Panther overslaan?

Vloeken in de kerk natuurlijk op een dag als deze. Maar ik vroeg me af of het mogelijk is om een update over te slaan. Ik ben namelijk prima tevreden over Jaguar en misschien heb ik pas over een jaar behoefte aan nieuwe toepassingen. Krijg ik er spijt van dat ik Panther niet heb als ik Cheetah (10.4), Lynx(10.5) of Ocelot(10.10?) wil installeren?

helemaal niet vloeken! laat eerst de bugs maar komen en wacht dan op de oplossingen. Als er voor jou weinig tot geen meerwaarde in zit ga je toch lekker door! Wat niet is kan nog komen, je weet nu wat je hebt. Misschien wacht ik wel op 20.0

Cheetah was toch al de codenaam van 10.0 of 10.1??

[quote:deba0d65fd="WebJ"]Cheetah was toch al de codenaam van 10.0 of 10.1??[/quote:deba0d65fd]

Inderdaad…

http://www.macosx.nl/forum/viewtopic.php?p=115042#115042

[quote:3dc39e6f69="WebJ"]Cheetah was toch al de codenaam van 10.0 of 10.1??[/quote:3dc39e6f69] Ja joh, ik lul maar een eind weg. Ik heb echt geen idee hoe versie 10.4 to 10.10 gaan heten. (Hoewel ik Ocelot wel een goede naam voor een voltooide reeks vind. Een naam die zich voor veel woordspelingen leent.) Maar als ik 10.5 wil hebben hoef ik dus niet 10.3 en 10.4 aan te schaffen?

[quote:cd62397db1="Elstar"]Maar als ik 10.5 wil hebben hoef ik dus niet 10.3 en 10.4 aan te schaffen?[/quote:cd62397db1]

Dat is volgens mij met geen enkel OS zo. Het is natuurlijk WEL mogelijk dat je niet kunt upgraden van 10.0 naar bijvoorbeeld 10.5 met behoud van alle software en instellingen. Maar een clean install is natuurlijk altijd bij ieder OS mogelijk, tenzij je een Windows Upgrade pakket koopt, maar dat is ook makkelijk te neppen. :stuck_out_tongue:

Tegen die tijd ben je toe aan een nieuwe Mac en daar zit het dan gewoon bij... Je hoeft nooit iets aan te schaffen omdat iedereen het heeft. Laten we die nachtelijke runs op winkels maar aan Windows-junks overlaten. Ik ga ook niet over op 10.3 tot ik er het nut van inzie. Als mijn kleurenprinter bijvoorbeeld ineens onder Panther wél goed zou draaien dan wist ik het wel. Voorlopig kun je vooral een fikse hoop ellende verwachten van iedereen die zo lekker zijn systeem zit op te voeren met allerlei snufjes en dan hoopt dat álles 10.3 compatibel is. De kans is klein...

Ik wacht rustig af wat de eravaringen zijn nu van een ieder. Wat ik een beetje proef op het forum is dat de gemelde problemen tot nu toe vooral te wijten zijn aan programmaatjes die geinstalleerd zijn om Safari of iTunes te "upgraden" qua functionaliteit.

Waar ik uiteindelijk nieuwsgierig naar ben is of een iBook G3 met 800 Mhz inderdaad sneller loopt met behoud van alle programma’s. Dat kan een reden voor upgraden zijn.

Jaguar was echt een grote sprong voorwaarts (je moest eigenljk wel), maar ik had aanvankelijk nog al wat problemen en probleempjes, die langzamerhand zowel door Apple als ander partijen met updates zijn verholpen. Blij dat alles nu lekker loopt. Het echte upgrade Panther argument voor mij heb ik nog niet gezien. Wie wel? (terwijl ik dat eigenlijk wel graag wil zien). De kans dat je weer problemen krijgt met FCP of Cubase of misschien zelfs met After Effects. (om er eens een paar te noemen) weerhoudt mij er voorlopig van.

Er is een upgrade argument! Herriner je je nog het gevoel bij jaguar dat 10.1 eigenlijk een beta was? Wel dat gevoel heb je nu dus ook met Panther. Panther voelt niet zo stroperig aan. En de finder windows zijn echt een zegen. Voor de rest zijn er natuurlijk de neuwe features zoals exposé. Maar ik vind de performance en stabiliteit de grootste reden voor een upgrade.

Je kan zeggen dat jaguar lekker bolt maar het bolt niet zo lekker als Panther.

[quote:76fdb844a2="MacAttack"]Maar ik vind de performance en stabiliteit de grootste reden voor een upgrade.[/quote:76fdb844a2] Dit zinnetje lijkt erg op een wasmiddelreclame. VERNIEUWD en NU NOG BETER!!! (ofwel was die vorige dan niet goed genoeg?) Apple gaat er toch al jaren prat op dat het stabiel is? Ik heb nog nooit een crash, kernel panic of wat dan ook gehad in Jaguar.

