PDF-discussiegroep in oprichting

Er is een PDF-discussiegroep in oprichting, wellicht eens kijken om er kennis van te nemen?

http://groups.yahoo.com/group/diamontnet-PDF

Ik heb gemerkt dat er hier een aantal mensen zijn die zich intensief met PDF bezig houden.

:finderoud:

De beste knowledgebase rond Pdf is [url]www.certifiedpdf.net[/url]; een initiatief van Enfocus, die gespecialiseerd is in Certified Pdf.

Hmm, Zora een beetje kennende wist ze dat wel, :wink:. De site www.certifiedpdf.net lag er van de week ff uit trouwens.

Yahoo groepen... Moet je eerst weer een account aanmaken. Dat doe ik dus niet...

[url]http://www.pdfzone.com/news/101056.html[/url] Ik kijk en praat hier als ik wat wil (laten) weten over PDF. Ik ben ook wel geinteresseerd maar van dat eeuwige inschrijven word ik ook een beetje moe... (Yahoo en zo bedoel ik...). Maar toch interessant dus ik schrijf me in! Vooral omdat het in forumvorm is en da's handiger dan mailinglists.

We kunnen natuurlijk ook gewoon onze (certified)Pdf gedachten en ideeën [b:cb712d72b7]hier[/b:cb712d72b7] uitwisselen.

Zijn er dan toevallig al goede en minder goede ervaringen met aanleveren in PDF? Ik heb tot nu toe nog geen drukwerk gemaakt danwel gewerkt met een drukker die al helemaal klaar was. Als ik dus straks aan de beurt ben* heb ik al mijn kennis uit boekjes / literatuur / internet, en niet uit de praktijk.

*Mijn eersteopdracht waarin ik uitsluitend CPDF mag aanleveren is in aantocht. Dat wordt nog studeren: van een open Xpress bestand overschakelen naar opmaak in ID en aanleveren als CPDF :?

Er zijn inderdaad al goede en minder goede ervaringen met cPdf. Het advertentiemateriaal bij kranten- en tijdschriftuitgevers moet o.a. tegenwoordig als cPdf aangeleverd worden. Een redelijk groot aantal drukkerijen kan ook met pdf overweg. Denk aan o.a. RotoSmeets, Grafix, Habo. Het is wel zo dat niet iedereen de pdf ook als zodanig verwerkt (dus de pdf direct naar de rip van bijvoorbeeld de belichter stuurt of de pdf in een grootmontage plaatst), maar dat sommigen de pdf weer omzetten naar een eps om verder te verwerken. En daar kan nog al het een en ander mis gaan. Denk bijvoorbeeld aan postscipt level 3 functies zoals transparantie en smooth shades (Illustrator, Indesign) in een Pms kleur. Die kunnen dus hele rare dingen gaan doen als ze verwerkt worden op een postscript 2 of soms zelfs 1 (Ja, echt waar, bestaat nog) rip. Over het algemeen zijn mijn ervaringen met cPdf goed, op wat missers na die aan de verwerking door en opstartproblemen van de krantenuitgevers lag. Al is de lijst met do's en don'ts voor de dtper wel aan het groeien.

Dat bedoel ik dus... Vorig jaar bij Thijssen rotatie mocht ik de gids (130 pag) vanuit Quark gewoon naar PDF zetten, dan kwam alles goed, als ik me aan de instellingen hield voor drukwerk. Maar dat is geen cPDF. Ik heb toen maar gewoon een open Xpress bestand ingeleverd. En als de lijst met aangepaste instructies langer en langer wordt dan is cPDF zijn doel voorbij geschoten. Want wilden we niet een gesloten bestand waar niemand zich nog echt een buil aan kon vallen, waarbij iedereen slechts verantwoordelijk was (en kon zijn) voor zijn deel van het traject?

Ja deskman, dat ben ik wel met je eens; simpele documenten kunnen nu inderdaad gemakkelijk cross-platform uitgewisseld worden dus daar zit winst. Maar aanleveren aan een drukker is echt niet eenvoudiger geworden door de komst van PDF en certified PDF is ook geen peuleschilletje.... en ook certified PDF is niet voor iedereen hetzelfde; er zijn verschillende soorten namelijk. Na verloop van tijd kun je met een bepaalde drukker wel het een en ander verbeteren maar dat zal vaak voor elke drukker anders zijn; dat betekent dus nog steeds geen eenduidige PDF-workflow.

Volgens mij zit de winst vooral in kleinere documenten en in sommige gevallen een eenvoudigere toegang tot informatie; dat laatste met name door de grote hoeveelheid utilities die ‘iets kunnen’ met PDF (bijvoorbeeld grote hoeveelheden tekst uit PDf omzetten naar Word).

Ik ben benieuwd naar het aangekondigde PDF-forum!

Groetjes Jos

[quote:c16ae30508="Deskman"]...vanuit Quark gewoon naar PDF zetten, dan kwam alles goed, als ik me aan de instellingen hield voor drukwerk. Maar dat is geen cPDF.[/quote:c16ae30508]

Zo simpel is het inderdaad niet. Als het goed is moet je van je drukker een jobotions bestand voor je Distiller krijgen of hij verwijst je naar een van de internationaal afgesproken standaard bestanden. Zie bijvoorbeeld http://www.ghentpdfworkgroup.org/Specifications/ of in een noodgeval in ieder geval een opsomming van de instellingen die je moet doen in je Distiller. Je pdf is dan wel nog steeds niet certified, maar een stuk beter in de richting dan de ‘vanuit Quark gewoon naar PDF zetten, dan komt het wel goed’ methode.

[quote:c16ae30508=“Deskman”]En als de lijst met aangepaste instructies langer en langer wordt dan is cPDF zijn doel voorbij geschoten.[/quote:c16ae30508]
Dat valt wel mee. Als je een Native XPress document of bijvoorbeeld kleurgescheiden films aanleverd, heb je ook regels waar je je aan moet houden.

Ik moet nu voor een drukkerij uitzoeken hoe zij een cpdf profiel kunnen maken ......tevens moet ik een advies geven welk programma zowel de drukkerij als de vormgevers aan moeten schaffen om op een handige logische kostenbesparende manier met cpdf te werken :|

Bij Enfocus hebben ze er een hele PDF-switch-workflow voor aangegeven met wat er op welk moment zou moeten gebeuren binnen de organisatie...

http://www.enfocus.com/pdfguide/start.html
(het is een popup, als je die uit hebt staan even op de link klikken)

Interessant leesvoer.