Pantone kleuren in PDF

Hallo!

Als ik een CMYK document heb gemaakt en ik
maak er een pdf van, dan bekijk ik de pdf atlijd
of die goed kleurgescheiden is.
Dan zie ik er ineens Pantonekleuren tussenstaan
terwijl die niet in het In-Design document staan.
Zijn dit dan pantonekleuren die in de geïmporteerde
illustraties voorkomen? (gemaakt in illustrator of photoshop
die pantonkleuren bevatten)

Ik vind het zo raar dat ik die pantonekleuren weer zie
omdat ik bij het instellen van een pdf maken, de kleuren
op CMYK heb gezet. Wie kan mij daarmee helpen.

Groetjes Irma

en als je de pdf kleur in acrobat aanklikt, krijg je dan alleen lege pagina's te zien? Het lijkt me dat er inderdaad in de geimporteerde illustraties pms kleuren gebruikt zijn, misschien zitten die nog als stalen in je illustrator document?

Ja, dat weet ik wel zeker, maar in het InDesign document zijn de pantonkleuren verdwenen omdat je daar kunt aanvinken dat je alles naar proceskleuren wilt omzetten, daarom vind ik het zo raar dat ze in de PDF weer terugkomen. :oops:

Je kan er bijna zeker van zijn dat je een illustratie (meestal Illustrator) hebt geimporteerd waar een PMS inzit. Meestal een logo....

Dus open je illustraties eens in Illustrator en zet de PMS om in CMYK. Daarna zou op je kleurgescheiden print geen PMS meer moeten zien.

[quote:80443be5ec="Irma"]Ja, dat weet ik wel zeker, maar in het InDesign document zijn de pantonkleuren verdwenen omdat je daar kunt aanvinken dat je alles naar proceskleuren wilt omzetten, daarom vind ik het zo raar dat ze in de PDF weer terugkomen. :oops:[/quote:80443be5ec]

Ik ben in Quark al eens vreselijk in de mist gegaan met het omzetten van de kleuren. Ze stonden daar allemaal in CMYK (in Quark dan). Bij kleurscheidingen was alles in orde totdat ik het drukwerk onder ogen kreeg… logo in zw/wt op een full colour-omslag. Bleek dat het originele Illustrator document nog gewoon in PMS stond. Ik zag dit niet omdat de kleurscheidingen voor mij het controlemoment waren en op de proef van de drukker was het ook niet te zien.

Pas dus op… pas je kleuren liever aan in het brondocument en blijf af van de swatches in Indesign of Quark.

Dankjewel Björn.... dát wilde ik eigenlijk weten. Ik vroeg het met een omweg :? Maar mijn vraag was dus of ik de illustraties om moet zetten naar CMYK voordat ik ze importeer.

Ik zet dus gewoon de illustraties (voor dat ik ze importeer)
om naar CMYK, dit om problemen te voorkomen.

Fijne avond.
Groetjes Irma