10.1 heb ik trouwens nooit mee gewerkt. De laatste upgrade was voor mij van 9.2.2 direct naar 10.2

Maar MacAttack schreef ook: Er is een upgrade argument! Herriner je je nog het gevoel bij jaguar dat 10.1 eigenlijk een beta was? Wel dat gevoel heb je nu dus ook met Panther. Panther voelt niet zo stroperig aan.

En dat herken ik wel van vorige upgrades; en dat vind ik wel stimulerend.
Bij mij voelt jaguar weliswaar helemaal niet stroperig, maar misschien strakts met terugwerkende kracht toch wel.
Wel moet ik even de kat uit de boom kijken vanwege zorgen over compabiliteit.

Ook ik vertik het mij door Panther te laten verleiden en houd lekker MAC OSX 10.2.8 en OS9.2.2. Alles loopt goed. Mogelijk nog eens een verse Jaguar-installatie over de oude heen [i:2389d7a213]met behoud van instellingen[/i:2389d7a213] (nog niet gedaan maar zo schijnt het te gaan) en de bewaarde downloads van de updates en -grades er achteraan. Mogelijk ook eens de DiskWarrior loslaten na een backup d.m.v. de Carbon Copie Clooner (ook nog niet gedaan). Want soms gaat Jaguar net iets te langzaam maar dat is niet een echt probleem? Ik heb me toch een smak programma's... IK HEB GEEN PROBLEMEN, nou, dat is toch een goeie verdienste?

Ondertussen heb ik al 15 maanden dag en nacht gestudeerd in het OS (en er komt geen eind aan) en ik wil ook nog eens mijn oude persoonlijke studie hervatten voordat ik in het bejaardentehuis zal zitten duimen. Daarenboven zijn er vele, vele programma’s die ik nog niet eens goed beheers in gebruik.

Wat ons geliefd Forum over Panther nog gaat schrijven volg ik heus wel met gereserveerde belangstelling.

Ju blèèèft an du gang (Amsterdams), nietwaar?

Sterkte voor een ieder.

iedereen beslist natuuirlijk zelf of hij wel of niet op panther over wilt. Maar het probleem vindt ik dat er op een gegeven moment zoveel programmatjes komen die alleen onder 10.3 draaien. Ik denk ook dat als strax bijvoorbeeld itunes 5 uitkomt deze alleen onder 10.3 draait. Eigenlijk vindt ik dit ook helemaal niet leuk. Met 10.2 was het toen ook het geval. Alles van apple had al 10.2 nodig.

bij Jaguar vond ik dat niet zo erg, omdat de voorgaande versies inderdaad een beetje beta waren. Als Apple je nu weer "dwingt" om te upgraden vind ik het te ver gaan. (Maar ja voor mij zou het niet zo heel veel uitmaken; ik stap toch wel over...)

[quote:873b316b2e="MacAttack"]Herriner je je nog het gevoel bij jaguar dat 10.1 eigenlijk een beta was? Wel dat gevoel heb je nu dus ook met Panther.[/quote:873b316b2e]

Om eerlijk te zijn heb ik juist het gevoel dat Panther weer een beta is. Het ziet er gelikt uit, leuke nieuwe truukjes, maar je kan er gewoon niet 100% op vertrouwen dat het goed blijft werken.

een beta? komaan iRuben, er is nog geen enkele app hier gecrasht, dat was anders in jaguar. Ik merk echt niets maar dan ook niets van probs!

De probs die hier vermeld staan ivm Panther zag je met de release van Jaguar ook.

[quote:6fb72f8108="ParadoX"]Eigenlijk vindt ik dit ook helemaal niet leuk. Met 10.2 was het toen ook het geval. Alles van apple had al 10.2 nodig.[/quote:6fb72f8108]

Tja, en helaas doen ze dat zelfs bij andere OS-en. Toen ik nog met Windows “werkte” (het was meer “tobben”) kon ik 9 van de 10 programma’s gewoon op alle Windows versies gebruiken. Zelfs de nieuwste software draaie vaak nog gewoon op Windows 98 die ik nog op een oude computer had staan. Mijn teleurstelling was dan ook best groot toen iTunes voor Windows er eindelijk was en deze alleen maar werkte op Windows 2000 of XP. Apple dwingt mij zelfs om Windows te upgraden. :evil: Gelukkig hanteert Microsoft WEL normale prijzen en kun je vaak goedkoper upgraden als je hun OS al gebruikt. Apple wil gewoon steeds opnieuw weer het volle pond hebben. :frowning:

Koop een wintendo dan! Apple verplicht je helemaal niet van je win systeem up te graden. Apple gaat er gewoon vanuit dat mensen die windows gebruiken ook al het nieuwe millenium zijn binnengetreden.

Mijn zorgenpuntje is ook dat als de finder zoveel beter (sneller) presteert en er weer 150 functies bijkomen, of dit ook betekent dat Panther een groter beslag legt op mijn RAM en mijn mhz'en, m.a.w. of dit tenkoste gaat van de performance van andere programmas? Misschien zou iRuben nog wat precieze kunnen zijn over de problemen die hij tegenkomt (audio, video?)