PHP en MySQL op Mac opzetten

Hallo beste mede-maccers,

Ik heb een vraag over PHP en MySQL

Ik heb pasgeleden met veel plezier en succes een webdesign opleiding afgerond.

Dit smaakte absoluut naar meer, dus ben alvast aan het sparen voor een PHP opleiding.

In voorbereiding tot wat mij dan te wachten staat heb ik het boek “Leer jezelf makkelijk PHP” gekocht.

Helaas bleek toen ik het boek thuis ontving (ik kocht het namelijk online), dat het alleen geschikt was voor Windows en Linux gebruikers. Hoofdzakelijk omdat er in het boek gebruik wordt gemaakt van het programma PHPdev. Dit moet je op je PC installeren om onder andere PHP bestanden ge interpreteren voordat deze naar de browser worden gestuurd.

PHP lijkt me hartstikke leuk om te leren en ben hier dan ook zeer enthousiast over, alleen… Ik heb geen PC of Linux computer.

Nou vraag ik me af of iemand een soortgelijk programma voor de Mac kent.

Ik heb al wat ge-googled en met de zoek-functie gezocht, maar dat leverde niet veel - begrijpbare - informatie op. Met andere woorden, ik zag door de bomen het bos niet meer. Dit kan natuurlijk komen omdat ik niet bekend ben op PHP gebied.

Ik wil dus graag een webserver simuleren op de Mac (PHP en MySQL) voor mijn oefeningetjes en dus niet publiceren op het net.

Ik hoop dat iemand mij hier verder mee kan helpen.

Met vriendelijke groet en alvast bedankt!

Mr. Macminded.

hey hallo!

ten eerste…
PHP is een universele taal dus het boek zou opzich prima te gebruiken zijn bij de mac.
Het programma zelf maakt niet uit… Een goede editor is Dreamweaver… deze kost wat meer als andere maar is ook gewoon de beste.

Een webserver opzetten is opzich niet moeilijk.
Waarschijnlijk heb je bij je systeemvoorkeuren>delen als gevonden hoe je je webserver aanzet.
nu kun je dus met een iets lastigere actie ook PHP ondersteuning aanzetten.


Apache Web Server Configuration
By default, when you install Mac OS X 10.2 (Jaguar) it also installs Apache web server software. Almost everything is configured and ready to host your website. However, if you would like to run PHP, you must make minor configuration changes. The default Apache installation also installs PHP, but disables it. To use PHP, you must enable the PHP module, as follows:

1
Launch Terminal from /Applications/Utilities.

2
Open the Apache configuration file and edit the UNIX shell prompt:
sudo pico /etc/httpd/httpd.conf.

3
When prompted for a password, enter the Mac OS X administrator account password.

4
Uncomment the following lines:

LoadModule php4_module libexec/httpd/libphp4.so
AddModule mod_php4.c

5
Add the following lines (add these lines above: AddType application/x-tar .tgz):

AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php-source .phps

Note: All the commands for the pico editor display on the screen and you can start any commands with the Control key. Use the arrow keys to move around. Pico is a text editor, mostly for UNIX users to use at the UNIX command line. The pico text editor resides in /usr/bin/ directory.

6
Add a new index page for PHP (index.php) so that the web server will recognize it as the first page to load:

<IfModule mod_dir.c>
DirectoryIndex index.html index.php index.htm
</IfModule>

7

Save the httpd.conf file by pressing ^X (control + x keys). When the screen asks “Save Modified buffer?”, press “Y”. When prompted for “File Name to write : httpd.conf”, press Return once to accept it. This will return you to the UNIX shell prompt.


MySQL kun je ook downloaden maar slim is om eerst eens met PHP zelf te beginnen voordat je direct met databases begint.
Probeer wat dingen uit… en leer de syntax te begrijpen.

