/quote]
Niet dus. Zie Jakko. Als je geregistreerd gebruiker bent, ben je dat op het andere apparaat, op je eigen computer sta je al ingelogd.

Wat gebeurd er als je kiest voor "Verbind als: Gast"? Zo doe ik het bij mijn NAS, ik heb daar voor toegang geen wachtwoord ingesteld.

Dat lukt ook niet. En in de handleiding staat ook niets i.v.m. een wachtwoord.

Welk merk en model mediaspeler is het? Misschien dat we daarmee verder kunnen komen?

Het is een Dune Smart H1 (zonder interne harde schijf). Deze werkt perfect, alleen krijg ik het streamen niet werkende.

Na veel prutsen heb ik het werkende gekregen… blijkt dat ik niet echt slim bezig was en het concept “streamen” niet goed begreep. Ik dacht dat ik films van de iMac naar de mediaspeler moest sturen terwijl ik eigenlijk vanaf de mediaspeler films van de iMac moet halen.

Na lang zoeken heb ik een optie gevonden om op de mediaspeler zelf een of andere netwerkmap te maken. Daar moest ik dan de gegevens van de iMac ingeven en zo kon ik dan browsen op de iMac (in een specifieke map).

Wel nog een andere vraag: nu heb ik bij bestandsdeling in de opties mijn eigen gebruikersnaam aangevinkt waarna ik mijn wachtwoord moest ingeven. Op de mediaspeler heb ik daar ook mijn gebruikersnaam en wachtwoord ingegeven voor de specifieke map. Stel dat ik deze bij de opties niet heb aangevinkt, kan ik dan connectie maken met de iMac vanaf de mediaspeler (zonder dat ik in de mediaspeler gebruikersnaam en wachtwoord heb ingegeven van de iMac-account)?

En hoe veilig is dit? Kan iemand anders vanaf het internet nu op mijn iMac?

[quote=Tomovich url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2356370 time=1327476977]Stel dat ik deze bij de opties niet heb aangevinkt, kan ik dan connectie maken met de iMac vanaf de mediaspeler (zonder dat ik in de mediaspeler gebruikersnaam en wachtwoord heb ingegeven van de iMac-account)?[/quote]Als je een map gedeeld hebt, is die als het goed is toegankelijk zonder wachtwoord. Standaard geldt dit alleen voor de map ~/Publiek van elke gebruiker, maar je kunt er meer toevoegen als je dat wilt.

Je zou alleen een naam en wachtwoord op moeten geven om toegang te krijgen tot álle mappen en bestanden van die gebruiker.

[quote=Tomovich url=http://www.onemorething.nl/community/topic/opzetten-netwerk#post-2356370 time=1327476977]En hoe veilig is dit? Kan iemand anders vanaf het internet nu op mijn iMac?[/quote]Niet als ze niet bij je mediaspeler kunnen komen. Aangenomen dat er maar één kabel je huis binnenkomt en dat die door een ADSL- of kabelmodem gaat en dan eventueel een router, lijkt het me sterk dat iemand vanaf het Internet zomaar even je mediaspeler kan bereiken. Kijk voor de zekerheid wel in de router naar de instellingen voor [i]port forwarding[/i] — afgaande op je opstelling zoals je die beschreven hebt zou, als het goed is, er geen enkele poort doorgegeven moeten worden naar apparaten of computers in je netwerk.

Ok, bedankt voor de hulp!