Oude Cassettebandjes digitaliseren en oplappen

Ik heb in 1994 mijn (inmiddels 96-jarige) grootvader geinterviewd over zijn leven. Al die tijd heb ik de bandjes, drie stuks van elk een uur, bewaard. Nu zit ik ze met Audio Hijack in MP3 formaat te saven, dan heb ik ze tenminste save.

Alleen, die bandjes zijn al nooit van erg goeie kwaliteit geweest en die recorder was vast ook niet veel soeps. 11 jaar wachten is vast ook niet goed geweest. Dus er zit een soort ‘mistlaag’ over alle spraak heen. Op zich is alles te horen hoor, het is functioneel, maar het kan mooier.

Misschien is dit voor audio professionals een domme vraag, maar bestaan er gespecialiseerd bedrijven die die badjes wat kunnen opkrikken? Dus die ruis er uit, af en toe een rare tik, misschien wat meer kracht in de stem. Of kan je dit ook met software doen?

Ontzettend bedankt alvast, veel sentimentele waarder hiero :slight_smile:

tuurlijk is daar software voor. als het allemaal mp3 of wav bestanden zijn kan je ze in bijv een programma als logic express of audacity [freeware] bewerken met een equalizer: bepaalde frequenties omhooghalen of een stemversteker in de zin van een compressor.... ik raad persoonlijk audacity niet aan maar het is wel gratis... misschien ben je in het bezit van sound studio? :?

met een equalizer krijg je de ruis er niet uit maar wel gedeeltelijk…

dit kun je prima in garageband doen: -maak een audio spoor aan nog zonder effecten. -importeer je files. -klik dubbel op het spoor om de instellingen zichtbaar te maken. -zet de gate aan en speel met het schuifje totdat de ruis tussen de woorden/zinnen minder wordt. -zet de eq aan een speel vooral met de middentonen en de midden frequentie totdat de stem helder klinkt en de ruis zo zacht mogelijk wordt. (via 'handmatig') -werkt de eq onvoldoende, kies kies AUgraphic EQ uit het menu onder het vakje compressor en experimenteer vooral met de frequenties tussen 1kHz en 5kHz. ook weer via handmatig.

zo moet het mogelijk zijn de tapes beter te krijgen. overigens zou ik ze als wav of aiff opslaan en niet als mp3. geeft toch weer betere kwaliteit.

succes!

toch ? :) word wel vlot op gereageerd trouwens......[ahum] :mrgreen: