'Potlood'-animatie in FCP

Ik wil geanimeerde lijntjes als extra layer aanbrengen in FCP - alsof iemand met een potlood tekent over de videobeelden. Is dit mogelijk binnen FCP? Of hoe moet ik dit anders aanpakken?

Alvast bedankt,

Wolf

Kan wel maar is erg lastig zo niet bijna onmogelijk, ik ben zelf niet zo thuis in animatie maar met de kennis die ik heb zeg ik wat jij wilt doen zou het makkelekst gaat in Flash. Het filmpje wat je in flash maakt kan je dan exporteren en in fcp gebruiken. Wil je toch wat met fcp, teken je lijntjes in photoshop, met allemaal aparte layers, importeer je layerd photoshop bestand in fcp en dan kan je elke layer afzonderelijk scalen, moven, rotate etc en alles kan je keyframen, voor iets heel simpels is dit wel te doen maar het wordt al snel te lastig. Dus Flash, eventueel after effects.

Groetjes,
Ronald

Als je geen andere software ter beschikking hebt zou ik eens kijken hoever je kunt komen door een masker te animeren. Dus vanuit een totaal gemaskeerde laag de lijntjes tevoorschijn laten komen door het masker weg te trekken en of te verkleinen.

(ik weet dat het kan maar ik heb het zelf nooit zo gedaan)

Bedankt, jongens. Dus als het binnen FCP te lastig wordt, raden jullie Flash aan. After Effects is heel gecompliceerd, heb ik me laten vertellen. Is Flash wat gebruiksvriendelijker?

Hoe gecompliceerd is je animatie? Als je eerst een nieuwe programme moet leren dan heeft het misschien zin om het op 1 van de bovenstaande methode te proberen. Flash is denk ik wel iets makkelijker te leren dan after effects, maar dat is toch persoonlijk. Beide zijn zeer gespecialiseerde progamma dus het kost enige oeffenning om met deze te werken. Beide programma's koop je ook niet zo maar als je het niet zo vaak gebruikt. Dus misschien toch een photoshop bestand met lagen en deze animeren met crop keyframes of zoals sally zij een masker animeren over je tekening.

Succes,
Ronald

Het is een simpele animatie. Probleem is dat ik pas net begonnen ben met Photoshop... Ik dacht dat er misschien een simpel programma bestaat waarmee je iets kan tekenen wat dan vervolgens in QT-format kan worden opgeslagen en geexporteerd naar FCP. Is dat geen gat in de markt...? Ik kan natuurlijk ook tekenen op een stuk gekleurd papier en dat filmen. Zou dat makkelijker zijn?

http://www.corel.com/painterix/home/index.html

In Painter kun je (bijna) al je handelingen in een script opnemen.
Je kunt zo een eerder gemaakt schilderijtje opnieuw laten ‘schilderen’ en als Quicktime Filmpje exporteren.
Ook handig voor “schrijfanimatie”
Niet heel eenvoudig programma, wel goedkoop en goed samenwerkend met Photoshop.

Maar als die animatie zo eenvoudig is,
Dan kun je de stopmotion in Photoshop zelf doen.
Je schrijft een stukje op je plaatje kopieert de layer schrijft er eens stukje bij etcetera,
Exporteer al die layers als een sequence… (maak er evt een filmpje van met QuickTime pro)

Je kunt die hele animatie vrijstaand maken in Fcp als je een handige achtergrond kleur kiest.
(keyen)

het doet me een beetje denken aan isketch: www.isketch.com misschien heb je er wat aan

Tekenen in programma's blijft tekenen, hoe moeilijk of makkelijk de programma's ook zijn je moet toch tekenen. Dus dat is in photoshop niet moeilijker of makkelijker dan in een ander programma. Het beste kan je even de help over de pen tool lezen en over hoe je een pad maakt. Dan met behulp van 1 of meerde paden je tekening maken en als deze paden klaar zijn, stroke pad, dan heb je je tekening. Het kost je misschien een uurtje of twee om het te leren, maar in heel veel tekenprogramma's en bv ook after effects komt deze kennis weer van pas.

Filmen kan ook maar bedenk wel dat het niet altijd makkelijk is om de achtergrond weg te krijgen, chromo key of luma key wil niet altijd perfect lukken. Wil je dit toch proberen, licht dan je achtergrond egaal uit, dan heb je de meeste kan dat het wil lukken.

Gr,
Ronald

Ik heb het ooit eens gedaan door in PS de hele tekening te skannen en dan met een klein gummetje de lijntjes stukje bij beetje weg te poetsen en dan het platje in een nieuwe laag te plakken. Vervolgens importeren in FCP en de lagen achter elkaar te zetten. Deed ongeveer 12 beeldjes per seconde. Doet heel ouderwets aan en is heel veel werk, maar het resultaat was goed.

Bedankt voor alle reacties. Ik ga een paar dingen proberen en kijken hoe het uitpakt...

Nogmaals dank.

Ga je het zelf tekenen? Een methode is om zelf te tekenenen en dat vanaf een standaard te filmen, die laag zet je er heel makkelijk overheen met fcp, beetje frutten aan contrast en transparantie en dan teken je zo over bestaand beeld heen in het eindproduct.

Je hebt toch FCP ? Daan heb je ook Livetype. Daar zou ik het in zoeken. Er is toch een Livefont met potlood-geschrijf. Heeft dat font alleen letters of ook streepjes en andere lettertekens ?

En als dat niet zo is dan kun je een lijntje gemaakt in Photoshop in Livetype animeren met de effecten.