Plotselinge melding 'ReceiverHelper' zal schade toebrengen aan je computer

Beste OMT’ers,

Sinds een aantal dagen krijg ik op mijn iMac plotseling de melding ‘ReceiverHelper’ zal schade toebrengen aan je computer. Met daaronder een vinkje ‘Meld malware aan Apple ten behoeve van andere gebruikers’. Hebben jullie enig idee wat er aan de hand is? Ik vermoed dat dit een helper van CitrixReceiver is, wat ik ooit gebruikt heb voor remote access. Heb echter geen idee waarom die na een lange periode inactiviteit opeens weer opduikt.

Mijn vraag: is dit inderdaad een overblijfsel van CitrixReceiver of is dit bekende malware? Wat moet ik ermee doen/moet ik me zorgen maken?

Bij voorbaat dank!

In ieder geval, nergens op klikken en/of een link volgen…

“meld malware bij Apple” is onzin… niks doen…

Gebruik MalWarebytes eens… gratis download.

 

https://howtoremove.guide/receiver-helper-mac/

Dank voor jullie snelle reacties!

@KarelWillem deze site was ik ook tegengekomen maar was enigszins sceptisch. Is de informatie die hier staat betrouwbaar?

Jullie zijn het er dus wel over eens dat het wel ‘malware’ is en geen echte systeemmelding?

Uiteraard Malware geen twijfel over mogelijk.

... deze site was ik ook tegengekomen maar was enigszins sceptisch. Is de informatie die hier staat betrouwbaar?
Het is toch echt te gek voor woorden. Dit zegt iemand die de rotzooi al op zijn computer heeft staan. Dit soort rotzooi komt op je computer terecht omdat je voorheen dingen hebt gedaan op sites die een factor 809 keer sceptischer waren.

 

Dit soort zooi krijg je echt niet op je computer omdat je gewoon lekker surft en internet gebruikt zoals het hoort. Mensen die dit overkomt zouden eens een opfriscursus computeren en internet moeten doen. :point_up:

Tkradio op 3 maart 2020 om 12:06 ....Jullie zijn het er dus wel over eens dat het wel ‘malware’ is en geen echte systeemmelding?
Yep.

 

Wil je het nog van een andere site horen? . :wink:

http://it-help.info/how-to/adwares/5957-how-to-remove-receiver-helper-mac-os

 

Ho ho ho,

 

zelfs in/bij betrouwbare software kan tegenwoordig een virus zitten of malware meeliften. Niet iedereen over een kam scheren…

Laat mij daar eens een voorbeeld van zien.

@Shmoo,

de MPlayer schiet me voorlopig even te binnen. Er zijn er meer, maar daar kom ik niet zo 1,2,3 op.

Volgens mij was de VLC-player ook een tijdje verdacht.

Theoretisch gesproken kan er natuurlijk overal een virus in zitten (of een Trojaans paard wat bij OS-X aannemelijker is) maar de kans dat het in betrouwbare software zit gedownload vanaf een betrouwbare site is erg klein. Vooral ook omdat de ‘beschikbare’ hoeveelheid malware dat werkt onder OS-X sowieso erg klein is in vergelijking tot Windows.

 

In 2009 zat er een Trojaans paard in iWork 9 maar dat was alleen bij de piraat versie die toen op TPB stond.

Maar daar heeft niemand het ooit over. Als een medewerker bij NU.nl ooit een menselijk foutje maakt waardoor 48 minuten via de website van NU.nl malware verzonden kan worden dan praten mensen daar 12 jaar later nog steeds over. Dat is waar Night en Sedikit op doelen. Allemaal die extreem uiterste en unieke gevallen melden.

 

Mensen die malware op hun computer krijgen hebben SERIEUS een probleem met de manier waarop ze computeren. Dan kun je het probleem wel buiten je computer gaan zoeken en iedereen de schuld geven en wijzen naar alles dat beweegt behalve naar jezelf kijken, maar dat maakt het nog waarheid.

 

Fredje hier op OMT is van de generatie dat hij nog een van de eerste beleggers in appel was. Appel het fruit! Toch krijgt hij nooit dit soort rotzooi op zijn computer, zou dat niet iets te maken hebben met hoe Fredje zijn computer gebruikt en zorgen dat je met de tijd mee gaat of bij blijft? Zou het?

 

Ik werk al sinds eind jaren 70 met een Apple computer. Het eerste Apple virus is uit '82 maar besmetting was toen nog geen groot issue omdat de consument nog geen internet had (wel zaten er cd-roms bij tijdschriften).

Door de jaren heen heb ik nooit last gehad van een echt op de Apple gerichte aanval. De enige uitzondering betrof de browser waarvan de google zoekmachine een keertje gekaapt werd door Chilltab.

Ik heb één keer in de jaren 90 een kwaadaardig virus gehad op mijn computer: vermomd onder de naam Graphics Accelerator. Het was in de tijd van OS 8 en 9 en vernielde de menu’s van de programma’s.

https://en.wikipedia.org/wiki/SevenDust_(computer_virus)

Oh ja, ik heb jaren een 666 bestandje gehad, dat niets anders deed dan er zijn.

Ik had dus blijkbaar de goedaardige variant. . :slight_smile:

Dat geldt ook voor mij. Onder OS-8/9 ook wel deze verdachte bestanden gehad maar ze deden niks. Sinds OS-X werden programma’s zoals een browser geleidelijk aan 1000 maal vaker een doelwit.

Ook ik heb hier sinds vandaag last van.
Helaas herkent CleanMyMacX deze malware niet.
en SpyHunter krijg ik niet geïnstalleerd.

wat nu???

Dat zijn beiden voorbeelden van programma’s die je beter NIET op je Mac kunt installeren!

Probeer liever eerst eens met

Malwarebyte geïnstalleerd, maar helaas @TheBigZ, Malwarebytes vindt het ook niet.

Wat is er mis met CleanMyMacX?

Hoi Cobi,

Kun je een EtreCheck overzicht laten maken, en dat hier plaatsen (als PDF)?

https://etrecheck.com

Dan kunnen we zien van welke malware je last hebt.