Penseelbibliotheken in InDesign?

Hey vormgevers, ik wil graag een brochure opmaken met leuke penseellijntjes, zoals hieronder.
In Illustrator heet dit penseelbibliotheken. Kan ik dit ook ergens in InDesign vinden?

Nee, dat kan in niet in Indesign. Dat is voorbehouden aan Illustrator en deze lijnstijlen zijn ook niet in Indesign te importeren. Je kunt echter wel een hele hoop soorten lijnen zelf creëeren binnen indesign:

Dat is alleen handig als je onderbroken lijnen nodig hebt, en als je die niet wilt hergebruiken is er nog een manier om hetzelfde te bereiken: in het Stroke-paneel kies je „Dashed” voor het soort lijn, en dan kun je in tekstvakken onderin het paneel invullen hoe lang de streepjes en de onderbrekingen moeten zijn.

Ja, da’s allemaal leuk en aardig, maar feit blijft dat je geen penseelstreken, zoals in Illustrator, kan bereiken.

En dat zal zijn om de scheiding tussen de programma’s te laten bestaan. Om eerlijk te zijn: ze zouden zonder problemen de functionaliteit van allebei in één programma kunnen steken, en dan bijvoorbeeld bij het maken van een nieuw document laten kiezen of dat paginaopmaak of illustratie gaat zijn (want dat is belangrijk voor paginering e.d.) zoals je vroeger in Pages kon kiezen of het opmaak of tekstverwerking moest zijn.

Maar ik denk dat daar binnen Adobe zelf nogal weerstand tegen is van de afdelingen die aan de verschillende programma’s werken, en wellicht ook omdat er mensen zullen zijn die alléén een abonnement nemen op deze twee programma’s dus dan missen ze inkomsten als ze de twee zouden combineren.

Inderdaad. De scheidingen die in het verleden zijn gemaakt (Photoshop voor fotobewerking, Illustrator voor Illustraties en Indesign voor tekstopmaak) zijn door bv. Affinity al behoorlijk op de hak genomen.

@Night ,
Helemaal mee eens.

Die scheidingen zijn niet zozeer gemaakt, als ontstaan omdat de programma’s uit totaal verschillende hoeken kwamen. Photoshop was origineel onafhankelijk van Adobe ontwikkeld door een paar man die met Adobe overeenkwamen dat Adobe het zou verkopen (en later heeft Adobe het ook echt gekocht om zelf verder te ontwikkelen). Illustrator is wel een eigen Adobe-product, evenals InDesign, maar die laatste is de vervanger van PageMaker dat origineel van Aldus Corporation afkwam (dat gekocht werd door Adobe).

Als je vanaf nul begint, zoals bijvoorbeeld Affinity, dan hoef je inderdaad deze scheiding niet zo te maken, dan kun je veel beter verdelen hoe je de functionaliteit wilt spreiden dan wanneer verschillende programma’s eenmaal naast elkaar opgegroeid zijn.

Mee eens, maar dit is wel hoe Adobe het zelf profileerde.

Een dergelijk Zwitsers zakmes was in vroegere tijden het programma Canvas. Pixel en vector georiënteerd. 'Photoshoppen en website maken ineen. Helaas niet meer voor de Mac.