Succes

http://developer.apple.com/internet/opensource/php.html http://developer.apple.com/internet/opensource/osdb.html

okeej, misschien ff een off-topic vraag. Maar wat betaal je nou voor zo'n PHP-opleiding, en hoeveel lessen krijg je, en wat krijg je zoal in die lessen? Aangezien ik PHP mijn eigen heb aangeleerd met een boek&internet, en ik ben wel benieuwd wat ik tot nu toe bespaard heb :)

Voordat je moeilijke dingen gaat doen met PHP die al is geinstalleerd en aangezet moet worden in apache conf files, maar waarvan de versie simpelweg niet up-to-date is, kijk eens [url=http://www.entropy.ch/software/macosx/welcome.html]hier[/url]. Daar staan PHP-installers die wél up to date zijn. MySQL is gewoon te downloaden vanaf mysql.com; ook daarvoor staat uitleg op de eerder genoemde site.

[quote:ee502827a5="basvandorst"]okeej, misschien ff een off-topic vraag. Maar wat betaal je nou voor zo'n PHP-opleiding, en hoeveel lessen krijg je, en wat krijg je zoal in die lessen? Aangezien ik PHP mijn eigen heb aangeleerd met een boek&internet, en ik ben wel benieuwd wat ik tot nu toe bespaard heb :)[/quote:ee502827a5]

Even voor de duidelijkheid: Ik doe (nog) geen PHP opleiding. Ik ben net klaar met m’n webdesign opleiding en ben van plan een PHP opleiding daar achteraan te doen in het najaar, zo rond september.
Om te kijken of het wat voor me is, werk ik vast wat vooruit door wat boeken over PHP te lezen. (Leer jezelf snel PHP en Kant-en-klare PHP toepassingen in je broekzak). Deze boeken zijn geschreven door Arjan Burger, die ook education manager is bij Eduvision. Bij Eduvision heb ik met veel plezier zijn opleiding Webdesign Professional gevolgd en zal daar dus ook de PHP opleiding gaan doen.

Kijk voor meer informatie over de PHP opleiding bij http://www.eduvision.nl onder ‘opleidingen’
Er zijn wel 3 varianten van de opleiding: de thuisstudie, de professional edition en de masterclass.

Ik ga voor de professional edition.

Mag ik jullie trouwens nog even bedanken voor de reacties. Ik kan niet wachten om thuis met PHP aan de slag te gaan.

Mr. Macminded

"2 Open the Apache configuration file and edit the UNIX shell prompt: sudo pico /etc/httpd/httpd.conf."

Okee mannen,

ik zit al vast bij stap 2. Ik moet dus de ‘Apache configuration file’ bewerken. Maar,… waar vind ik deze file?

Mr. Macminded

In het commando zie je al het pad staan waar die file staat; /etc/httpd/ Die zie je echter niet op Finder-niveau, je zult de terminal in moeten duiken!

[quote:19dec655a9]In het commando zie je al het pad staan waar die file staat; /etc/httpd/ Die zie je echter niet op Finder-niveau, je zult de terminal in moeten duiken![/quote:19dec655a9]

Tinkertool -> Finderoptions-> Show Hidden and System Files

Ander Alternatief: Pathfinder (een dikke aanrader)

Marc.

Let er op dat de httpd.conf (in /etc/httpd) van root is. Je zult dus allereerst je rootgebruiker van een wachtwoord zullen moeten voorzien. anders kun je wijzigen wat je wilt, maar opslaan ho maar... 8) :D

Vervolgens hoef je alleen nog maar in de httpd.conf de Loadmodule en AddModule voor PHP te ontcommentariëren. De andere regel voor het herkennen van PHP-pagina’s en het herkennen van index.php als geldige indexpagina voor een directory staan allemaal in een nette if. Mits je tenminste een verse Pantherinstallatie hebt (minimaal).

MySQL kun je gewoon van hun site downloaden met een dummyproofinstaller. Er zit zelfs een preferencepane bij tegenwoordig…

Overigens is een PHP-cursus in mijn ogen pas interessant als je echt specifieke zaken wilt leren die boven het basisniveau uitgaan. PHP is zo eenvoudig dat om er mee te beginnen een cursus wat mij betreft zonde is. Bovendien heeft PHP.net een van de beste online documentaties die ik ooit gezien heb. Veel kun je daar dus gewoon van af halen.